Dit zijn de LEKKERSTE mini loempia's die je ooit gegeten hebt. Met een knapperige buitenkant en een sappige vulling van gehakt, garnalen en groenten. Frituur ze of bak ze in de airfryer. En serveer ze bij je volgende feestje of Rijsttafel. Succes gegarandeerd!
Deze mini loempia's zijn ZO lekker. Dat ik ze gewoon twee keer heb moeten maken voordat ik ze op de foto had staan. Ze waren gewoon weg. Op. Het schaaltje was helemaal leeg. Gelukkig is het een makkelijk recept en waren ze in een mum van tijd weer aangevuld.

Pangsit of mini loempia
Voor de foodblogswap van deze maand mocht ik koken van het blog de keukenvandezoeteinval (en dat mocht ik een paar maanden geleden ook al). En bij het rondstruinen stuitte ik op het recept van een soort van pangsit. Een ander woord voor een Wonton. En als je me ergens voor wakker kunt maken dan is het voor de Indonesische keuken.
Maar omdat ik loempiavellen in huis had, besloot ik om in plaats van pangsit mini loempia's te maken. Met een heerlijke vulling met gehakt, garnalen, prei en kruiden. En ik heb de mini loempia's geserveerd met een heerlijke zoet zure tomatensaus. En dat was een succes! Ik heb ze nu al twee keer gemaakt en dit is zeker niet de laatste keer.

Mini loempia
- Gehakt en garnalen - de eiwitrijke vulling van deze mini loempia's. We bakken het kort aan, zodat de vulling al gaar is voordat hij in de loempia gaat.
- Koriander, komijn, knoflook - De specerijen die de loempia's hun heerlijke smaak geven.
- Prei en selderij - Snij de groenten fijn voordat je ze toevoegt. Ze zorgen voor structuur en een heerlijke sappige vulling.
- Ei - Met het ene ei bindt je de vulling van de loempia. Het andere ei breek je in tweeën en je vangt het eiwit op. Klop dat los. Hiermee kun je je loempia "plakken", zodat hij zijn vorm houdt.
- Pangsit, wonton of loempia vellen - De knapperige buitenkant van de mini loempia. Ik heb de loempia vellen in vieren gesneden, zodat de vellen precies goed zijn voor een mini loempia. Doe je dat niet, dan kun je met deze vellen ook een grote loempia maken. Wanneer je de vellen hebt geopend, bewaar je ze in een vochtige theedoek. Zo kun je ze beter bewaren en de vellen van elkaar afhalen.
Zoet zure tomaten saus (dip)
- Tomaten - Geen tomatensaus zonder tomaten!
- Limoen - Het limoensap zorgt voor het zure deel van de zoetzure saus.
- Ketjap Gula Djawa - Zorgen voor het zoetje in deze saus.
- Gember - Hierdoor wordt de saus pikant en zacht.

Stap 1 - Maak de vulling
- Meng gehakt en garnalen in een kom.
- Voeg de koriander, komijn, prei en knoflook toe en meng goed door elkaar.
- Voeg het ei toe.
- Meng alles goed door elkaar. Verhit 2 eetlepels olie in een wok en fruit het mengsel gaar.

Stap 2 - Bak de vulling en voeg selderij toe.
Giet het teveel aan vocht / vet af en breng op smaak met selderij, zout en peper. Roer alles door en laat afkoelen.

Stap 3 - Rol de mini loempia's
- Pak een loempia vel en leg voor je neer, zodat je een ruitvorm hebt. Pak één eetlepel vulling en leg op de punt.
- Vouw de punt nu om de vulling.
- Rol het vel nu naar boven op en smeer in met wat losgeklopt eiwit.
- Vouw de zijkanten naar binnen. Herhaal voor alle mini loempia's.

Stap 4 - Bak de mini loempia's
- Frituur de mini loempia's 4 minuten bij 180 °C tot ze mooi bruin zijn. Of bak ze goudbruin in een air-fryer gedurende 8 minuten bij 200 °C.

