Een basisrecept voor het maken van het perfecte hard en zachtgekookt ei. Hoe kun je ze makkelijk pellen? En zo energiezuinig mogelijk. Voor je zondagse eitje, maar ook voor gevulde eieren en rendang eieren. Zo lukt het altijd!
Zondagochtend, een heerlijk moment voor een lekker eitje bij het ontbijt. Zelf hou ik van een zacht eitje, maar de rest heeft een voorkeur voor het perfecte hardgekookt ei (tje).
Niet te lang of te kort
En hoewel dat één van de makkelijkste recepten is, zijn er toch een paar dingen die het hardgekookte ei perfect maakt. Zo wil je het ei niet te lang koken, zodat het een groene zweem krijgt. Laat het ei bij voorkeur garen en niet koken, want dan wordt hij taai.
Niet te kort, want dan is hij niet helemaal hard. En om het pellen makkelijk te maken, zorg je dat je geen verse eieren gebruikt (want die schil plakt vast aan het eiwit) en dat je ze laat schrikken onder koud water. Met al de tips en tricks kan het in ieder geval niet meer mis gaan.
De eieren zijn natuurlijk niet alleen lekker bij een Zondags ontbijt, maar ook heerlijk voor recepten met gevulde eieren of deze oosterse kippensoep. En heb je nog wat eieren over, dan kun je hier 11 recepten vinden waar je je restjes hardgekookt ei in kunt gebruiken.
Tips en tijd voor het koken van de eieren?
Koud water
Doe de eieren (maximaal 1 laag) in een pan en vul die aan met koud water. Het koude water moet ongeveer 2 cm boven de eieren uit komen.
Breng aan de kook
Breng het water op middelhoog vuur aan de kook.
Garen niet koken!
Zet het vuur uit en leg de deksel op de pan. Dat zorgt ervoor dat de eieren garen en niet koken. Daardoor worden ze niet taai. En het bespaart ook nog eens energie. Hou de volgende tijden aan voor je favoriete ei:
- Zachtgekookt ei: 4 tot 5 minuten
- Half zachtgekookt ei: 6 tot 7 minuten
- Hardgekookt ei: 8 tot 9 minuten
Tip om de Eieren makkelijk te Pellen
Doe de eieren in een vergiet of zeef en laat ze schrikken onder ijskoud stromend water. Daardoor laat de schil makkelijker los.
Je eieren zijn klaar!
Eieren Bewaren
Eieren worden in de supermarkt niet gekoeld bewaard. Dat kan omdat de temperatuur in de supermarkt constant is. Thuis is het echter aan te raden om de eieren in de koelkast te bewaren. Gebruik dan wel het doosje dat er omheen zit, want dan drogen ze minder uit. Daarnaast is het verstandig om goed na te gaan waar je de eieren bewaard. Ze nemen snel geurtjes op, dus leg ze niet in de buurt van iets wat sterk ruikt.
Heb je nog eieren over, die de houdbaarheidsdatum raken. Wist je dat je eieren ook kunt invriezen. Klop ze dan los en bewaar ze. Ik gebruik vaak een cupcakevorm. Ik breek de eieren boven de vorm, klop ze los en vries ze in. Wanneer ze bevroren zijn, haal ik ze uit de vorm en bewaar ze in een diepvrieszak of doos. Je kunt ze niet meer koken, maar prima gebruiken bij het bakken van pannenkoeken, in cakes of in een ovenschotel.
Hoe weet je of je eieren nog vers zijn?
De datum op het doosje geeft natuurlijk al goed aan hoe het staat met de versheid van de eieren. Maar je kunt het ook zelf testen. Vul een bak met water. Het water moet boven de eieren uit komen. Laat het ei nu voorzichtig in het water zakken:
- Plat op de bodem: Het ei is vers, prima te gebruiken.
- Het ei staat met de punt op de bodem: Het ei is 2 tot 3 weken oud. Je kunt het nog gebruiken.
- Het ei drijft: Het is bedorven en je kunt hem niet meer gebruiken.
Eieren koken in de Airfryer
De laatste trend is het gebruik van de Airfryer om je eitje te koken. Leg de eieren in het mandje en zet de Airfryer aan op 120 °C. Zet de tijd op 12 minuten voor een zachtgekookt eitje en 15 minuten voor een hardgekookt eitje. Spoel af onder koud water. Smakelijk.
Geef een reactie