Dit is een klassiek recept om zelf runderbouillon te maken, afkomstig uit de Franse keuken. Het is een recept dat tijd kost, maar het is het helemaal waard. De volle smaak door de bouillon te trekken van een mergpijpje, het rijke gevoel in je mond en de heerlijke geur. Er gaat niets boven een pan zelfgemaakte runderbouillon.

Waarom zelf runderbouillon maken?
Een basisrecept dat ik je kan aanraden om in je receptenschrift op te nemen: de klassieke runderbouillon. Eerst braad je het vlees, botten (mergpijpje) en groenten in de oven, voor nog meer smaak. En vervolgens stoof je de runderbouillon een paar uur op laag vuur.
En nu vraag je je misschien af, waarom je al die moeite zou doen. Je kunt toch ook van die kant-en-klare blokjes in de winkel kopen? De één zal zeggen dat je die moet mijden, omdat je niet weet wat er in zit. De ander omdat deze blokjes een berg zout bevatten.
Maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat bij mij vooral de smaak de doorslag geeft. Want de zelfgemaakte smaak heb ik nog niet teruggezien in een blokje. Dat komt door de gelatine die vrijkomt uit het mergpijpje. Die geeft dat volle rijke gevoel in de mond. Niet voor niets dat elk goed restaurant zijn eigen bouillons maakt.
Daarnaast is deze runderbouillon ongezouten (in tegenstelling tot de meeste blokjes). Daardoor is het ook geschikt voor een recept waarbij je bouillon moet inkoken. Bouillon gemaakt van een blokje wordt, bij het inkoken, vaak te zout. Bij deze bouillon voeg je het zout toe na het maken van het recept. En daarmee zijn je gerechten precies goed van smaak.
En dat maakt het de tijd helemaal waard (en laten we wel wezen, de oven en het gasfornuis doen het meeste werk ;-))
Zelf runderbouillon maken, omdat de volle en rijke smaak en de heerlijke geur niet in een blokje te koop zijn.
Wat heb je nodig bij Bouillon trekken van Soepvlees
Voor de bereiding van deze runderbouillon heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):

- Bleekselderij, wortel en ui: Deze groenten worden aangebraden in de oven. Daardoor geven ze veel smaak af. Je kunt ook bieten, koolrabi of pompoen gebruiken.
- Schenkel: De botten in de soep. Gebruik, als je dit aan kunt komen, schenkel. Schenkel bestaat uit vlees (voor extra smaak), bot en beenmerg (ook wel mergpijpje). En het beenmerg zorgt voor een rijkere smaak.
- Soepvlees: Het vlees geeft de heerlijke smaak aan de bouillon. Voor nog meer smaak roosteren we het vlees in de oven.
- Laurier, peterselie, rozemarijn, tijm en peper: De kruiden en specerijen die je toevoegt voor extra smaak na het roosteren.
- Wijn: De wijn schenk je in de braadslede of pan en daarmee maak je de aanbaksels los. Daarna giet je dit in de soeppan. Gebruik een heerlijke Malbec of Sauvignon.
Hoe kun je soep trekken van Soepvlees en Schenkel?
Stap 1 - Braad de groenten, bot en vlees.

Snij de bleekselderij stengels en wortels in drieën. Snij de ui in vieren. Verdeel de groenten, het vlees en de schenkel (mergpijpje) over een braadslede of stop ze in een braadpan (die in de oven kan).
Zet alles in de oven gedurende 1 uur en 40 minuten bij 200 °C. Keer de groenten en het vlees elke twintig minuten om (dus vijf keer in totaal).
Stap 2 - Doe de aanbaksels in de pan met de wijn en water.

Haal de gebakken groenten, vlees en schenkel met bot uit de braadpan/slede en doe ze in de soeppan. Schenk de wijn bij de aanbaksels en verwarm 5 minuten op laag vuur.
Schraap ondertussen met een houten spatel de aanbaksels los. Schenk de wijn, inclusief de aanbaksels, in de soeppan.
Stap 3 Vul aan met water en kruiden. Stoof de bouillon op laag vuur.

