Zelf bramenjam maken met oregano is makkelijker dan je denkt. Deze jam heeft een diepe, volle smaak van rijpe bramen met een kruidige twist van oregano. Je maakt hem zonder pitjes, dus lekker glad en smeuïg. Met geleisuiker lukt het altijd, zelfs als je nog nooit jam hebt gemaakt. Binnen 40 minuten staat er iets bijzonders in je keuken: potten jam die je maanden kunt bewaren. Dit is zo'n recept dat je steeds weer wilt maken, omdat het eenvoudig is en altijd succes heeft.

Bramenjam Met Oregano Fris Zoet En Heerlijk
Bramen horen voor mij echt bij de zomer en vroege herfst. Als de struiken vol hangen, pluk ik er schalen vol van. Veel eet ik meteen op, maar een groot deel gaat in de pan voor jam. En dit jaar wilde ik iets anders: geen gewone bramenjam, maar met oregano. Dat kruid geeft net die kruidige, licht peperige smaak die verrassend goed samengaat met het zoete fruit.
Ik zeef de pitjes eruit, want ik houd van een gladde jam die lekker smeert op brood. Een paar potten maken we meteen op, de rest bewaar ik in de voorraadkast. Het fijne is dat je met een beetje werk meteen maanden plezier hebt. En als ik een pot openmaak, denk ik altijd weer terug aan die heerlijke zonnige dagen in de zomer.
Wat heb je nodig voor Bramenjam met Geleisuiker?
Om deze Bramenjam met Oregano zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:

- Bramen: Deze kleine vruchtjes zijn fris, zoetzuur en donker van kleur. Hoe groter de braam hoe zoeter ze zijn. Ze zijn tussen augustus tot begin oktober klaar om geplukt te worden (of je koopt ze in de supermarkt). En, zoals altijd, is al het fruit uit het seizoen het lekkerste.
- Oregano: peperig en kruidig smaakt heerlijk in combinatie met de oregano. Gebruik gedroogde oregano.
- Geleisuiker: Geleisuiker is gewone suiker gemengd met pectine en citroenzuur. Het zorgt ervoor dat je jam bindt. Niet alle jams hoeven gebonden te worden met geleisuiker. Sommige soorten (zoals appel) bevatten zelf veel pectine. Geleisuiker maakt het indikken van de jam zoveel makkelijker.
- Boter: Door een klontje boter toe te voegen aan de jam krijg je geen schuimlaag. En het maakt de jam wat romiger. Gebruik je liever geen boter, laat het dan achterwege en schep de schuimlaag weg.
Hoe maak je Bramenjam met Oregano, zonder Pitjes?
Een printbaar recept met stap-voor-stapbeschrijving vind je onderaan deze blog.

- Doe de bramen, oregano en water in de pan en meng. Breng aan de kook en laat het vijf minuten sudderen.
- Prak de bramen fijn met een vork. Laat nog eens vijf minuten sudderen.
- Zet een fijne zeef boven een schaal of grote pan en schenk de inhoud van de pan in de zeef. Vang het sap op (de rest mag je weggooien) en vul dat aan tot 800 ml.
- Doe het sap, boter en geleisuiker in de pan en laat 2 minuten koken. Check of de jam dik genoeg is. Schenk een laagje in de gesteriliseerde potten, wacht een minuut en schenk de potten verder vol. Draai de deksel erop, zet de potten op zijn kop. Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Tips
Zet een bord minimaal een uur in de koelkast. Om te testen of de jam dik genoeg is, laat je een druppel op een koud bord vallen. Als de druppel uitloopt is de jam nog niet voldoende ingedikt. Wanneer de druppel opstijft is de jam klaar. Hij kan dan in de potten worden gegoten. Let op dat je tussendoor het bord in de koeling houdt.
Je steriliseert de potten voor de jam door ze in kokend water onder te dompelen en ze met een schone theedoek af te drogen. Je kunt ze ook in de vaatwasser wassen (wel meteen de deksel erop schroeven als je ze eruit haalt).
Nadat de jam in de potten is gegoten zet je ze op de kop om te zorgen dat er geen lucht bijkomt (daardoor sluit hij luchtdicht af, steriliseert de opening tussen de deksel en het glas en bederft de jam minder snel).
Om het schuimen tegen te gaan. Wil je liever geen boter gebruiken dan kun je het ook weglaten. Verwijder het schuim dan door te deppen met een keukenpapier of met een schuimspaan.

Ik vind het zó leuk om te zien wat jij maakt! Deel je foto met #byandreajanssen - ik ben superbenieuwd! Vond je dit recept lekker? Laat dan een beoordeling achter op de receptenkaart hierboven! Jouw feedback helpt andere thuiskoks en mij enorm.
Nog meer zin om te koken? 📺 Check mijn YouTube | 📌 Pin 'm op Pinterest
📖 Recipe
RECEPTKAART
Ingrediënten
Bramensap met een vleugje oregano
- 1000 gram bramen, gewassen
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1 liter water
Bramenjam met oregano
- 800 ml bramensap, (zie hierboven)
- 450 gram geleisuiker
- ½ eetlepel roomboter
Instructies
Voorbereiding
- Steriliseer de potten (in kokend water of vaatwasser).
- Zet een bord in de koelkast en laat dit minimaal 1 uur goed koud worden.
Bramensap maken
- Doe de bramen, oregano en het water in een pan en breng aan de kook.1000 gram bramen, 2 theelepels gedroogde oregano, 1 liter water
- Laat 5 minuten sudderen en prak de bramen fijn. Laat nog eens 15 minuten zachtjes koken.
- Zeef het mengsel: vang het sap op, gooi de velletjes en pitjes weg. Vul, indien nodig, aan tot 800 milliliter met water.
Bramenjam met oregano
- Doe het sap met de suiker en de boter in een schone pan.450 gram geleisuiker, ½ eetlepel roomboter, 800 ml bramensap
- Breng aan de kook en laat 2 minuten koken.
- Controleer de dikte: laat een druppel jam op het koude bord vallen. Blijft hij liggen, dan is de jam klaar.
- Vul de potten: eerst 1 centimeter, even wachten, dan verder vullen. Draai de deksel erop. Zet de potten NIET op de kop. Het is niet nodig en de deksels kunnen aangetast worden.
- Laat afkoelen naar kamtertemperatuur.
Opmerkingen
- Voeg een theelepel vanille-extract toe voor een zachtere smaak.
- Meng wat appelstukjes (ongeveer 2 appels) mee voor een frissere jam.
- Vervang oregano door tijm voor een andere kruidige twist.
- Koele, donkere plaats - De jam is ongeveer 6 tot 12 maanden houdbaar, mits de potten goed gesteriliseerd zijn. Zie je bij het openmaken dat er schimmel is ontstaan, gooi de jam dan meteen weg.
- Koelkast: Na openen maximaal 3 maanden.
- Diepvries: In een diepvriesdoos of ijsblokjeshouder 3 maanden houdbaar.
- Bramen over? Maak eens braam peren en champagne jam. Dat klinkt toch lekker niet dan? Of gebruik ze in een heerlijke witte chocolade cheesecake met bastognekoek en bosvruchten.











Geef een reactie