Homemade croissants, een bewerkelijk recept dat is zeker. Maar als je dit eenmaal geproefd hebt ga je het zeker vaker maken.
Deze daring bakers uitdaging was geweldig. Croissants maken van bloem, boter en nog een paar andere ingrediënten. Een wens die ik al geruime tijd had, maar waarvan ik het goede recept nog niet had opgesnord. Sarah, een niet-bloggend lid van the daring bakers, heeft dit recept wel gevonden. Bedankt daar dus voor, want het is geweldig. Luchtig, goed van textuur.
Niet veel werk
Croissants maken kost niet veel werk, maar wel veel tijd. Wanneer je het recept volgt ben je tenminste 12 uur bezig. Je kan het gelukkig op een paar momenten ook ‘s nachts in de koelkast plaatsen en de dag erop verder gaan. En de smaak. Geweldig. Ik kon er nog maar 1 bewaren voor de foto, maar zoals je kunt zien, had mijn jongste die al te pakken (voordat de fotosetting was opgeruimd was hij weg). Ach, die heeft tenminste de eindfoto nog gehaald, de andere 11 waren al op.
Invriezen?
Ik ga de croissants zeker veel en veel vaker maken, echter de laatste rijs is erg onhandig met een hongerend gezin wachtend op het ontbijt. Ik ben dus van plan om te kijken of ik het deeg net voor die stap kan invriezen en het dan overnachts kan laten ontdooien / rijzen. Als het lukt, zal ik dat zeker in het recept opnemen. (note: inmiddels ben ik er dus achter ze zijn prima in te vriezen. Inderdaad voor de laatste stap invriezen en ontdooien en rijzen in de koelkast gedurende de nacht. 's Ochtends 15 minuten uit de koeling op kamertemperatuur laten komen en afbakken volgens het recept!)
- Wil je de croissants invriezen dan kun je het beste de croissants voor de laatste rijs op de bakplaat invriezen en als ze bevroren zijn in een zak stoppen in de diepvries te bewaren. Wil je ze eten dan laat je ze gedurende de nacht in de koeling ontdooien licht rijzen. De volgende ochtend 15 minuten bij kamertemperatuur laten staan en vervolgens afbakken volgens recept.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!Â
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlHomemade croissant
Apparatuur
- hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
- bakplaat
- Spatel
- Deegroller
- koelkast
Ingrediënten
- 1 ¼ theelepel gist (droog)
- 45 mL water (37 graden celsius)
- 1 theelepel suiker
- 225 gram bloem
- 2 theelepels suiker
- 1 ½ theelepel zout
- 120 mL melk
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 115 gram boter (koud, ongezouten)
- 1 ei (maat S)
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
- Meng het gist met het water en een theelepel suiker in een kommetje.
- Laat dit even staan totdat het mengsel begint te schuimen.
- Verhit de melk totdat deze rond de 37 graden is en doe daar het zout en 2 theelepels suiker bij. Doe de bloem in een grote kom, voeg de olie, gistmengsel en melk eraan toe.
- Meng dit goed door met een rubberen spatel totdat alle bloem is opgenomen.
- Leg het deeg op een bebloemd oppervlak en laat het een minuutje rusten.
- Kneed het deeg licht (maar 8 tot 10 keer kneden).
- Pak het deeg op en gooi het op het oppervlak (klinkt heftig, maar het werkt echt).
- Schraap met een spatel het deeg los en gooi nogmaals.
- Doe het deeg in een kom en zet het drie uur op een warme plek totdat het deeg verdriedubbelt is.
- Vouw het deeg in drieën (net zoals een brief) (vouw het bovenste ⅓ deel naar beneden en het onderste ⅓ deel naar boven).
- Leg het deeg terug in de kom en laat het 1½ uur rijzen totdat het verdubbelt is (dit kan eventueel ook ‘s nachts in de koelkast worden gedaan).
- Vouw het deeg in een plastic folie en leg het in de koelkast.
- Pak de boter uit de koelkast en leg die op een snijplank.
- Gebruik de deegroller om de boter een beetje in te deuken, totdat het vrij plat is.
- Met de palm van je hand wrijf je het deeg glad (niet te warm laten worden, je wilt koude boter houden).
- Haal het deeg uit de koelkast en leg het op een bebloemd oppervlakte.
- Laat het 2 minuten rusten.
- Spreid het deeg met je handen uit tot een vierkant van 35 bij 20 cm.
- Haal de boter van de snijplank en verdeel het over de bovenste â…” van het deeg. Zorg dat je 6 mm van de kanten afblijft met de boter.
- Vouw het deeg wederom als een envelop in drieën.
- Draai 90 graden (zodat de naad rechts zit), en rol het deeg voorzichtig uit met de deegroller tot 35 bij 20 cm (je wilt niet dat de boter er door heen drukt).
- Wederom in drieen vouwen en het deeg in een plastic folie wikkelen en gedurende twee uur de koelkast laten rusten.
- Nogmaals het deeg op een lichtbebloemd oppervlak leggen en met de deegroller de lucht ervoorzichtig uitdrukken.
- Laat het deeg rusten gedurende 8 tot 10 minuten. uitrollen tot 20 x 35 cm in drieen vouwen, 90 graden draaien en nogmaals uitrollen tot 20 x 35 cm. Inpakken in plastic en gedurende 2 uur (of de hele nacht, met iets zwaars erbovenop geplaatst) in de koelkast plaatsen.
- Nu is het tijd om de croissant te vormen.
- Eerst beboter je een bakplaat.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot 51 x 12.5 cm.
- Het deeg in drie rechthoeken van 25.5 bij 12.5 cm snijden.
- Twee rechthoeken plaats je in de koelkast de derde rol je uit tot 38 bij 12.5 cm.
- Deze snij je in drie rechthoeken (12.5 bij 12.5 cm). Twee daarvan leg je in de koelkast de derde snij je schuin door het midden (waardoor je 2 driehoeken krijgt.
- Haal ze los van het oppervlak en vorm de driehoek zodat aan de onderzijde een rechte lijn ontstaat en bovenin de punt in het midden ligt. Rol op vanuit de brede zijde aan de onderzijde, naar boven. Vorm in een halve maan en leg op de bakplaat.
- Herhaal dit voor alle rechthoeken, vierkanten en driehoeken. In totaal krijg je dan 12 croissants. * Leg plastic over de bakplaat en laat een uur rijzen.
- Verhit ondertussen de oven voor op 240 graden Celsius.
- Meng het ei met een theelepel water en smeer de bovenzijde van de croissants hiermee in.
- Plaats gedurende 12 tot 15 minuten in de oven tot een goudgele kleur is gebakken.
- Laat 10 minuten bij kamertemperatuur rusten en ze zijn klaar om te eten.
Geef een reactie