Zelf echte Engelse scones maken is echt heel makkelijk met dit recept. Heerlijke luchtige scones die je kunt serveren met clotted cream en een zelfgemaakte cranberry compote. Heb jij binnenkort een high tea dan is dit recept echt voor jou! Simpel, snel en superlekker.
Echte Engelse Scones met Zelfgemaakte Compote
Zelf scones maken is erg makkelijk. Binnen 10 minuten staan de scones in de oven. Heerlijke boterige laagjes, superluchtig. En als je zelf maakt nog warm als je het eet. Superlekker!
Ik heb lang nagedacht wat ik bij de scones zou serveren. Slagroom natuurlijk, maar er zou iets fruitigs bij mogen. Dus heb ik een cranberry compote gemaakt.
Volgens een recept van Sarah Raven: Eten met familie en vrienden (echt een aanrader dit boek). Het was een heerlijke combinatie met de luchtige scones.
Wat heb je nodig om zelf Britse Scones te maken met Cranberry compote
Voor de bereiding van Engelse Scones en homemade compote heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
Waarom een combinatie van verse en gedroogde cranberry's?
Cranberry's zijn erg zuur van zichzelf. Gedroogde cranberry's zijn meestal gezoet met appelsap en daarbij is het zuurtje minder sterk. De combinatie zorgt ervoor dat de compote vol smaak, zonder dat het te zuur wordt. Je kunt in de verhouding variëren, maar deze verhouding geeft een heerlijke zoetzure compote.
Welke wijn gebruik je?
Gebruik een zoete wijn, zoals een port wijn. Ruby en Tawny zijn beide goede keuzes. Wil je geen alcohol gebruiken, vervang dit door appelsap, druivensap of bessensap.
Waar koop je Clotted Cream?
Clotted cream en klassieke engelse scones horen bij elkaar. Inmiddels kun je de dikke room bij de grotere supermarkten kopen. Kun je het echt niet vinden? Meng dan 5 eetlepels crème fraîche met 4 eetlepels mascarpone (verdubbel eventueel het recept als je iets meer nodig hebt).
Hoe maak je Makkelijk Scones met clotted cream en jam
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
- Maak je zelf de cranberry compote, dan starten we daarmee. Doe de verse en droge cranberry's, Port, lichtbruine suiker, steranijs en kaneel in een grote pan. Laat aan de kook komen en 14 minuten sudderen. Laat de compote afkoelen.
- Ga verder met het maken van de Engelse Scones. Zeef de droge ingrediënten drie keer.
- Wrijf de boter door de bloem en voeg in één keer de melk toe, meng het deeg met een houten lepel.
- Kneed het deeg vervolgens 4 tot 5 keer en stop dan met kneden, maar ga vouwen. Vouw 4 tot 5 keer.
- Druk het deeg uit tot een lap van 10 x 15 cm. Druk een ronde uitsteker in de bloem en vervolgens een rondje deeg uit de lap.
- Leg op een bakplaat met bakpapier en herhaal tot het deeg op is. Smeer de bovenzijde in met melk en bak de scones 10 minuten in een voorverwarmde oven van 240 °C.
Tips en Variaties
- Bevroren boter: Bevroren boter zorgt ervoor dat je hele kleine stukjes boter door het deeg krijgt. Wanneer je de scones vervolgens bakt, ontsnapt er stoom uit de boter (boter bestaat voor 18 % uit water), wat romige, knapperige en flaky laagjes geeft. Door de boter te raspen, voordat je het invriest, kun je het makkelijker door het deeg verwerken, zonder dat het te warm wordt.
- Koud: Om flaky laagjes te krijgen (waar de authentieke scones die je bij een high tea geserveerd krijgt om bekend staan). Wil je dat het deeg zo koud mogelijk is. Daarvoor vries je de boter in (zie hierboven) en zet je de rest van de ingrediënten in de koelkast (tenminste 1 uur) voordat je het deeg gaat maken.
