Zelf Bramenjam Maken is supermakkelijk en heel lekker. En deze jam is extra speciaal want hij heeft een vleugje oregano smaak. Dat heerlijke kruid licht peperige en kruidig is heerlijk gecombineerd met de zoete smaak van de bramen. De jam maak je met geleisuiker en is zonder pitjes. Deze heerlijke jam is een echte delicatesse, die iedereen lekker vindt.
Bramenjam met Oregano
Bramen, ik kan er geen genoeg van krijgen. Nou ja dit jaar wel. Er hangt zoveel aan de struiken. Het oogsten is bijna niet bij te houden. En alles wat ik niet meteen opeet, gaat in de jam.
Dit jaar heb ik geen normale bramenjam gemaakt, maar oregano toegevoegd als extra smaakaccent. Oregano heeft namelijk een kruidige, licht peperige smaak die heerlijk combineert met de bramen. De jam is gebonden met geleisuiker (lekker makkelijk dus) en ik heb de pitjes en velletjes eruit gezeefd. Zonder pitjes dus (want dat vind ik zo vervelend tussen mijn tanden).
En toen had ik nog wat bramen over... die zijn ingevroren en komen vast nog wel terug in een ander gerecht.
Wat heb je nodig voor Bramenjam met Geleisuiker?
Om deze Bramenjam met Oregano zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Bramen - Deze kleine vruchtjes zijn fris, zoetzuur en donker van kleur. Hoe groter de braam hoe zoeter ze zijn. Ze zijn tussen augustus tot begin oktober klaar om geplukt te worden (of je koopt ze in de supermarkt). En, zoals altijd, is al het fruit uit het seizoen het lekkerste.
- Oregano - peperig en kruidig smaakt heerlijk in combinatie met de oregano. Gebruik gedroogde oregano.
- Geleisuiker - Geleisuiker is gewone suiker gemengd met pectine en citroenzuur. Het zorgt ervoor dat je jam bindt. Niet alle jams hoeven gebonden te worden met geleisuiker. Sommige soorten (zoals appel) bevatten zelf veel pectine. Geleisuiker maakt het indikken van de jam zoveel makkelijker.
- Boter - Door een klontje boter toe te voegen aan de jam krijg je geen schuimlaag. En het maakt de jam wat romiger. Gebruik je liever geen boter laat het dan achterwege en schep de schuimlaag weg.
Hoe maak je Bramenjam met Oregano, zonder Pitjes?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Doe de bramen, oregano en water in de pan en meng. Breng aan de kook en laat het vijf minuten sudderen.
- Prak de bramen fijn met een vork. Laat nog eens vijf minuten sudderen.
- Zet een fijne zeef boven een schaal of grote pan en schenk de inhoud van de pan in de zeef. Vang het sap op (de rest mag je weggooien) en vul dat aan tot 800 ml.
- Doe het sap, boter en geleisuiker in de pan en laat 2 minuten koken. Check of de jam dik genoeg is. Schenk een laagje in de gesteriliseerde potten, wacht een minuut en schenk de potten verder vol. Draai de deksel erop, zet de potten op zijn kop. Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Zet een bord minimaal een uur in de koelkast. Om te testen of de jam dik genoeg is, laat je een druppel op een koud bord vallen. Als de druppel uitloopt is de jam nog niet voldoende ingedikt. Wanneer de druppel opstijft is de jam klaar. Hij kan dan in de potten worden gegoten. Let op dat je tussendoor het bord in de koeling houdt.
Je steriliseert de potten voor de jam door ze in kokend water onder te dompelen en ze met een schone theedoek af te drogen. Je kunt ze ook in de vaatwasser wassen (wel meteen de deksel erop schroeven als je ze eruit haalt).
Nadat de jam in de potten is gegoten zet je ze op de kop om te zorgen dat er geen lucht bijkomt (daardoor sluit hij luchtdicht af, steriliseert de opening tussen de deksel en het glas en bederft de jam minder snel).
Om het schuimen tegen te gaan. Wil je liever geen boter gebruiken dan kun je het ook weg laten. Verwijder het schuim dan door te deppen met een keukenpapier of met een schuimspaan.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- fijne zeef
Ingrediënten
Bramensap met een vleugje oregano
- 1000 gram bramen gewassen
- 2 theelepels oregano
- 1 liter water
Bramenjam met oregano
- 800 ml bramensap (zie hierboven)
- 450 gram gelei suiker
- ½ eetlepel boter
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Steriliseer de potten.
- Zet een bord in de koelkast en laat het minimaal 1 uur goed koud worden. Dit bord ga je later gebruiken om te controleren of de bramenjam voldoende ingedikt is.
Bramensap met een vleugje oregano
- Doe de bramen samen met de oregano en het water in een pan en roer alles goed door.1000 gram bramen, 2 theelepels oregano, 1 liter water
- Breng de pan aan de kook en zet het vuur laag.
- Laat 5 minuten sudderen en prak de bramen dan met een vork fijn.
- Laat nog eens 15 minuten sudderen.
- Zet de zeef op een schaal. Vang het sap van de bramen op. De velletjes, zaden en oregano kun je wegdoen.
- Doe het bramensap in een maatbeker en vul, indien nodig, aan tot 800 ml met water.
Bramenjam met oregano
- Doe het sap, de boter en de geleisuiker in een schone pan en breng aan de kook op hoog vuur.450 gram gelei suiker, ½ eetlepel boter, 800 ml bramensap
- Laat 2 minuten goed koken. Mocht er toch nog schuim ontstaan dep dat dan weg met een keukenpapiertje.
- Controleer of de jam voldoende is ingedikt (zie tips*)
- Schenk een laagje van ongeveer 1 cm in een schone pot. Wacht 1 minuut en schenk de pot dan vol. Draai de deksel op de pot en zet hem op zijn kop. Laat afkoelen naar kamertemperatuur. Vul zo alle potten.
- Als de bramenjam met oregano is afgekoeld naar kamertemperatuur kun je de potten weer omdraaien en opbergen.
Opmerkingen:
- Om de smaak van de bramen iets minder sterk te maken voeg je 2 appels in kleine stukjes toe.
- Voeg eens 1 theelepel vanille-extract toe aan de bramenjam. Het haalt de smaak van de bramen op en geeft een heerlijke smaak.
- Koele, donkere plaats - De jam is ongeveer 6 tot 12 maanden houdbaar, mits de potten goed gesteriliseerd zijn. Zie je bij het openmaken dat er schimmel is ontstaan, gooi de jam dan meteen weg.
- Koelkast - Bewaar de jam na openen in de koelkast. Zo blijft hij tot 3 maanden goed.
- Diepvries - Je kunt jam prima invriezen. Schenk in een diepvriesdoos tot 1 cm van de rand (de jam zal uitzetten in de vriezer) en laat afkoelen. Of gebruik ijsblokjeshouders, als je de jam als portie wilt invriezen (kies dan wel voor een ijsblokjeshouder met deksel). Laat ontdooien in de koelkast. De jam is zo 3 maanden houdbaar.
- Bramen over? - Maak eens braam peren en champagne jam. Dat klinkt toch lekker niet dan? Of gebruik ze in een heerlijke witte chocolade cheesecake met bastognekoek en bosvruchten.
Geef een reactie