Ontdek hoe je thuis zelf croissants kunt maken met dit eenvoudige recept. Met stap-voor-stap instructies, waarmee je zelfgemaakte, boterachtige en luchtige croissants maakt. Een heerlijke smaak en geur van versgebakken croissants in je eigen keuken. Als je deze croissants eenmaal hebt geproefd weet ik zeker dat je dit vaker gaat maken.
Recept voor Heerlijke Zelfgemaakte Croissants
Croissants maken is erg eenvoudig. Het kost niet veel werk, maar wel veel tijd. Wanneer je het recept volgt ben je tenminste 12 uur bezig. Je kunt het gelukkig op een paar momenten ook ‘s nachts in de koelkast plaatsen en de dag erop verder gaan. En ik maak vaak een paar batches per keer en vries ze gewoon in.
Als je dat doet voor de laatste stap en laat ontdooien en rijzen in de koelkast gedurende de nacht gaat dat prima. Laat ze nog even een kwartiertje op kamertemperatuur komen, en bak ze af volgens het recept. Superleuk om samen met de kids te doen! En zo hebben we lekker verse, warme croissants bij het ontbijt.
Wat heb je nodig om verse Franse Croissants te Maken?
- Bloem: Gebruik tarwebloem voor dit recept.
- Gist: In dit recept is 4 gram (1 ¼ theelepels) instant gist gebruikt. Gebruik je liever verse gist, dan heb je 8 gram nodig. Gebruik je droge gist, dan heb je 4 gram nodig. Let op: bij zowel verse gist als droge gist moet je de gist eerst oplossen in lauwwarme melk.
- Suiker: Gist heeft suiker nodig om te groeien. In dit recept wordt de suiker gebruikt om het gist op te starten en te laten werken.
- Zout: Zorgt voor een goede smaakbalans.
- Zonnebloemolie: Maakt het deeg smeuïger.
- Melk: Volle of halfvolle melk. Geeft een romige smaak aan het deeg.
- Boter: Typisch voor croissantdeeg is dat boter en deeg wordt afgewisseld in verschillende lagen. Gebruik ongezouten roomboter voor het deeg.
- Ei: Door het croissantdeeg voor het bakken te bestrijken met losgeklopt ei, gaat het mooi glanzen en krijg je een mooie bruine kleur.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 1 ¼ theelepel gist instant
- 45 ml water 37 °C (lauw)
- 1 theelepel suiker
- 120 ml melk
- 2 theelepels suiker
- 1 ½ theelepel zout
- 225 gram bloem
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 115 gram roomboter koud, ongezouten
- 1 ei maat S
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Meng het gist met het water en een theelepel suiker in een kommetje.1 ¼ theelepel gist, 45 ml water, 1 theelepel suiker
- Laat dit even staan totdat het mengsel begint te schuimen.
- Verhit de melk totdat deze 37 °C is en doe daar het zout en suiker bij.120 ml melk, 2 theelepels suiker, 1 ½ theelepel zout
- Doe de bloem in een grote kom, voeg de olie, gistmengsel en melk eraan toe.225 gram bloem, 2 eetlepels zonnebloemolie
- Meng dit goed door met een rubberen spatel totdat alle bloem is opgenomen.
- Leg het deeg op een bebloemd oppervlak en laat het een minuutje rusten.
- Kneed het deeg licht (maar 8 tot 10 keer kneden).
- Pak het deeg op en gooi het op het oppervlak (klinkt heftig, maar het werkt echt).
- Schraap met een spatel het deeg los en gooi nogmaals. Doe het deeg in een kom.
- Zet het drie uur op een warme plek totdat het deeg verdriedubbelt is.
- Vouw het deeg in drieën (net zoals een brief). Vouw het onderste ⅓ deel naar boven.
- Vouw het bovenste ⅓ deel naar beneden.
- Leg het deeg terug in de kom en laat het 1½ uur rijzen totdat het verdubbelt, is (dit kan eventueel ook ‘s nachts in de koelkast worden gedaan).
- Vouw het deeg in een plasticfolie en leg het in de koelkast.
- Pak de boter uit de koelkast en leg die op een snijplank.115 gram roomboter
- Gebruik de deegroller om de boter een beetje in te deuken, totdat het vrij plat is.
