Deze kruidige perenjam met zijn aroma's doet je denken aan de koude Decembermaanden. Verwarmend en heerlijke jam tijdens de feestdagen.
Ja, ook ik kijk vooruit en kwam door de geuren die deze aromatische perenjam heeft helemaal in de sfeer van December. Nou ja het weer van dit moment past daar bijna bij, het kijkt zo treurig. De geur wordt veroorzaakt door het kaneel, de kruidnagel, piment en nootmuskaat. Dezelfde kruiden die ook terug te vinden zijn in peperkoek of speculaas.
Ook lekker met brie of als taartvulling
Deze jam is niet alleen heerlijk op de boterham, maar ook erg lekker bijvoorbeeld over de gesmolten brie (in plaats van honing) of als vulling in een winterse taart.
En wie weet heb jij nog andere ideeën? Ik hoor ze graag.
- Gebruik speculaaskruiden in plaats van de afzonderlijke kruiden. Gebruik voor dit recept 1 eetlepel speculaaskruiden.
- Heb je geen geleisuiker, gebruik dan suiker en voeg pectine toe. De bindkracht per product verschilt dus lees het etiket goed zodat je de juiste hoeveelheid toevoegt.
- Ook lekker is om de helft van de peren te vervangen door hetzelfde gewicht aan pruimen (ontpit). Dit geeft een hele rijke jam smaak.
- Wil je een lactose-vrij of vegan recept laat de boter dan achterwege. Na het koken van de jam verwijder je in dit geval het schuim door met een keukenpapier het schuim weg te deppen.
- Je voegt de boter toe om het schuimen tegen te gaan. Het schuim zou anders in de potten komen en niet weggaan.
- Om te testen of de jam dik genoeg is, laat je een druppel op het koude bord vallen. Als de druppel uitloopt is de jam nog niet voldoende ingedikt. Wanneer de druppel opstijft is de jam klaar. Hij kan dan in de potten worden gegoten. Let op dat je tussendoor het bord in de koeling houdt.
- Je steriliseert de potten voor de jam voldoende door ze in kokend water onder te dompelen en ze met een schone theedoek af te drogen of in de vaatwasser uit te wassen (wel meteen de deksel erop schroeven als je ze eruit haalt).
- Nadat de jam in de potten is gegoten zet je ze op de kop om te zorgen dat er geen lucht bijkomt (daardoor bederft de jam minder snel)
- Zet een bord in de koeling. Doe dat minimaal 1 uur voor de bereiding van de jam, zodat het bord goed koud is.
- Steriliseer de potten die je gaat vullen (zie top tips)
- Schil de peren en snij de pitten en de stengel eruit. Snij in blokjes van 1 x 1 cm.
Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je nog restjes hebt of dat er wat overblijft. Hieronder tips om ze te verwerken.
- Deze jam is, mits de potten goed gesteriliseerd zijn en afgesloten, een jaar houdbaar op een donkere en koele plaats.
- Heb je nog restjes peer over, dan kun je deze prima in de koeling bewaren. Of je maakt er een braam peer en champagne confituur van. En deze heerlijke vanille peer smoothie is echt een aanrader.
- Jampotten / weckpotten met draaidop: goede materialen die je kunt steriliseren zijn onmisbaar bij het maken van jam. Deze potten hebben een schroefdop en sluiten goed af. Nog een voordeel is dat ze helder zijn, zodat je goed kunt zien wat er in de jampot zit. Maak het af met een mooi etiket. Deze potten gebruikte ik om de jam in te bewaren.
- Jam pan: misschien vraag je je af of een speciale pan voor de jam echt nodig is. Maar met het juiste materiaal krijg je de beste resultaten. Deze pan is namelijk gemaakt van koper, waardoor hij de warmte goed geleid en de jam niet aanbrandt. Hij heeft een inhoud van 12 liter (waardoor je dus voldoende inhoud hebt voor je fruit) en twee handvaten waarmee je je pan goed kunt vasthouden. Ik gebruik de jampan voor het koken van de jam.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 2500 gram peren
- 400 gram suiker
- ½ theelepel boter
- 1 theelepel kaneel gemalen
- ¼ theelepel kruidnagel gemalen
- ¼ theelepel nootmuskaat vers geraspt
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Zet een bord in de koeling en laat goed koud worden. Het bord ga je gebruiken om te testen of de jam dik genoeg is.
- Steriliseer de potten en dek ze af tot gebruik (zie tips voor het steriliseren).
- Schil de peren en haal de pitten eruit. Verwijder ook de stelen.
- Snij de peer in blokjes van ongeveer 1 x 1 cm.
Kruidige peren jam
- In een pan doe je de peerblokjes, boter, suiker en kruiden. Meng alles goed door.
- Zet het vuur zachtjes en laat 1½ uur sudderen. Terwijl je af en toe roert.
- Controleer of de jam genoeg is ingedikt. Laat een druppel vallen op een koud bord en kijk of het meteen opstijft. Wanneer dit niet het geval is, kook je nog vijf minuten extra en controleer je meteen. Zet het bord tussendoor in de koeling zodat het goed koud blijft.
- Schenk 1 cm jam in de potten en wacht 1 minuut. Schenk vervolgens de potten vol en draai de deksel erop. Zet de potten op de kop en laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Opmerkingen:
- Je voegt de boter toe om het schuimen tegen te gaan. Het schuim zou anders in de potten komen en niet weggaan.
- Om te testen of de jam dik genoeg is, laat je een druppel op het koude bord vallen. Als de druppel uitloopt is de jam nog niet voldoende ingedikt. Wanneer de druppel opstijft is de jam klaar. Hij kan dan in de potten worden gegoten. Let op dat je tussendoor het bord in de koeling houdt.
- Je steriliseert de potten voor de jam voldoende door ze in kokend water onder te dompelen en ze met een schone theedoek af te drogen of in de vaatwasser uit te wassen (wel meteen de deksel erop schroeven als je ze eruit haalt).
- Nadat de jam in de potten is gegoten zet je ze op de kop om te zorgen dat er geen lucht bijkomt (daardoor bederft de jam minder snel)
Geef een reactie