Balinese eieren, oftewel Telor Masak Bali, zijn gekookte eieren in een licht pittige en superlekkere saus. Je eet dit vegetarische recept met nasi of serveer het als bijgerecht bij een rijsttafel. Dit is een recept dat ik nooit kan weerstaan, zo lekker is het!
Balinese Eieren, oftewel Telor Masak Bali
Telor Masak Bali, letterlijk vertaal ei gekookt Bali. En wij noemen dat dan vaak weer Balinese Eieren. Een heerlijk kruidig vegetarisch recept voor de rijsttafel. Elke streek in Indonesië heeft zijn eigen favoriete recept, en dus kan jouw recept heel anders zijn, dan degene die ik hier schrijf.
Deze heerlijke eieren zijn geïnspireerd op een recept van Paul van de Geur van Maillard (helaas is Paul ons ontvallen en staat zijn blog niet meer online).
Een herinnering aan vroeger
Zoals jullie al eerder konden lezen ben ik dol op Indonesische eiergerechten, zoals mijn buurvrouw vroeger ze maakte dus toen ik deze Telor Masak Bali tegenkwam was ik verkocht.
Ik maakte deze eieren voor de lunch met een klein beetje rijst erbij en dat was echt een heerlijke maaltijd. Ik kan me zo voorstellen dat dit echt lekker is als vegetarisch, licht avondeten recept.
Wat heb je nodig voor Boemboe Bali van Eieren?
Om deze Balinese Eieren zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Eieren - Gebruik hardgekookte eieren, die je eerst pelt en dan aanbakt (voor meer smaak). Deze methode voor het koken van hardgekookte eieren gebruik ik zelf altijd.
- Knoflook - Een belangrijke smaakmaker en vaak gebruikt in de Indonesische keuken.
- Ketjap - Gebruik Ketjap Manis in dit recept. Het kan eventueel vervangen worden door Ketjap Medja.
- Salam blaadje - Dit wordt vaak Indische laurier gebruikt. Het geeft veel smaak af (zuur tot bitter). Je eet de blaadjes niet, maar stooft ze mee (net zoals bij laurierblaadjes). Heb je geen salam dan kun je ook een laurierblaadje gebruiken.
- Azijn - Geeft een licht zuurtje waardoor je een zoetzure saus krijgt
- Uien - Gestoofd in de saus krijgen ze een heerlijke zoetige smaak.
- Zoete Chilisaus - Geeft een pitje aan de Balinese Eieren. Vaak wordt ook sambal gebruikt, maar dat kan sterk zijn. Omdat al mijn recepten voor het hele gezin zijn, gebruik ik de chilisaus. Maar voel je vrij om sambal toe te voegen.
- Vissaus - Geeft een lichte zoute smaak aan de saus.
Hoe maak je Indische Eieren, een Makkelijk Recept?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Bak de gepelde eieren in olie in de pan tot ze lichtbruin zijn. Je bakt de eieren voordat je ze in de saus laat sudderen. Daardoor krijgen ze een krokant laagje.
- Haal de eieren uit de pan en schep dan de uiringen erin. Bak die 3 minuten op gemiddeld vuur tot ze zacht zijn. Doe dan de knoflook erbij. Zet het vuur laag en laat 5 minuten sudderen.
- Schenk ketjap, water, azijn, chilisaus en vissaus in de pan. Leg het salam blaadje bovenop. Verdeel de eieren over de saus.
- Laat de saus op gemiddeld vuur langzaam indikken. Draai de eieren af en toe om, zodat ze alle heerlijke smaken opnemen. Wanneer het vocht bijna helemaal verdampt is de Telor Masak Bali klaar.
Serveren - Heerlijk met witte rijst en een pittige komkommersalade. Of maak het als onderdeel van een heerlijke rijsttafel met Daging Rendang, Bami Goreng en Babi Pangang. Een superlekkere combinatie!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Balinese Eieren (Telor Masak Bali)
Apparatuur
Ingrediënten
- 2 eetlepels zonnebloemolie.
- 4 eieren , hardgekookt, gepeld
- 2 uien , groot en zeer fijngesneden
- 1 teentje knoflook , uitgeperst
- 1 eetlepel Ketjap Manis, of Ketjap Medja
- 1 eetlepel azijn
- 220 ml water
- 1 eetlepel zoete chilisaus
- 1 theelepel vissaus
- ⅛ theelepel zout
- 1 salam blaadje
Instructies
- Verhit de olie in de pan en bak de eieren aan. Ongeveer 3 minuten aan beide kanten op gemiddeld vuur.2 eetlepels zonnebloemolie., 4 eieren
- Haal de eieren met de schuimspaan uit de pan en doe de uien erin.2 uien
- Bak de uien ongeveer 3 minuten tot ze glazig en zachter zijn.
- Zet het vuur laag en doe de knoflook erbij. Laat 5 minuten sudderen.1 teentje knoflook
- Schenk de ketjap, water, azijn, chilisaus, zout en vissaus erbij en leg je het salam blaadje in de saus.1 eetlepel Ketjap Manis, 1 eetlepel azijn, 220 ml water, 1 eetlepel zoete chilisaus, 1 theelepel vissaus, 1 salam blaadje, ⅛ theelepel zout
- Leg de eieren in de saus en laat die langzaam indikken. Keer de eieren af en toe om zodat de smaak van de saus er lekker intrekt.
- Wanneer al het vocht bijna is verdampt is de Telor Masak Bali klaar.
Opmerkingen:
- Koelkast - Bewaar de Balinese eieren in een luchtdicht afgesloten doos in de koeling, gedurende maximaal drie dagen (en de smaak wordt zelfs nog lekkerder).
- Diepvries - Hoewel je eieren kunt invriezen, wordt de structuur van het eiwit rubberachtig. Geen aanrader dus.
- Opwarmen - Voeg 2 eetlepels water aan een pan met Telor Masak Bali toe en verwarm op laag vuur terwijl je af en toe roert. Kookt de saus te veel in, voeg dan nog wat extra water toe.
Geef een reactie