Zelf Suikerbroodjes maken dat is heerlijk op zondagochtend bij het ontbijt of bij een brunch. De zoete, krokante gebakken bollen met een parelsuiker topping zijn heerlijk wanneer ze nog warm besmeert met een likje roomboter. Ze hebben niets meer nodig. Een simpel recept voor lekkere broodjes!
Zelf Suikerbroodjes Bakken
Ruik je het al? Zelfgebakken suikerbroodjes die in de oven liggen, zodat je ze zo meteen kunt serveren. Deze suikerbollen zijn romig, lichtzoet, met een knapperige korst en bestrooid met parelsuiker. De luxe broodjes smelten in je mond.
Deze broodjes zijn zo fijn, omdat je het deeg in twee stappen maakt. Daardoor kun je de dag van tevoren al starten met het maken van het deeg en hoef je de dag erop een tweede rijs te doen en alleen nog maar af te bakken. Zo kun je ze snel warm serveren.
Ze zijn zo lekker dat je niet meer nodig hebt dan een likje boter. Als je dit op zondagochtend op de tafel zet, dan gaat iedereen hier van genieten, dat is zeker!
Deze broodjes zijn heerlijk te combineren met zachte bolletjes, heerlijke zelfgebakken croissantjes en een zelfgemaakte pruimenjam met vanille.
Wat heb je nodig voor Zoete Suikerbollen?
Om deze suikerbroodjes te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Bloem - Gebruik gewone tarwebloem of patentbloem voor deze broodjes.
- Gist - In dit recept is 12 gram (3 theelepels) instant gist gebruikt. Gebruik je liever verse gist dan heb je 24 gram nodig. Gebruik je droge gist, dan heb je 12 gram nodig. Let op: bij zowel verse gist als droge gist moet je de gist eerst oplossen in lauwwarme melk.
- Zout - Geeft smaak aan de broodjes. Maar kijk uit met gist, want zout kan het gist doden als het in grote hoeveelheden in aanraking komt. Daarom kneedt je eerst het deeg licht met zout en voeg je dan pas het voordeeg toe.
- Melk, boter en eieren - Zorgen ervoor dat de broodjes heerlijk romig smaken. Gebruik ongezouten roomboter. Zout voegen we apart toe.
- Suiker - Het suiker zorgt ervoor dat het gist kan werken en je een luchtig broodje krijgt.
- Parelsuiker - Ook wel greinsuiker genoemd. Je kunt deze goed online kopen of bij de Welkoop/Boerenbond (geen gesponsorde link, gewoon een tip).
- Ei dooier - Daarmee smeer je de broodjes in voordat ze de oven ingaan om te bakken. De broodjes krijgen dan een glanzende bruine kleur bij het bakken.
Hoe maak je deze luxe suikerbroodjes?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Maak een voordeeg door gist op te lossen in lauwe melk (zo gaat hij vast werken). Werk er vervolgens een deel van de bloem in. Hij hoeft nog niet volledig gekneed te zijn, maar al wel een deeg vormen. Dek de kom af en laat 2 uur rijzen tot het in omvang is verdubbeld. Door het maken van een voordeeg, wordt de smaak van het broodje nog intenser.
- Doe de bloem, zout en suiker in en kom en voeg de melk, eieren en boter toe. Kneedt kort. Voeg vervolgens het voordeeg toe en kneedt tot er een elastische deegbal gevormd is. Vorm een bal van het deeg, leg in een ingevette kom, draai een keer om en dek af met plastic folie. Laat in de koeling 12 uur rijzen.
- Druk de lucht uit het deeg, verdeel in 10 porties en bol deze stukken op. Laat 15 minuten rusten. Bol ze nu verder op, door de bovenkant van het deeg naar achter te duwen en de naad dicht te drukken en leg op een met bakpapier bedekte bakplaat. Door het twee keer op te bollen, stretchen de gluten en krijgen de suikerbroodjes een heerlijke knapperige korst. Dek af en laat 1 uur rijzen. Knip of snij de bovenkant van de broodjes een beetje in.
- Klop de melk met de eidooier los en bestrijk de broodjes hiermee. Bestrooi elk broodje met parelsuiker. Bak 18 minuten in de voorverwarmde oven van 220 °C tot ze goudbruin zijn.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
Voordeeg
- 12 gram gist instant
- 100 ml melk lauw
- 125 gram bloem
- 1 eetlepel suiker
Deeg
- 375 gram bloem
- 5 gram zout
- 100 gram suiker
- 80 ml melk lauwwarm
- 55 gram boter ongezouten, kamertemperatuur
- 2 eieren losgeklopt, maat L
- parelsuiker greinsuiker
- 1 eetlepel melk lauw
- 1 eigeel maat S
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voordeeg
- Los in een kom al roerend de gist volledig op in 100 ml lauwwarme melk.12 gram gist, 100 ml melk
- Werk er vervolgens 125 gram bloem en suiker doorheen. Dit voordeeg moet zacht en glad zijn.125 gram bloem, 1 eetlepel suiker
- Dek de kom af en laat 2 uur rijzen tot het in omvang is verdubbeld.
Kneden en eerste rijs
- Doe de resterende bloem, zout en suiker in een grote kom.375 gram bloem, 5 gram zout, 100 gram suiker
- Voeg de melk, eieren en de boter toe en kneed alles kort door elkaar.80 ml melk, 55 gram boter, 2 eieren
- Voeg het voordeeg toe en kneed verder tot een elastisch deeg gevormd is (ongeveer 10 minuten).
- Vorm een bal van het deeg en dek deze af.
- Laat het deeg in de koeling 12 uur rijzen.
Kneden en tweede rijs
- Kneed het deeg nogmaals door. Verdeel het in 10 porties en rol deze op.
- Laat 15 minuten rusten.
- Vorm na deze rusttijd broodjes van het deeg.
- Bedek de bakplaat met bakpapier en leg de broodjes erop.
- Dek ze af en laat ze 1 uur rijzen.
Bakken
- Verwarm de oven voor op 220 °C of 200 °C. Snijd de bovenkant van de broodjes met een mes een beetje in.
- Klop de melk los met de eierdooier en bestrijk de broodjes ermee. Bestrooi elk broodje met greinsuiker.1 eetlepel melk, 1 eigeel, parelsuiker
- Bak de broodjes 18 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
Opmerkingen:
- Kamertemperatuur - De broodjes kun je tot twee dagen bewaren in een (papieren) zak bij kamertemperatuur.
- Koelkast - Bewaar de broodjes niet in de koeling. Door de hoge vochtigheid worden de broodjes vochtig.
- Diepvries - Vries de broodjes in een diepvrieszak of bak in. Zo blijven ze maximaal 2 maanden goed. Ontdooi de broodjes bij kamertemperatuur. Tip: Leg een bakpapier tussen de broodjes. Zo vriezen ze niet aan elkaar, en kun je precies het benodigde aantal suikerbroodjes uit de verpakking halen en ontdooien.
- Opnieuw knapperig maken - Maak de bovenzijde van de broodjes vochtig en verwarm ze 5 minuten in een oven bij 200 °C (of 3 minuten bij 200 °C in de Airfryer).
Geef een reactie