Ben je op zoek naar een gezond alternatief voor kant-en-klare friet uit de supermarkt? Dan zijn Gezonde Frietjes uit de Oven perfect voor jou! Hier vind je een makkelijk en lekker recept waarmee je heerlijke, gezonde ovenfriet kan maken. Geen caloriebommen of slappe frietjes meer, maar krokante, gezondere patat.
Gezonde Frietjes uit de Oven
Ontdek hoe je Gezonde Frietjes uit de Oven kunt maken! Friet uit de oven heeft gemiddeld 6.5 % vet, ter vergelijking uit de frituur bevat meer als 11 %.
Verse frietjes maken hoeft niet moeilijk te zijn en is net zo lekker als uit de frituur. Ovenfriet is een makkelijk recept om thuis te maken en heeft veel gezonde voordelen vergeleken met de gewone frituur. Geniet van de smaak van dit patat en de gezonde voordelen zonder zorgen te maken over de extra calorieën. En bijna net zo makkelijk als uit de snackbar.
Ook lekker! Zoete Aardappelfrietjes uit de Airfryer.
Jump to:
Waarom geen kant-en-klare ovenfriet?
Kant-en-klare ovenfriet is vaak voor gefrituurd en bevat meer vet. Bij sommige merken is zelfs suiker toegevoegd om de friet mooi te laten kleuren in de oven en Airfryer.
Deze keer heb ik gekozen voor dikke Vlaamse frieten, maar je kunt met dit recept ook prima Franse frietjes maken. Snij de aardappels dan in dunne lange repen. Pas de oventijd aan (verkort met 5 tot 10 minuten) en haal de Franse frietjes uit de oven wanneer ze goudbruin zijn. En geniet van de verse patat.
Wat heb je nodig voor Knapperige Friet uit de Oven?
Om deze Gezonde frietjes uit de Oven te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Aardappelen - Gebruik kruimige aardappelen voor het maken van dit recept. Een Bintje, Doré of Eigenheimer zijn goede keuzes. Ze zijn hoog in zetmeel en laag in vochtgehalte. Of gebruik een rode aardappel zoals Roseval, wanneer je met schil wilt eten (wel de Biologische variant).
- Zeezout - Voor het op smaak brengen van de friet.
- Zonnebloemolie - Door het bakken in zonnebloemolie krijgt de friet een krokante buitenkant. Zonnebloemolie is neutraal van smaak (net als Arachide olie). Olijfolie heeft wel een specifieke smaak en is daarom niet aan te raden.
Hoe maak je Zelf Ovenfriet?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Schil de aardappels (of serveer met schil, maar maak ze wel goed schoon) en snij in de gewenste dikte.
- Doe de aardappelen in een pan met kokend water en kook 10 minuten, voor een heerlijke zachte binnenkant.
- Zet na 8 minuten een koekenpan met zonnebloemolie op het vuur en verwarm tot het goed heet is. Haal de aardappels met een schuimspaan uit de pan en doe snel in de koekenpan. Bak gedurende 2 minuten, terwijl je de aardappels snel omschept. Ze stomen dan snel droog, waardoor ze een knapperige buitenkant krijgen in de oven, zonder te veel olie.
- Verdeel de ovenfrietjes zoveel mogelijk in een laag over de bakplaat. Bak 25 minuten krokant in een voorverwarmde oven bij 240 °C. Schep de frietjes halverwege de baktijd een keer om.
Deze gezonde frietjes uit de oven zijn heerlijk bij zalmspiesjes gemarineerd in Gin, Italiaanse kip ovenschotels en pulled pork uit de slowcooker.
Tips en Variaties
- Variaties:
- Knoflook Parmezaanse kaas - bestrooi met knoflookpoeder en vers geraspte Parmezaanse kaas zodat hij lekker smelt.
- Pittig - Bestrooi met ⅛ theelepel, chilipoeder en komijnpoeder.
- Cajun friet - Op smaak brengen met cajun kruiden is zo lekker!
