Indonesische Babi Ketjap is gestoofd varkensvlees in een heerlijke zoete Ketjapsaus. Een klassieker uit de Indische keuken omdat het zo makkelijk te maken is, en natuurlijk met een heerlijke smaak. Lekker voor het avondeten, maar natuurlijk ook als onderdeel van je rijsttafel Want iedereen vindt dit lekker!

Indonesische Babi Ketjap
Als ik naar de afhaal Chinees ga, bestel ik vaak Babi Pangang, Bami Goreng en een beker vol Chinese Tomatensoep. Een vast onderdeel van het afhaalmenu. Niet dat ik daar vaak kom, want ik kook veel te graag zelf, maar soms is het zo handig.
Wat ik ook vaak op mijn lijstje heb staan is Babi Ketjap. Dat is gestoofd varkensvlees in een gember ketjap saus. En om dit gerecht nog lekkerder te maken gebruik ik twee verschillende soorten vlees: speklappen en varkenshaas. En die combinatie is ultiem lekker, net zo lekker als van de Chinees (of misschien nog wel een beetje lekkerder ook!).
Dit recept is aangepast naar een recept uit het boek Bartje Boemboe van Jojo Keller.
Wat heb je nodig voor Babi Ketjap met Speklappen en Varkenshaas
Om deze Babi Ketjap zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Gember, Sjalot, Pepers en Knoflook - De smaakmakers van de Babi Ketjap. Deze specerijen maal je fijn tot een heerlijke pasta, boemboe genaamd.
- Ketjap Manis - Een zoete Indonesische soja saus. Het is donker van kleur en geeft een heerlijke soja smaak.
- Ketjap Asin - Zoute Indonesische Ketjap saus. Je kunt ook lichte sojasaus of Japanse sojasaus gebruiken.
- Gembersiroop - Maakt de saus zoet, met een vleugje gember.
- Speklappen - Bak de speklappen knapperig en bruin in de pan. Ze krijgen een heerlijke bite.
- Varkenshaas - De varkenshaas worden gebakken en gestoofd in de koekenpan. Dit wordt heerlijk mals vlees.
- Tamarinde - Is een vrucht met een zure smaak. Het wordt gebruikt in stoofschotels om het vlees mals te maken (net zoals azijn of citroensap zou doen). Voor dit recept wordt tamarinde pulp gebruikt. Je zou het kunnen vervangen door een combinatie van een eetlepel citroensap en een eetlepel bruine suiker.
- Citroensap - Gebruik vers citroensap (dat is het allerlekkerste). Maakt het vlees mals.
- Palmsuiker - ook wel Gula Djawa genoemd., wordt gewonnen uit de palmboom. Het sap van deze boom wordt ingekookt tot je die kenmerkende bruine kleur overhoudt. Wanneer je het vervolgens in een vormpje stort, hard het uit. Het heeft een karamelachtige licht zoute smaak. Je vind dit ingrediënt bij de Toko.
Hoe maak je Babi Kecap met Boemboe?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Maak de boemboe door het sjalotje, peper, knoflook en geschilde gember in de keukenmachine te doen en dit tot een smeuïge massa te snijden.
- Verhit een koekenpan op gemiddeld vuur met wat olie en doe daar het fijngesneden sjalotje in en bak ongeveer 2 minuten, voeg dan de boemboe toe en bak die 5 minuten mee.
- Schep de spekblokjes en varkenshaas in de pan en bak het vlees in 10 minuten goudbruin.
- Schenk de Ketjap Manis, Ketjap Asin en de Tamarinde erbij en laat het aan de kook komen. Zet het vuur meteen laag en laat 30 minuten sudderen met de deksel op de pan. Voeg dan het citroensap, gembersiroop en palmsuiker toe en verwarm, terwijl je roert tot de palmsuiker is opgelost. Serveer meteen.
Serveer bij je rijsttafel: erg lekker met Bami Goreng, Babi Pangang en Foe Yong Hai. En als voorgerecht Chinese Tomatensoep. Dat is weer genieten!
Garneer met peterselie en geroosterde sesamzaadjes. Ook bosuitjes zijn erg lekker als garnering!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!Â
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlZelf Indonesische Babi Ketjap Maken
Apparatuur
- koekenpan 26 cm met deksel, of anders afdekken met aluminiumfolie
Ingrediënten
Babi Ketjap Boemboe
- 5 sjalotjes (zonder vel, in vieren)
- 3 tenen knoflook (ontveld en gehalveerd)
- 5 cm gember (vers, zonder schil of 1½ theelepel gemberpoeder)
- 2 rode pepers (gewassen en zaadlijsten verwijderd)
Babi Ketjap Stoofschotel
- 1 eetlepel olie (om te bakken, bijv. zonnebloemolie)
- 1 sjalotje (fijngesnipperd)
- 500 gram varkenshaas (in blokjes van 2 × 2 cm gesneden)
- 100 gram speklapjes (in blokjes van 2 × 2 cm gesneden)
- 5 eetlepels ketjap Manis
- 1 eetlepel ketjap Asin (lichte sojasaus of Japanse sojasaus)
- 2 eetlepels tamarinde
- 1 theelepel gember siroop
- 2 theelepels citroensap (vers)
- 2 theelepels palmsuiker (of Gula Djawa)
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
Maak de boemboe:
- In de keukenmachine met snijmes stop je in de kom: 5 sjalotjes, 3 tenen knoflook, gember(poeder) en de pepers. Blend tot je een smeuïge massa hebt.5 sjalotjes, 3 tenen knoflook, 5 cm gember, 2 rode pepers
Babi Ketjap Stoven
- Verhit een koekenpan en schenk de olie erin.1 eetlepel olie
- Bak het overgebleven sjalotje tot het glazig is, ongeveer 2 minuten. Voeg dan de boemboe toe en bak die 5 minuten mee.1 sjalotje
- Schep het vlees erbij en laat dat mooi bruin worden.500 gram varkenshaas, 100 gram speklapjes
- Schenk de ketjap Manis en ketjap Asin en de tamarinde erbij en zet het vuur laag.5 eetlepels ketjap Manis, 1 eetlepel ketjap Asin, 2 eetlepels tamarinde
- Laat het gerecht op laag vuur 30 minuten sudderen.
- Voeg dan het citroensap, gembersiroop en palmsuiker toe. Verwarm terwijl je roert tot de palmsuiker is opgelost.1 theelepel gember siroop, 2 theelepels citroensap, 2 theelepels palmsuiker
- Serveer meteen.
Opmerkingen:
- Koelkast - Bewaar de Babi Ketjap afgedekt in de koelkast gedurende maximaal 3 dagen. De smaak is zelfs nog lekkerder, wanneer je de Babi Ketjap een dag van tevoren maakt!
- Diepvries - Babi Kecap is heel goed in te vriezen (maak dus twee porties in één keer en bewaar een deel voor een drukke avond!). Bewaar maximaal 2 maanden in een diepvriesdoos of zak.
- Opwarmen - Warm het op in de magnetron. Doe alles in een schaaltje, verhit een minuut en roer dan goed door. Verwarm dan nog eens een minuut. Check of het voldoende warm is anders herhaal je het nog een keer. Je kunt het ook in een ovenschaal, afgedekt met aluminiumfolie in 25 minuten bij 140 °C verwarmen. Of verwarm op laag vuur in de koekenpan. Voeg dan wat extra water toe, anders wordt het te droog.
Geef een reactie