Kleverige, sticky ribs, het vlees valt van de botjes zo mals. De zoete gekruide saus zorgt ervoor dat het vlees een heerlijke smaak heeft. Dit is een recept dat je heel vaak gaat maken en dat niet alleen je gezin, maar echt iedereen lekker vindt!
Zelf Sticky Ribs Maken
Ribjes eten wij vaak bij de BBQ. Lekker geroosterd en veel smaak. Zoals deze Honing Bourbon ribjes of Zoete spareribs met BBQ saus. Maar wat nu als het winter is?
Dan kies je voortaan voor deze sticky ribs. Want die zijn echt zo lekker. Gebaseerd op een recept van Gordon Ramsay (die man die heel veel herrie maakt, maar zo lekker kan koken), maak je deze ribjes met heerlijke saus in een klein uurtje klaar.
En niet alleen zijn de ribjes dan zo mals dat het vlees echt van de botten valt (voor mij de enige manier om spareribs goed te maken), maar de kleverige zoete saus die de sticky ribs omhult, is ZO lekker! Echt je likt je vingers erbij af. Dus voortaan is dit mijn recept voor het maken van spareribs als ik de BBQ niet kan gebruiken!
TIP - Snij de ribjes los en van elkaar en maak ze dan klaar. Serveer ze op een schaal met een kommetje zoetzure saus en je hebt een heerlijk hapje!
Wat heb je nodig om Sticky Spareribs te maken?
Voor de bereiding van de sticky ribs uit de oven heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
- Spareribs - oftewel varkensribben. Het is het middelste deel van de ribben. En dit vlees kun je heerlijk langzaam garen in een marinade. Doordat de bereiding langer is, neemt het de smaken uit de marinade op.
- Knoflook, Gember - De basis smaken van de sticky ribs.
- Chilivlokken - Voor een klein pitje in de saus.
- Szechuanpeper - Szechuanpeper wordt gebruikt in een deel van de Aziatische keuken. Het is geen echte peper, maar heeft een lichte citroensmaak. Hij is niet heel pittig, maar bij het eten ervan krijg je een licht tintelend gevoel. Het is een kruidenmolen te koop bij de Supermarkt. Wil je een hele korrel gebruiken dan is een kruidenzaak of de Toko de aangewezen plaats.
- Steranijs - Steranijs is een verwarmend kruid met een lichte dropsmaak. Het lijkt op anijszaad maar is sterker van smaak en heeft een beetje pit. Steranijs eet je niet op, maar verwijder je voor het serveren.
- Honing en bruine suiker - Om de marinade te zoeten. Bruine suiker voegt een karamelsmaak toe.
- Sojasaus - Gebruik lichte sojasaus verkrijgbaar bij de Toko, of Japanse sojasaus. Dit zijn beiden niet gezoete soja sauzen. Gebruik je ketjap Manis of ketjap Medja, voeg dan de helft van de honing toe.
- Rijstazijn - Naast het toegevoegen van een licht zuurtje waardoor je een zoetzure marinde krijgt. Maar daarnaast zorgt zuur in dit geval de azijn ervoor dat het vlees malser wordt.
- Mirin - Zoete Japanse kookwijn. Mirin is veel zoeter dan Chinese kookwijn (Shaoxing). Als je de laatste als vervanger van mirin gebruikt, voeg dan twee theelepels extra bruine suiker toe.
- Runderbouillon - Geeft de marinade extra smaak. Maak hem van een blokje of gebruik een zelfgemaakte runderbouillon.
- Tomatenketchup - geeft een lekkere zoete smaak en wat dieper door de tomaat.
- Lente ui - Geeft een frisse smaak aan de sticky ribs, met een beetje pit.
Hoe maak je Sweet & Sticky Spareribs?
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
- Bak de ribjes 10 minuten in een vuurvaste braadslede op hoog vuur, terwijl je af en toe draait, tot ze goudbruin zijn.
- Verdeel knoflook, gember, chili, szechuanpeper, steranijs en honing over de braadslede en bak nog eens 2 minuten op hoog vuur. Door het even aanbakken komen de smaken van de kruiden vrij en wordt alles extra smaakvol.
- Schenk sojasaus, rijstazijn en mirin in de braadslede en schep de rijstazijn erbij. Breng aan de kook. Doe de ketchup, lente-ui en bouillon erbij en meng.
- Bak dat gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C tot de ribjes gaar zijn. Haal de ribjes uit de saus en bedek ze met aluminium folie. Kook de saus in tot hij stroperig wordt. Doe de ribjes terug in de saus en zorg dat ze helemaal gecoat zijn. Serveer!
Serveren: Dit recept is heerlijk met verse frietjes en een komkommersalade!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- 1 Koksmes
Ingrediënten
- 2 eetlepels olie
- 1 kg spareribs
- ½ theelepel zout
- ¼ theelepel peper
- 4 teentjes knoflook in plakjes gesneden
- 5 cm gember geschild en in plakjes gesneden
- 1 theelepel chilivlokken gedroogd
- 1 theelepel Szechuanpeper korrels, of evt. ½ theel. gemalen
- 4 steranijs
- 4 eetlepels honing
- 70 gram bruine suiker
- 150 ml sojasaus Japanse of lichte sojasaus
- 2 eetlepels rijstazijn
- 300 ml Mirin zoete rijstwijn, te koop in de supermarkt
- 3 lente uitjes in reepjes gesneden
- 200 ml runderbouillon
- 200 ml tomatenketchup
Garnering
- 2 lente uitjes in reepjes gesneden
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C.
- Besmeer de braadslede met olie.2 eetlepels olie
- Bestrooi de spareribs met zout en peper en leg in de braadslede.1 kg spareribs, ½ theelepel zout, ¼ theelepel peper
- Zet de braadslede op het gas en bak de ribjes om en om tot ze goudbruin zijn (maar nog niet gaar). Dit duurt ongeveer 10 minuten.
- Verdeel de knoflook en gemberplakjes, de chilivlokken, szechuanpeper, steranijs en honing over de braadslede en bak nog 2 minuten op hoog vuur.4 teentjes knoflook, 5 cm gember, 1 theelepel chilivlokken, 1 theelepel Szechuanpeper, 4 steranijs, 4 eetlepels honing
- Schenk de sojasaus, rijstazijn en mirin in de braadslede en schep ook de bruine suiker erbij en laat aan de kook komen. Laat nog 1 minuut doorkoken.70 gram bruine suiker, 150 ml sojasaus, 2 eetlepels rijstazijn, 300 ml Mirin
- Doe nu ook de tomatenketchup, lente-uitjes en bouillon erbij, roer alles even door en zet in de oven.3 lente uitjes, 200 ml tomatenketchup, 200 ml runderbouillon
- Bak 30 minuten en haal het uit de oven. Haal de ribjes uit de saus en leg op een bord. Dek die af met aluminiumfolie, zodat ze warm blijven.
- Zet de braadslee op hoog vuur en kook ongeveer 10 minuten tot de saus dik en kleverig wordt.
- Leg de spareribs weer terug in de braadslede en bedek helemaal met de sticky saus.
Serveren
- Bestrooi met extra lente-ui en serveer.2 lente uitjes
Opmerkingen:
- Koelkast - Koel de sticky ribs snel af. De spareribs kun je afgedekt tot twee dagen in de koelkast bewaren.
- Diepvries - Laat het vlees snel afkoelen en doe in een luchtdichte diepvriesdoos of zak en vries in. Zo blijft dit tot 4 maanden goed. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen - Leg de ribjes in een ovenschaal en dek die af met aluminiumfolie. Bak ze 20 minuten bij 170 °C.
Geef een reactie