- Maken in de Airfryer - Vul de airfryer maximaal voor ⅓ met de verse friet. Verwarm de Airfryer voor op 180 °C. Bak de frietjes 5 minuten en schudt ze dan goed door. Herhaal dit drie keer.
Door de aardappels eerst kort voor te koken en vervolgens in een hete pan snel droog te koken in een klein beetje olie. Daardoor worden ze heerlijk zacht van binnen en krijgen ze een knapperige buitenkant. En je hebt veel minder olie nodig.
Heb je deze gezonde frietjes gemaakt? Tag dan #byandreajanssen op Instagram of twitter. Ik vind het namelijk superleuk om te weten dat mijn recepten gemaakt worden en ik ga zeker kijken. Je kunt natuurlijk ook altijd het recept delen op mijn Facebook pagina. En niet vergeten om het recept op Pinterest te bewaren om het eenvoudig terug te vinden Tot snel!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 1200 gram aardappelen kruimig
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 theelepel grof zeezout
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 240 °C of 220 °C
- Zet alvast een bakplaat in de oven.
- Zet een grote pan met ongeveer 3 cm water op het fornuis en breng het water aan de kook.
- Was ondertussen de aardappels grondig, schil ze als je dat wilt, en snij ze in frietjes.1200 gram aardappelen
- Wanneer het water kookt, voeg je de frieten toe en breng je het water opnieuw aan de kook.
- Laat 10 minuten koken. Zet na 8 minuten een koekenpan op het vuur met de zonnebloemolie erin en verwarm tot het gloeiend is.2 eetlepels zonnebloemolie
- Wanneer de frietjes zijn gekookt haal je ze met de schuimspaan uit de pan en doe je ze meteen in de hete koekenpan, bak snel gedurende 2 minuten. Ze stomen dan heel snel droog.
- Haal de hete bakplaat uit de oven en verspreidt de frieten over de bakplaat.
- Bak ze goudbruin en krokant in 25 minuten. Draai de frietjes halverwege de baktijd een keertje om.
- Bestrooi met het zeezout.1 theelepel grof zeezout
Opmerkingen:
- Gebruik kruimige aardappelen voor het maken van dit recept. Een Bintje, Doré of Eigenheimer zijn goede keuzes. Ze zijn hoog in zetmeel en laag in vochtgehalte. Of gebruik een rode aardappel zoals Roseval, wanneer je met schil wilt eten (wel de Biologische variant).
- Door de aardappels eerst kort voor te koken en vervolgens in een hete pan snel droog te koken in een klein beetje olie. Daardoor worden ze heerlijk zacht van binnen en krijgen ze een knapperige buitenkant. En je hebt veel minder olie nodig.
- Deze keer heb ik gekozen voor dikke Vlaamse frieten, maar je kunt met dit recept ook prima Franse frietjes maken. Snij de aardappels dan in dunne lange repen. Pas de oventijd aan (verkort met 5 tot 10 minuten) en haal de Franse frietjes uit de oven wanneer ze goudbruin zijn. En geniet van de verse patat.
- Knoflook Parmezaanse kaas - Bestrooi met knoflookpoeder en vers geraspte Parmezaanse kaas zodat hij lekker smelt.
- Pittig - Breng op smaak met ⅛ theelepel chilipoeder en komijnpoeder.
- Cajun friet - Op smaak brengen met cajun kruiden is zo lekker!
- Koelkast - in een luchtdichte diepvries doos kun je de frietjes gedurende 2 dagen bewaren.
- Diepvries - Leg de frietjes in een laag op een bakpapier op een bakplaat en laat de friet invriezen. Haal vervolgens de bevroren frietjes uit de oven en bewaar ze in een luchtdichte diepvriesdoos. Zo kun je ze tot 2 maanden bewaren.
- Opwarmen - Leg de aardappels in een laag in de oven bij 200 °C (of Airfryer bij 180 °C) gedurende resp. 8 en 5 minuten.
Geef een reactie