Varkensfilet met ketjapsaus is de perfecte combinatie van zoet, hartig, pittig en romig met sappige blokjes vlees. Doordat je het vlees stooft is het heerlijk mals. De saus met soja en kokos kleeft om het vlees en geeft het een heerlijke smaak! Een beetje zoet, een vleugje kokos en een licht pepertje. Dit recept ga je zeker vaker maken!
Dit jaar heb ik een mooie peperplant in mijn tuin staan. De pepertjes zaten gedurende een hele korte tijd rood aan de plant (ik heb 3 hele enthousiaste tuinmannetjes die het elke dag een wedstrijd vinden om de rijpe pepers als eerste naar binnen te brengen). En daarmee heb ik vandaag een lekker gerecht gekookt: blokjes in ketjapsaus. De pan ging helemaal leeg, dus het gerecht was geslaagd. Dat lag natuurlijk aan dat zelf gekweekte pepertje!
En mocht je denken dat een heel pepertje wat veel is in een saus, door het kokos en soja neemt de pittigheid af. Maar het geeft net wel dat beetje spice wat deze saus zo lekker maakt. Het recept is op deze manier prima met kinderen te eten.
De malse blokjes varkensfilet met een romige kokos ketjapsaus. Een perfecte combinatie van zoet, hartig, pittig en romig!
- Varkensfilet - Voor dit recept gebruik je varkensfilet lapjes. Je kunt deze ook vervangen door hamlappen. Wil je liever geen varkensvlees gebruiken, dan kun je het ook vervangen door 3 kipfilets.
- Ketjap - Het vlees wordt gestoofd in twee soorten ketjap: ketjap Manis en ketjap Medja. Ketjap Manis is een zoete soja saus. De tweede is Ketjap Medja. Die is nog een tikkeltje zoeter en stroperiger.
- Slagroom - Maakt de saus lekker romig. Wil je een lactose-vrij recept dan kun je ook soja room gebruiken.
- Limoen - Limoen is de tegenhanger voor het zoete in de ketjap. Let op dat je de limoen pas toevoegt als het gerecht klaar en van het vuur is. Door het te vroeg toevoegen van de limoen kan de room gaan schiften. Je kunt de limoen ook vervangen door citroen of sinaasappel.
Bak de varkensfilet tot hij goudbruin is
- Verwarm 2 eetlepels olie tot hij goed heet is. Snij de varkensfilet ondertussen in blokjes van 2 x 2 cm. Voeg toe aan de pan.
- Roerbak het vlees tot het goudbruin is. Haal het vlees vervolgens met een schuimspaan uit de pan.
Stap 2 Breng op smaak met kruiden
Pers de knoflook uit (of snij hem fijn). Rasp de gember. Verwijder de zaden uit het pepertje en snij in kleine reepjes. Voeg die toe aan de olie en roerbak twee minuten.
Stap 3 Doe het vlees in de pan en maak de zoete sojasaus
- Schep het vlees terug in de pan, bij het knoflook mengsel.
- Schenk de ketjap Manis bij het vlees.
- Ook de ketjap Medja voeg je toe aan de pan.
- Schenk de slagroom bij het vleesmengsel en mix de varkensfilet met ketjap saus goed.
Stap 4 Voeg de kokos toe en laat alles stoven
Schep de geraspte kokos door het roommengsel. Zet het vuur nu laag. Laat alles 60 minuten sudderen. Zet het vuur uit en meng twee eetlepels limoensap door de saus. Serveer meteen. Dit recept voor varkensfilet met ketjapsaus is heerlijk met witte rijst en een heerlijke salade.
Deze romige ketjapsaus maak je door 2 tenen uitgeperste knoflook, 2 eetlepels geraspte gember en 1 rode peper (in kleine stukjes gesneden, zonder zaden) in de wok in 2 minuten te roerbakken. Daarna voeg je 2 eetlepels ketjap manis, 2 eetlepels ketjap medja, 250 ml slagroom en 6 eetlepels geraspte kokos toe.
Wil je een Indonesische ketjap saus, dan vind je die bij dit heerlijke babi ketjap recept.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 500 gram varkensfilet in blokjes gesneden
- 2 eetlepels olie
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 rode peper in kleine stukjes gesneden, zaden eruit
- 3 cm gember geraspt
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels ketjap medja
- 250 ml slagroom
- 6 eetlepels kokos geraspt
- 2 eetlepel limoensap
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verhit een wok op hoog vuur.
- Doe de olie in de hete pan en bak het vlees in 3 tot 5 minuten tot heet goudbruin is. Haal het vlees met de schuimspaan uit de pan en leg even op een bord.500 gram varkensfilet, 2 eetlepels olie
- Doe de knoflook, gember en peper in de wok en roerbak gedurende 2 minuten.2 teentjes knoflook, 3 cm gember, 1 rode peper
- Doe het vlees weer terug in de wok. Voeg de ketjap Manis, ketjap Medja, slagroom en geraspte kokos toe.2 eetlepels ketjap manis, 2 eetlepels ketjap medja, 250 ml slagroom, 6 eetlepels kokos
- Sudder het vlees op de laagste stand, gedurende 60 minuten.
- Roer het limoensap erdoor en serveer meteen.2 eetlepel limoensap
- Smakelijk eten!
Geef een reactie