Worstenbroodjes, een smaakvolle worst omhult met een knapperig deeg. Niet voor niets een traditioneel Brabants gerecht.
Eén van de meest bekende recepten uit Brabant: worstenbroodjes. Knapperig, warm en goed gevuld. En je maakt ze snel en makkelijk zelf. En op die manier proef je het gehakt pas echt goed. Zonder onnatuurlijke toevoegingen, dus dat is ook mooi meegenomen.
Een heerlijke snack en door het gebruik van het rundergehakt ook niet te veel calorieën.
- Maak de keukendoek licht vochtig, zo droogt het deeg niet uit.
- Door het deeg een aantal keer te laten rusten (rijzen) ontstaan er kleine luchtbelletjes die het deeg vast kan houden en waardoor het goed luchtig wordt.
- Je laat het melk boter mengsel afkoelen naar 37 graden. Gist gaat dood boven deze temperatuur. Voeg je het dus te warm toe, dan kun je (een deel) van je gist afdoden.
- Het losgeklopte ei gebruik je voor het dichtplakken van het deeg om het gehakt. Ook gebruik je het om het deeg mee te bestrijken, zodat je worstenbroodje mooi glanst.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Video
RECEPTKAART
Worstenbroodjes
Apparatuur
- hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
Ingrediënten
Brooddeeg
- 250 gram bloem
- 1 theelepel zout
- 70 gram boter
- 2½ theelepel suiker
- 2 theelepels gedroogde gist
- 125 mL melk
Vulling
- 500 gram rundergehakt
- 1 beschuit
- 1 ei , maat L
- zout , naar smaak
- peper, Versgemalen
- nootmuskaat
Bestrijken
- 1 ei , maat S
Instructies
Voorbereiding
- Zet een pannetje op het vuur en verwarm de melk met de boter, tot de boter is gesmolten.
- Laat afkoelen tot het lauw is (ongeveer 37 graden).
- Meet alle ingrediënten af voor het deeg en de vulling. Zet alles klaar.
Brooddeeg
- Meng in een kom de bloem, zout en suiker goed door.
- Voeg dan de gist, het ei en het melkmengsel toe.
- Mix met de deeghaken gedurende 5 minuten. Wil je het met de hand kneden, dan kan dat natuurlijk ook. Verleng dan de kneedtijd met ongeveer 5 minuten.
- Verdeel het deeg in 6 stukken en vorm die tot een bolletje.
- Laat 10 minuten rusten onder een licht vochtige theedoek.
- Doe ondertussen in een tweede kom alle ingredienten voor het gehakt en meng goed door.
- Verdeel het gehaktmengsel in zessen en maak van elk deel een rol van gelijke dikte en lengte. Leg klaar.
- Klop in een kom het ei los met een vork.
Worstenbroodjes
- Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
- Pak een deegbol en rol die dun uit met de deegroller.
- De lap deeg moet zo groot zijn dat de gehaktrol hier makkelijk in te vouwen is.
- Leg dan de gehaktrol erop en bestrijk de rand van het deeg met het ei.
- Vouw de zijkanten naar binnen en vouw dan de andere twee zijden naar elkaar toe.
- Druk de naad goed dicht. Leg het broodje met de naad naar beneden op de bakplaat.
- Herhaal dit voor alle zes de broodjes.
- Dek de broodjes af met een lichtvochtige theedoek en laat gedurende 1 uur rijzen.
- Verwarm gedurende de laatste 10 minuten de oven voor naar 200 graden Celsius.
- Bestrijk de broodjes met het ei en schuif de bakplaat in de oven.
- Bak gedurende 30 minuten af.
Opmerkingen
- Maak de keukendoek licht vochtig, zo droogt het deeg niet uit.
- Door het deeg een aantal keer te laten rusten (rijzen) ontstaan er kleine luchtbelletjes die het deeg vast kan houden en waardoor het goed luchtig wordt.
- Je laat het melk boter mengsel afkoelen naar 37 graden. Gist gaat dood boven deze temperatuur. Voeg je het dus te warm toe, dan kun je (een deel) van je gist afdoden.
- Het losgeklopte ei gebruik je voor het dichtplakken van het deeg om het gehakt. Ook gebruik je het om het deeg mee te bestrijken, zodat je worstenbroodje mooi glanst.
Geef een reactie