Een basisrecept voor het maken van het perfecte hardgekookte ei. Basis voor je zondagse eitje, maar ook voor gevulde eieren en rendang eieren. Zo lukt het altijd!
Zondagochtend, een heerlijk moment voor een lekker eitje bij het ontbijt. Zelf hou ik van een zacht eitje, maar de rest heeft een voorkeur voor het perfecte hardgekookt ei (tje).
En hoewel dat één van de makkelijkste recepten is, zijn er toch een paar dingen die het hardgekookte ei perfect maakt. Zo wil je het ei niet te lang koken, zodat het een groene zweem krijgt. Laat het ei bij voorkeur garen en niet koken, want dan wordt hij taai.
Niet te kort, want dan is hij niet helemaal hard. En om het pellen makkelijk te maken, zorg je dat je geen verse eieren gebruikt (want die schil plakt vast aan het eiwit) en dat je ze laat schrikken onder koud water. Met al de tips en tricks in dit basis recept kan het in ieder geval niet meer mis gaan.
De eieren zijn natuurlijk niet alleen lekker bij een Zondags ontbijt, maar ook heerlijk voor recepten met gevulde eieren of deze oosterse kippensoep. En heb je nog wat eieren over, dan kun je hier 11 recepten vinden waar je je restjes hardgekookt ei in kunt gebruiken.
Basisrecept: perfecte hardgekookte ei
Doe de eieren (maximaal 1 laag)Â in een pan en vul die aan met koud water. Het koude water moet ongeveer 2 cm boven de eieren uit komen.
Breng het water op middelhoog vuur aan de kook.
Zet het vuur uit en leg de deksel op de pan. Laat 14 minuten staan voor eieren maat L en 13 minuten voor eieren maat M.
Doe de eieren in een vergiet of zeef en laat ze schrikken onder ijskoud stromend water.
Het perfecte hardgekookte ei is klaar. Smakelijk.
Geef een reactie