- Met de palm van je hand wrijf je het deeg glad (niet te warm laten worden, je wilt koude boter houden).
- Haal het deeg uit de koelkast en leg het op een bebloemd oppervlakte.
- Laat het 2 minuten rusten.
- Spreid het deeg met je handen uit tot een vierkant van 35 bij 20 cm.
- Haal de boter van de snijplank en verdeel het over de bovenste ⅔ van het deeg. Zorg dat je 6 mm van de kanten afblijft met de boter.
- Vouw het deeg wederom als een envelop in drieën.
- Draai 90 graden (zodat de naad rechts zit), en rol het deeg voorzichtig uit met de deegroller tot 35 bij 20 cm (je wilt niet dat de boter er door heen drukt).
- Wederom in drieën vouwen en het deeg in een plasticfolie wikkelen en gedurende twee uur de koelkast laten rusten.
- Nogmaals het deeg op een lichtbebloemd oppervlak leggen en met de deegroller de lucht er voorzichtig uitdrukken.
- Laat het deeg rusten gedurende 8 tot 10 minuten. Rol het deeg uit tot een lap van 20 x 35 cm. Vouw in drieën.
- Draai het deeg 90 ° en rol nogmaals uit tot 20 x 35 cm. Pak het in plasticfolie in en laat gedurende 2 uur (of de hele nacht, met iets zwaars erbovenop geplaatst) in de koelkast rusten.
- Nu is het tijd om de croissant te vormen.
- Beboter een bakplaat.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een lap van 51 x 12½ cm.
- Snijd het deeg in drie rechthoeken van 25 ½ bij 12 ½ cm.
- Plaats twee rechthoeken even in de koelkast. De derde rol je uit tot 38 bij 12 ½ cm.
- Deze lap snij je in drie rechthoeken (12 ½ bij 12 ½ cm). Snij de vierkanten diagonaal, waardoor je driehoeken krijgt.
- Haal een driehoek los van het oppervlak en leg het deeg zo neer dat aan de onderzijde een rechte lijn ontstaat en bovenin de punt in het midden ligt. Rol op vanuit de brede zijde aan de onderzijde, naar boven. Vorm de croissant in een halve maan en leg op de bakplaat.
- Herhaal dit voor alle rechthoeken, vierkanten en driehoeken. In totaal krijg je dan 12 croissants. Leg plastic over de bakplaat en laat een uur rijzen.
- Verhit ondertussen de oven voor op 240 °C of 220 °C
- Meng het ei met een theelepel water en bestrijk de bovenzijde van de croissants hiermee.1 ei
- Bak gedurende 12 tot 15 minuten in de oven tot ze gaar en goudgeel zijn.
- Laat 10 minuten bij kamertemperatuur rusten. Serveer!
Opmerkingen:
- Chocolade croissants: Verdeel stukjes chocola over het croissantdeeg voordat je het oprolt.
- Amandel croissants: Na het bestrijken met ei, strooi wat amandelschaafsel op de croissant voor een knapperig ontbijt.
- Mini croissants: Snij elke driehoek doormidden en rol die op.
- Zoete croissants: In plaats van het losgeklopte ei kun je ook wat jam verwarmen en de croissants daarmee instrijken.
- Diepvries (ongebakken croissants): Vries de croissants in stap 36 in. Leg ze op een bakplaat, laat bevriezen en haal ze van de bakplaat en doe in een diepvrieszak. Zo kun je ze tot een maand bewaren. De croissants hoeven niet ontdooid te worden en kun je direct uit de diepvries afbakken, gedurende 17-20 minuten.
- Kamertemperatuur: Je kunt de afgebakken croissants een dag bij kamertemperatuur bewaren in een brooddoos of papieren zak.
- Diepvries (gebakken croissants): Verpak de broodjes in een diepvrieszak of doos. Zo blijven ze tot een maand goed. Laat ontdooien bij kamertemperaturen.
- Opwarmen (gebakken croissants): Verwarm de croissants een paar minuten in een voorverwarmde oven van 150 °C of gebruik een Airfryer daarvoor.
Geef een reactie