Indonesische Babi Ketjap, een parel uit de Indonesische keuken, wil je zelf maken. Dit gerecht, bekend om het malse gestoofd varkensvlees in een heerlijke zoete Ketjapsaus is lekker en wil je telkens opnieuw maken. Een klassieker uit de Indische keuken omdat het zo makkelijk te maken is, en natuurlijk met een heerlijke smaak. Lekker voor het avondeten, maar natuurlijk ook als onderdeel van je rijsttafel, want iedereen vindt dit lekker!
Indonesische Babi Ketjap
Als ik naar de afhaal Chinees ga, bestel ik vaak Babi Pangang, Bami Goreng en een beker vol Chinese Tomatensoep. Een vast onderdeel van het afhaalmenu. Niet dat ik daar vaak kom, want ik kook veel te graag zelf, maar soms is het zo handig.
Wat ik ook vaak op mijn lijstje heb staan is Babi Ketjap. Dat is gestoofd varkensvlees in een gember ketjap saus. Een perfecte combinatie van mals vlees en een smaakvolle ketjap saus. En om dit gerecht nog lekkerder te maken gebruik ik twee verschillende soorten vlees: speklappen en varkenshaas. En die combinatie is ultiem lekker, net zo lekker als van de Chinees (of misschien nog wel een beetje lekkerder ook!).
Dit recept is aangepast naar een recept uit het boek Bartje Boemboe van Jojo Keller.
Babi Ketjap met Speklappen en Varkenshaas
De smaakmaker van dit gerecht schuilt in de boemboe. De boemboe voegt diepte en een heerlijke smaak toe, waardoor je een smaakexplosie krijgt. Deze babi ketjap is prima van smaak voor een gezin met kinderen (niet te pittig dus), maar hou van iets meer pit, voeg dan een theelepel sambal oelek toe aan de boemboe.
Een tweede belangrijk ingrediënt in dit babi ketjap recept is verse gember, die de smaak van de twee ketjap sauzen meer diepte geeft. Al deze smaken samen geven een smaakexplosie in elke hap.
Babi Kecap met Boemboe
Restjes babi ketjap, als je die al hebt, gooi ik niet weg. Want ik vind dat het nog lekkerder wordt als het even bewaard is. De smaken zijn dan nog meer in het vlees getrokken en de saus wordt nog iets dieper worden, met een nog betere smaak.
Ik maak vaak een dubbele portie van deze babi ketjap. Een portie om meteen te eten en eentje om te bewaren. Serveer als onderdeel van een rijsttafel of gewoon met witte rijst en een heerlijke salade. Maak het snel want dit gerecht zal zeker bij iedereen in de smaak vallen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Babi Ketjap Boemboe
- 5 sjalotjes zonder vel, in vieren
- 3 tenen knoflook ontveld en gehalveerd
- 5 cm verse gember zonder schil of 1½ theelepel gemberpoeder
- 2 rode pepers gewassen en zaadlijsten verwijderd
Babi Ketjap Stoofschotel
- 1 eetlepel zonnebloemolie om te bakken, bijv. zonnebloemolie
- 1 sjalotje fijngesnipperd
- 500 gram varkenshaas in blokjes van 2 × 2 cm gesneden
- 100 gram speklapjes in blokjes van 2 × 2 cm gesneden
- 5 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel Ketjap asin lichte sojasaus of Japanse sojasaus
- 2 eetlepels tamarinde pasta
- 1 theelepel gembersiroop
- 2 theelepels citroensap vers
- 2 theelepels palmsuiker of Gula Djawa
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Maak de boemboe:
- In de keukenmachine met snijmes stop je in de kom: 5 sjalotjes, 3 tenen knoflook, gember(poeder) en de pepers. Pulseer tot je een smeuïge massa hebt.5 sjalotjes, 3 tenen knoflook, 5 cm verse gember, 2 rode pepers
Babi Ketjap Stoven
- Verhit een koekenpan en schenk de olie erin.1 eetlepel zonnebloemolie
- Bak het overgebleven sjalotje tot het glazig is, ongeveer 2 minuten. Voeg dan de boemboe toe en bak die 5 minuten mee.1 sjalotje
- Schep het vlees erbij en laat dat mooi bruin worden.500 gram varkenshaas, 100 gram speklapjes
- Schenk de ketjap Manis en ketjap Asin en de tamarinde erbij en zet het vuur laag.5 eetlepels ketjap manis, 1 eetlepel Ketjap asin, 2 eetlepels tamarinde pasta
- Laat het gerecht op laag vuur 30 minuten sudderen.
- Voeg dan het citroensap, gembersiroop en palmsuiker toe. Verwarm terwijl je roert tot de palmsuiker is opgelost.1 theelepel gembersiroop, 2 theelepels citroensap, 2 theelepels palmsuiker
- Serveer meteen.
Opmerkingen:
- Koelkast - Bewaar de Babi Ketjap afgedekt in de koelkast gedurende maximaal 3 dagen. De smaak is zelfs nog lekkerder, wanneer je de Babi Ketjap een dag van tevoren maakt!
- Diepvries - Babi Kecap is heel goed in te vriezen (maak dus twee porties in één keer en bewaar een deel voor een drukke avond!). Bewaar maximaal 2 maanden in een diepvriesdoos of zak.
- Opwarmen - Warm het op in de magnetron. Doe alles in een schaaltje, verhit een minuut en roer dan goed door. Verwarm dan nog eens een minuut. Check of het voldoende warm is anders herhaal je het nog een keer. Je kunt het ook in een ovenschaal, afgedekt met aluminiumfolie in 25 minuten bij 140 °C verwarmen. Of verwarm op laag vuur in de koekenpan. Voeg dan wat extra water toe, anders wordt het te droog.
Geef een reactie