Heerlijke zoete spareribs uit de slowcooker met zelfgemaakte barbecuesaus, langzaam gestoofd. Daardoor worden ze ongelofelijk mals en krijgen ze megaveel smaak. En hou je van ribjes, dan zul je zeker genieten van dit recept.
De zelfgemaakte BBQ-saus, zonder pakjes en zakjes, geeft de spareribs een heerlijke zoete smaak. En doordat het vlees langzaam gegaard wordt in de slowcooker krijgt het de tijd om al die heerlijke smaken op te nemen. De perfecte keuze voor een avond waar je echt zin hebt in comfort food.
Kunnen Spareribs in de Slowcooker?
Spareribs staan hoog op het lijstje van favoriet vlees van mijn zonen. En in de zomer stoken wij dan graag de BBQ aan of ik maak deze heerlijke sticky ribs uit de oven. Maar sinds ik echt fan ben geworden van de slowcooker, was natuurlijk de vraag is het ook mogelijk om ze daarin te maken?
Malse Slowcooker Spareribs met zelfgemaakte BBQ saus.
Hartje winter was het toen ik dit de eerste keer ging maken en geloof me, niet de beste tijd om verse spareribs aan te komen. Nadat de zoektocht toch succesvol werd afgerond, vol goede moed aan de slag. De eerste keer lukte het niet omdat de spareribs te veel vet bevatte (dat kan dus ook) en dit volledig wegsmolt in de slowcooker. Eigenlijk bleef er weinig meer over dan botjes en restjes vlees.
De daarop volgende poging met nieuwe spareribs met een stuk minder vet, lukte meteen en het malse vlees viel gewoon van het bot af. De vingers werden er bij afgelikt. Inmiddels hebben we dit recept al vele malen gegeten (de heren stonden erop dat we dit recept volledig moesten uittesten) en is inmiddels zo vaak gemaakt dat ik wel kan zeggen dat dit recept inmiddels geperfectioneerd is om de meeste smaak en malsheid te krijgen. Ik zou zeggen probeer het zelf ook eens. Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt!
Wat heb je nodig voor Slowcooker BBQ Spareribs?
Om deze Zoete Spareribs uit de Slowcooker te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
Ingrediënten Zelf Barbecuesaus Maken
- Ui en knoflook: Geven de saus een heerlijke smaak.
- Rode peper: Voor het pitje in de saus. Hou je van heel pittig, was de peper en snij in kleine reepjes. Wil je wat minder pit in de saus? Halveer dan eerst de peper en verwijder de zaden, voordat je de peper verder klein snijdt.
- Bruine suiker: om de saus zoeter te maken. Er wordt bruine suiker gebruikt omdat het ook een gekarameliseerde smaak geeft aan de saus.
- Tomatenketchup: een tomatensaus die valt onder de umami smaak. Het wordt gemaakt van tomaten, azijn, suiker, zout en kruiden. Wil je het liever zelf maken, dan vind je hier een recept van een lekkere tomatenketchup.
- Venkelzaad, gemalen: Dit kruid heeft een anijsachtige, kruidige en lichtzoet smaak.
- Sojasaus: Gebruik voor de BBQ saus Japanse sojasaus. Heb je die niet dan kun je ook lichte sojasaus of Ketjap Asin gebruiken.
Ingrediënten Zoete Spareribs
- Spareribs: of varkensribben. Het is het middelste deel van de ribben. En dit vlees kun je heerlijk langzaam garen in een marinade. Doordat de bereiding langer is, neemt het de smaken uit de marinade op. Zorg ervoor dat de ribben niet te veel vet hebben. Door het lange stoven smelt het vet en hou je weinig over.
- Zelfgemaakte Barbecuesaus: zie hierboven
- Uienpoeder: De gedroogde gemalen vorm van ui. Het heeft een zoete ui smaak.
- Zonnebloemolie: een neutrale smaak olie, om te bakken.
- Bruine suiker: om te zoeten. Er wordt bruine suiker gebruikt omdat het ook een gekarameliseerde smaak geeft aan de saus.
- Sojasaus: Gebruik Japanse sojasaus. Heb je die niet dan kun je ook lichte sojasaus of Ketjap Asin gebruiken.
- Knoflook: geeft extra smaak aan de zoete spareribs.
Hoe maak je Spareribs uit de Slowcooker met BBQ Saus?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Doe olie in een steelpannetje en fruit de ui en knoflook in een minuut, terwijl je roert. Doe het venkelzaad, suiker, pepertje, sojasaus en ketchup in de pan en breng aan de kook. Laat 5 minuten sudderen, terwijl je af en toe roert. Draai het vuur uit en koel af naar kamertemperatuur.
- Giet de saus over de ritjes en zorg ervoor dat elk stukje bedekt is (ik gebruikte daar een kwastje voor om het goed te verdelen). Zet de slowcooker aan en laat hem zijn magie doen. In totaal kookte de ribjes 8 uur op low. Leg de ribjes op een bakplaat bekleedt met bakpapier.
- Giet de achtergebleven saus uit de slowcooker in een pannetje en breng aan de kook. Laat 10 minuten sudderen, tot de saus iets is ingedikt.
- Smeer de ribjes in met de ingedikte saus en bak ze 10 minuten in een voorverwarmde oven bij 220 °C. Daardoor krijgen de ribjes een krokante buitenkant en de BBQ saus karameliseert en wordt heerlijk kleverig. Leg op een bord en schenk er nog wat extra BBQ saus overheen en serveer.