Stap 5 - Maak de zoetzure tomatensaus
- Was de tomaten en snij ze in kleine blokjes. Verhit olie in de pan en voeg de tomaten, gember en ketjap toe. Bak 2 minuten.
- Pers de limoenen boven de pan uit. Voeg ook de palmsuiker toe. Laat de saus 10 minuten sudderen.
Vaak worden loempia's gefrituurd, maar je kunt ze ook makkelijk in de oven of airfryer maken. Verwarm de oven voor op 200 °C (dat is voor de airfryer niet nodig), en bak de mini loempia's 8 minuten. De airfryer baktijden zijn gelijk aan de oven tijden, maar je hoeft hem niet voor te verwarmen.
Ze zullen iets lichter van kleur zijn (zie de foto. De onderste mini loempia is gefrituurd, de bovenste mini loempia komt uit de airfryer), maar even lekker van smaak!

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Video
RECEPTKAART
Mini loempia's een makkelijk recept
Ingrediënten
Mini loempia
- 250 gram rundergehakt, rund of half om half
- 200 gram garnalen
- ½ eetlepel gemalen koriander
- ½ eetlepel gemalen komijn
- 50 gram prei
- 3 tenen knoflook
- 1 ei, maat M
- 1 stengel selderij
- ⅙ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
- 12 loempiavellen, groot, in vieren of 24 pangsit vellen
- 1 eiwit, maat S
Zoetzure tomatensaus
- 3 tomaten
- 3 cm verse gember
- 2 limoenen, sap
- 1 eetlepel ketjap manis
- 2 theelepels Palmsuiker
Frituren (optioneel)
- Frituurolie
Instructies
Voorbereiding
- Pers de knoflook uit en rasp de gember.3 tenen knoflook, 3 cm verse gember
- Snij de prei in fijne ringen.50 gram prei
- Snij de bleekselderij en tomaten in kleine blokjes.1 stengel selderij
- Heb je grote loempiavellen snij ze dan in vieren. Verpak de loempiavellen in een vochtige theedoek.12 loempiavellen
Vulling loempia's maken
- Doe het gehakt en de garnalen in een kom.250 gram rundergehakt, 200 gram garnalen
- Voeg koriander, komijn, prei, knoflook en ei toe en meng alles goed door.½ eetlepel gemalen koriander, ½ eetlepel gemalen komijn, 1 ei
- Verhit twee eetlepels olie in een wok en voeg de vulling toe aan de pan.
- Bak alles vijf minuten tot het mengsel aangefruit en gaar is.
- Giet het teveel aan vocht af.
- Voeg de blokjes selderij, zout en peper toe aan de vulling en meng goed door.⅙ theelepel zout, ⅛ theelepel peper
- Laat 30 minuten afkoelen.
Mini loempia's maken
- Doe het eiwit in een schaaltje en mix me teen theelepel.1 eiwit
- Leg een loempiavel in een ruit voor je neer.
- Pak wat vulling en maak daar een balletje van van ongeveer twee cm doorsnede.
- Leg dat op de punt en rol die vervolgens over de vullling naar boven (naar de punt).
- Bestrijk de loempia met eiwit (zodat ze goed plakken) en vouw het vel naar binnen.
- Herhaal dit tot de vulling op is.
Zoetzure tomatensaus maken
- Verhit twee eetlepels olie in een sauspannetje.
- Voeg de tomatenblokjes, gemberrasp en ketjap toe en breng aan de kook.3 tomaten, 3 cm verse gember, 1 eetlepel ketjap manis
- Zet het vuur laag en laat twee minuten sudderen.
- Pers de limoenen uit boven de pan.2 limoenen
- Voeg ook de palmsuiker toe en laat nog 10 minuten op laag vuur sudderen.2 theelepels Palmsuiker
- Zet het vuur uit en laat de saus afkoelen naar kamertemperatuur.
Bakken loempia's
- Frituur: Verwarm de frituur op 180 °C en bak de loempia's 4 minuten tot ze goudbruin zijn.Frituurolie
- Airfryer of oven: Verwarm de oven voor op 200 °C (dat is niet nodig voor een airfryer). Bak de loempia's 8 minuten tot ze goudbruin zijn.
Geef een reactie