Dit recept voor walnootbroodjes met sinaasappel bewijst het: broodjes bakken is helemaal niet moeilijk. Heerlijke broodjes met knapperige walnoten en een vleugje frisheid van de sinaasappel. Een perfecte combinatie van smaken, lekker bij de soep of brunch. Bakken was nog nooit zo makkelijk!
Heerlijke Walnotenbroodjes met Sinaasappel
Een lekker, knapperig broodje bij het zondagontbijt. Besmeert met een laagje roomboter en belegt met een dikke plak kaas en tuinkers. Daar kan ik van genieten. Een lekker glaasje vers geperst sinaasappelsap, een kopje koffie waar we de tijd voor kunnen nemen. Op de zondag genieten we van het ontbijt.
Meestal maak ik er dan ook nog een speciaal broodje bij: een croissant, zelfgemaakte worstenbroodjes, kaneelsuiker broodjes (heel bijzonder en zien er zo mooi uit) of nutella twist brood. Stuk voor stuk lekker. Maar variatie is fijn en dus werden deze sinaasappelbroodjes met walnoten gebakken.
Want deze walnotenbroodjes zijn perfect, voor elk moment van de dag. Een snel tussendoortje, bij de brunch of het ontbijt. De knapperige walnoten en frisse citrus smaak zorgen ervoor dat dit broodje altijd lekker is. Maak dit heerlijke broodje snel zelf!
Wat heb je nodig voor Broodjes met Walnoten en Sinaasappel?
Om deze Walnootbroodjes met Sinaasappel te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Sinaasappels: Geeft een fruitige, frisse citrus smaak aan de broodjes.
- Gist: In dit recept is 6 gram (1 ½ theelepels) instant gist gebruikt. Gebruik je liever verse gist, dan heb je 12 gram nodig. Gebruik je droge gist, dan heb je 6 gram nodig. Let op: bij zowel verse gist als droge gist moet je de gist eerst oplossen in lauwwarme melk.
- Bloem: Gebruik tarwebloem voor dit recept.
- Boter: Zorgt ervoor dat de broodjes romig smaken.
- Zout: Zorgt voor een goede smaakbalans.
- Tijm en Oregano: Geven extra smaak aan de broodjes. Beiden hebben een warme houtachtige, kruidige smaak.
- Walnoten: Geven een nootachtige smaak aan de broodjes.
Hoe maak je Broodjes met Walnoten?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Pers de sinaasappelen uit en vul tot 150 ml.
- Meng de bloem met het gist, sinaasappelsap en gesmolten boter en kneedt even door. Verdeel het zout over het deeg en mix of kneedt verder tot het deeg soepel en elastisch wordt (ongeveer 10-15 minuten kneden). Strooi de tijm, oregano en walnoten boven het deeg en meng ze erdoorheen. Doe het deeg in een ingevette kom en laat, afgedekt met plasticfolie, een uur op een warme plek rijzen.
- Haal het deeg uit de kom en sla de lucht eruit. Vorm acht bolletjes van het deeg en leg 20 minuten onder een vochtige doek.
- Bol ze nogmaals op, en laat ze 30-45 minuten voor een tweede keer rijzen onder plasticfolie op een warme plaats. Verwijder de folie en bak de broodjes in 15 minuten gaar onder een voorverwarmde oven van 230 °C.
Deze broodjes zijn lekker met hartig beleg zoals kaas of vleeswaren, maar zeker ook met een lekkere jam zoals deze kruidige perenjam of bramenjam met oregano.
Tips, Vervangingen en Variaties
- Ook lekker: Voeg 2 eetlepels gewelde rozijnen toe aan het deeg voor walnoot rozijnenbroodjes.
- Je kunt de walnoten ook vervangen door amandel of pecannoten.
- Hoe controleer je of je deeg voldoende gekneed is (voor de eerste rijs)?
- Check het deeg want je wilt niet onder- of overkneden. Dat doe je door een vliesje trekken. Pak een balletje deeg en druk het plat. Rek het deeg een beetje uit, draai het in je handen een kwartslag en draai nogmaals. Rek het deeg vervolgens weer uit en draai weer een beetje. Doe dit net zolang tot er een dun vlies (waar je je vingers doorheen ziet) ontstaat, (dit kun je niet in één keer doen). Als het deeg scheurt voordat je een dun vlies ziet ontstaan dan is het deeg nog niet goed en kneedt je het nog eens 2 minuten. Laat het deeg vervolgens rijzen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 2 sinaasappels
- 6 gram gist instant
- 360 gram bloem
- 50 gram boter gesmolten, afgekoeld
- 3 gram zout
- ½ theelepel gedroogde tijm
- ½ theelepel gedroogde oregano
- 75 gram walnoten grof gehakt
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Pers de sinaasappels uit en vang het sap op.2 sinaasappels
- Vul aan tot 150 ml.
- Meng de bloem met de gist, het sinaasappelsap en de gesmolten boter en kneed goed door.6 gram gist, 360 gram bloem, 50 gram boter
- Strooi het zout erbij en kneed verder tot het deeg soepel en elastisch wordt (ongeveer 10-15 minuten kneden).3 gram zout
- Strooi de tijm, oregano en walnoten boven het deeg en kneed goed door zodat het deeg en alle ingrediënten goed gemengd zijn.½ theelepel gedroogde tijm, ½ theelepel gedroogde oregano, 75 gram walnoten
- Doe het deeg in een ingevette schaal die je afdekt met plasticfolie.
- Zet een uur op een warme plek zodat het deeg kan rijzen.
- Haal het deeg uit de kom en duw de lucht eruit.
- Vorm 8 bolletjes van het deeg en leg ze 20 minuten onder een doek.
- Bol ze dan nog eens op, en laat ze 30-45 minuten voor een tweede keer rijzen onder plasticfolie op een warme plaats.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 230 °C of 210 °C
- Haal het folie van de bakplaat en zet de bakplaat in de oven. Bak de broodjes in 15 minuten gaar.
Opmerkingen:
- Ook lekker: Voeg 2 eetlepels gewelde rozijnen toe aan het deeg voor walnoot rozijnenbroodjes.
- Je kunt de walnoten ook vervangen door amandel of pecannoten.
- Kamertemperatuur: Verpak de walnotenbroodjes in plasticfolie of een luchtdichte doos. Zo kun je het tot 2 dagen bewaren bij kamertemperatuur.
- Diepvries: Deze broodjes kun je goed invriezen. Verpak in twee lagen folie en vries het tot maximaal 2 maanden in.
Leontine says
het deeg is veel te droog. heb er extra olie en sap bij gedaan, maar daardoor moest ik het zo lang kneden dat het ook niet meer goed rees.
Andréa says
Dat is vreemd, ik maak deze broodjes best vaak. Misschien is het sap uit de sinaasappels wat minder. Voor voldoende sap (ongeveer 90 ml per sinaasappel), zijn perssinaasappels het beste om te gebruiken.