Dit is lekker met Oven frietjes, in de zomer met een heerlijke aardappelsalade met Mayonaise en een heerlijke komkommersalade.
Garneer de zoete spareribs uit de slowcooker met wat fijngesneden peterselie voor een frisse smaak.
Tips, Vervangingen en Variaties
- BBQ saus: Vervang met een honing mosterd saus of een teriyaki marinade.
- In plaats van varkensribben kun je ook runderribben, shortribs en zelf kipdijfilet gebruiken.
- Extra groente? Voeg aan de slowcooker wat blokjes wortel of paprika toe. Erg lekker!
Spareribs gaar je op lage stand (low) gedurende 7 tot 8 uur. Op hoge stand (high) zijn ze in 4 uur heerlijk mals.
Ja hoor, dat kan ook. Heb je een favoriet, gebruik dan 350 ml barbecuesaus van deze saus voor het klaarmaken van dit recept.
Ja dat kan. Leg de spareribs op een stuk aluminiumfolie en bestrijk met de saus. Vouw het folie dicht en leg alles op een bakplaat. Gaar dat in een voorverwarmde oven van 130 °C gedurende drie uur. Haal uit de oven en uit de aluminiumfolie (voorzichtig hier kan stoom ontsnappen). Bestrijk het vlees met barbecuesaus en leg ze naast elkaar op een bakplaat. Zet nog 10 minuten in de oven terug bij 220 °C tot de ribjes knapperig zijn.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
Barbecuesaus
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 kleine ui fijngehakt
- 3 tenen knoflook uitgeperst
- 1 rode peper fijngesneden
- 1 theelepel Gemalen venkelzaad
- 55 gram donkerbruine basterdsuiker
- 50 mL Japanse sojasaus
- 300 mL tomatenketchup
Zoete spareribs
- 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
- zelfgemaakte barbecuesaus zie boven
- 1 eetlepel Japanse sojasaus
- 1 eetlepel uienpoeder
- 4 tenen knoflook uitgeperst
- 50 mL zonnebloemolie
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel peper
- 1500 gram spareribs
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Barbecuesaus
- Verhit olie in een steelpannetje en roerbak de ui en de knoflook in 1 eetlepel olijfolie, gedurende 1 minuut.1 eetlepel zonnebloemolie, 1 kleine ui, 3 tenen knoflook
- Voeg het venkelzaad, suiker, chili, sojasaus en tomatenketchup toe en laat 5 minuten doorkoken.1 rode peper, 1 theelepel Gemalen venkelzaad, 55 gram donkerbruine basterdsuiker, 50 mL Japanse sojasaus, 300 mL tomatenketchup
- Laat de saus afkoelen tot kamertemperatuur
Zoete spareribs
- Voeg aan het steelpannetje met barbecuesaus de bruine suiker toe, sojasaus, uienpoeder, knoflook, olie en breng op smaak met zout en peper.2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker, zelfgemaakte barbecuesaus, 1 eetlepel Japanse sojasaus, 1 eetlepel uienpoeder, 4 tenen knoflook, 50 mL zonnebloemolie, 1 theelepel zout, 1 theelepel peper
- Bestrijk de spareribs met de barbecuesaus en leg in de slowcooker. Schenk de rest van de saus eroverheen.1500 gram spareribs
- Leg het deksel op de slowcooker en laat 8 uur op lage stand (low) langzaam garen.
- Bekleedt ondertussen een bakplaat met bakpapier.
- Het laatste kwartier verwarm je de oven voor naar 220 °C of 200 °C
- Haal de ribjes uit de slowcooker en leg ze, naast elkaar, op de bakplaat.
- Schenk de achtergebleven saus in een steelpannetje en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 10 minuten sudderen, tot hij dikker wordt.
- Bestrijk de ribjes aan beide zijden met de barbecuesaus en schuif de bakplaat in de oven. Laat 10 minuten in de oven staan, zodat de ribjes lekker krokant worden.
- Haal uit de oven en bedruip met nog wat barbecuesaus en serveer!
Opmerkingen:
- BBQ saus: Heb je weinig tijd? Gebruik een kant-en-klare barbecuesaus uit de winkel. Je hebt dan 350 ml nodig.
- Spareribs: Gebruik runderribben, shortribs en zelf kipdijfilet gebruiken. Zorg ervoor dat de ribben niet te veel vet hebben. Door het lange stoven smelt het vet en hou je weinig over.
- BBQ saus: Vervang met een honing mosterd saus of een teriyaki marinade.
- Extra groente? Voeg aan de slowcooker wat blokjes wortel of paprika toe. Erg lekker!
- Koelkast: Doe de spareribs in een luchtdichte doos of wikkel ze in plasticfolie of aluminiumfolie. Je kunt de spareribs maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren.
- Diepvries: Wikkel de zoete spareribs in plasticfolie of aluminiumfolie en plaatst u ze in een diepvriesdoos of diepvrieszak. Zo blijven ze tot 3 maanden goed. Laat ontdooien in de koelkast (haal ze een nacht van tevoren uit de diepvries).
- Opwarmen:
- Oven: Leg de ribjes in een ovenschaal en verwarm 20 minuten (of tot ze goed warm zijn) in een voorverwarmde oven van 160 °C. Voeg 2 eetlepels water toe aan de ovenschaal, zodat de spareribs niet uitdrogen. Worden de zoete ribjes te donker, dek de schaal dan af met aluminiumfolie.
Geef een reactie