- Vouwen niet kneden: De echte Engelse scones bestaan uit laagjes deeg, waardoor ze heel luchtig worden. De laagjes krijg je door het deeg zo weinig mogelijk te kneden, en te vouwen (gewoon het deeg van boven naar beneden vouwen, of van links naar rechts). Zorg ervoor dat je het deeg niet te veel bewerkt (want dan verdwijnen de laagjes).
- Rondjes uitsteken: Zorg ervoor dat je de scones uitsteekt door te drukken en niet door te draaien. Door het draaien druk je aan de buitenkant de laagjes dicht en verlies je de luchtigheid. Druk de scones uit het deeg, zonder te draaien.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Cranberry compote
- 350 gram verse cranberry's
- 50 gram droge cranberry’s
- 1 limoen rasp en sap
- 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
- 6 eetlepels port
- 3 ster anijs
- 1 kaneelstokje
Engelse Scones
- 140 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- ½ theelepel zout
- 2 eetlepels boter geraspt en 15 minuten in de diepvries geplaatst
- 120 mL melk koud
- 1 eetlepel melk voor glazuur
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Cranberry limoen compote:
- Doe alle ingrediënten voor de compote in een grote pan.350 gram verse cranberry's, 50 gram droge cranberry’s, 1 limoen, 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker, 6 eetlepels port, 3 ster anijs, 1 kaneelstokje
- Verhit de pan op een gemiddeld vuur en laat de ingrediënten aan de kook komen (maar blijf roeren).
- Verlaag het vuur (of gebruik een sudderplaatje) laat het gedurende 12-14 minuten sudderen.
- Doe de compote in een schaal en laat het afkoelen en bewaar in de koelkast.
- Verwijder voor gebruik de anijs en het kaneelstokje en verwarm de compote voor je hem serveert.
Engelse Scones
- Verwarm de oven voor naar 240 °C of 220 °C
- Zeef de droge ingrediënten drie keer. Zo wordt de scone nog luchtiger.140 gram bloem, 2 theelepels bakpoeder, ½ theelepel zout
- Wrijf de bevroren boter erdoorheen totdat je een soort van grove broodkruimels krijgt (erwt grootte).2 eetlepels boter
- Voeg bijna alle melk in een keer toe en meng tot je een plakkend deeg krijgt. Hoe natter het deeg, hoe luchtiger zullen de scones worden!120 mL melk
- Leg het deeg op een licht bebloemde ondergrond en bebloem de bovenkant licht. Om het deeg homogener te maken kneed je het deeg nog 4 tot 5 keer zachtjes, totdat het deeg zacht voelt. Niet vaker kneden!
- Om een gelaagd effect in je scones te krijgen, vouw je het deeg vervolgens in plaats van kneden, door de bovenzijde naar de onderzijde toe te vouwen. Doe dit in totaal 4 tot 5 keer.
- Druk het deeg in een rechthoek van ongeveer 15 bij 10 cm (2 cm dik).
- Pak een ronde (koekjes)uitsteker van 5 - 7 cm en druk die in een bakje met bloem (mijn uitsteker had een doorsnede van 5 cm).
- Druk een scone uit het deeg (niet de uitsteker draaien anders mengen de lagen) leg de scones voorzichtig op een bakplaat (niet aandrukken).
- Wanneer alle scones zijn uitgestoken en er nog deeg over is, steek nog scones uit tot het deeg op is.
- Bestrijk de bovenkant met melk en bak ze gedurende 10 minuten in de hete oven.1 eetlepel melk
Opmerkingen:
- Kamertemperatuur - De Scones kun je een dag luchtdicht bewaren bij kamertemperatuur in een luchtdichte doos.
- Koelkast - De compote kun je tot 5 dagen bewaren in de koelkast. De scones kun je een week bewaren in de koelkast, maar door de vochtige omgeving verandert de structuur.
- Diepvries - Verpak de scones in een luchtdichte doos. Zo blijven ze tot 2 maanden goed in de diepvries.
- Opwarmen - Verwarm de oven naar 180 °C en bak de scones opnieuw 5 minuten. Je kunt ze ook halveren en in het broodrooster opwarmen.
Eiizabeth says
Thank you for sharing this recipe