Doe anderhalve liter water in de pan en voeg de kruiden en specerijen toe aan de runderbouillon. Je kunt de kruiden er los in doen (je zeeft de bouillon later toch) of je gebruikt een theezeef.
Breng de bouillon aan de kook en zet dan het vuur laag. Laat de bouillon minimaal drie uur sudderen. Mocht er vet boven komen drijven, dan kun je dat met een schuimspaan er makkelijk afhalen.
Stap 4 - Zeef de runderbouillon

Gebruik een grote schaal (of pan) en hang daar een zeef in. Schenk de vloeistof door de zeef. Verwijder nu de zeef en je runderbouillon is klaar. Je kunt hem meteen gebruiken.
Wil je hem echter bewaren, koel hem dan snel af door de schaal of pan in een bak koud water te zetten gedurende dertig minuten. Zet de pan of schaal vervolgens in de koelkast.
Verwijderen van vet bij een bouillon
Tijdens het sudderen verschijnt er vaak al wat vet op de bouillon. Dit verwijder je makkelijk met een schuimspaan of door met een keukenpapier te deppen (het papier zuigt het vet op).
Na het maken van de soep, bewaar je hem in de koeling. Het vetlaagje zal door de kou er op gaan drijven en stollen en daardoor kun je het er met een lepel makkelijk afscheppen.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Video
RECEPTKAART
Zelf Runderbouillon Maken
Ingrediënten
- 3 stengels bleekselderij, in 3 stukken gesneden
- 3 winterwortels, in 3 stukken gesneden
- 1 ui, gepeld en in vieren gesneden
- 1 runderschenkel, of mergpijpje
- 300 gram soepvlees
- 450 ml rode wijn
- 1500 ml water
- 2 laurierblaadjes
- 5 takjes peterselie
- 2 takjes verse rozemarijn
- 1 eetlepel peperbolletjes, zwart
- 5 takjes verse tijm
Instructies
In de oven
- Doe de groenten en het vlees (dus niet de kruiden) in een braadpan of braadslede en zet die in de oven bij 200 ℃.3 stengels bleekselderij, 3 winterwortels, 1 ui, 1 runderschenkel, 300 gram soepvlees
- Draai elke 20 minuten alle ingrediënten in de pan om en doe dat in totaal 5 keer.
- Schep de aangebakken groenten en het vlees in een grote soeppan.
- Schenk wijn in de braadpan en kook 5 minuten op laag vuur.450 ml rode wijn
- Schraap de aanbaksels in de pan los met een houten lepel.
- Schenk de inhoud van de braadpan bij de groenten en het vlees.
Sudderen runderbouillon
- Voeg anderhalve liter water toe en schenk er extra water bij als nog niet alles onderstaat.1500 ml water
- Doe de kruiden bij de bouillon.2 laurierblaadjes, 5 takjes peterselie, 2 takjes verse rozemarijn, 1 eetlepel peperbolletjes, 5 takjes verse tijm
- Laat de bouillon drie uur sudderen. (Mocht er vet boven komen drijven dan kun je dat met de schuimspaan eraf halen.)
- Schenk de soep door een fijnmazige zeef en de bouillon is klaar.
Afkoelen
- Gebruik je de bouillon niet meteen, zet de soep dan in een bak met koud water zodat hij snel afkoelt.
- Vervolgens bewaar je hem in de koelkast (of vries je hem in).
Opmerkingen
- Groenten: in plaats van wortel, bleekselderij en ui kun je ook tomaat, pompoen, koolrabi of biet gebruiken. Het fijne van een (runder)bouillon is dat het een prima methode is om restjes te verwerken.
De bouillon is klaar voor gebruik. Ga je hem niet meteen verwerken zorg dan dat hij snel afkoelt, om bacteriën geen kans te geven. Dat doe je makkelijk door de pan in koud water te zetten gedurende dertig minuten.
- Koelkast: Zet de afgekoelde bouillon afgedekt in de koelkast. Zo blijft hij tot twee dagen goed.
- Diepvries: Vries de bouillon in. Dat kan in een diepvriesbak. Maar wil je snel kleinere hoeveelheden kunnen gebruiken (bijvoorbeeld als smaakmaker in een saus), vries dan in een ijsblokjesvorm in. De blokjes voeg je dan gedoseerd en snel toe aan je recept. Laat ontdooien in de koeling.
- Opwarmen: Verwarm de bouillon op laag vuur terwijl je af en toe roert tot hij warm is. Voor veel recepten is het niet nodig om de bouillon te verwarmen en kun je hem koud toevoegen.
Luc says
ik heb deze runder bouillon exact zo gemaakt, zoals in jullie omschrijving en hij is echt goddelijke!! ik maak er verder een tomaten groentensoep van, rijk gevuld en met de weersomstandigheden in deze december maand extra lekker.
heerlijk met een stokbrood gevuld met (zelfgemaakte) knoflookboter uit de oven. als ik het schrijf loopt het water weer in mijn mond.
dus allemaal maken eeze bouillon!!
Andréa says
Dank je wel Luc. Ik maak hem al jaren zo en wij vinden het ook erg lekker!
Mars says
Hi, ik ben dit recept aan het maken, en in het geschreven recept staat 225°C maar in de video hoor ik toch echt 140°C? Welke temperatuur moet ik aanhouden? 😅
Andréa says
Het is 225 °C. Dat is een spreekfout ben ik bang. Maar 225 °C is de juiste temperatuur.