Een Ham-Kaas Croissant gemaakt van bladerdeeg met een vulling van ham en kaas. Knapperig van buiten, zacht van binnen en goed gevuld. Een makkelijk te maken recept met maar 4 ingrediënten. Lekker voor een brunch, lunch of Zondags ontbijt. Begin je dag met een glimlach met deze makkelijke en smakelijke ham-kaas croissants. Probeer het nu!
Heerlijk Ham-Kaas Croissant Recept - Maak het zelf thuis!
Lekker hoeft zeker niet moeilijk te zijn. Dat bewijzen deze ham kaas croissants maar weer. Je maakt ze van bladerdeeg, ham, kaas en ei (dus maar vier ingrediënten).
De krokante buitenkant van romig bladerdeeg omhult de sappige zoutige ham en romige kaas. Elke hap geeft een smaakexplosie. Omdat de kaas en ham zo veel smaak geven aan de croissant gebruik ik een goede belegen kaas en een romige ham, zoals een lekkere Yorkham of beenham.
Lekker voor de Zondagse brunch, ontbijt of als lunch. Binnen 20 minuten op tafel, dus je kunt in no-time genieten van deze heerlijke lekkernij.
Wat heb je nodig voor Ham Kaas Croissants met Bladerdeeg?
Om deze Ham-Kaas Croissants te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Bladerdeeg: Dit recept maakt gebruik van plakjes roomboter bladerdeeg, die een luchtige, knapperige korst geeft. De vellen die worden gebruikt zijn 10 x 10 cm. Je kunt vers of bevroren bladerdeeg gebruiken, maar vergeet niet te ontdooien voor gebruik. Als het deeg groter is, gebruik dan een pizzasnijder of een scherp mes om de grootte aan te passen (of je maakt grotere croissants).
- Kaas: In dit recept is belegen kaas gebruikt dat wat sterker van smaak is als jonge kaas. Het is heerlijk, vol en romig en perfect voor dit recept.
- Ham: Gebruik een gekookte ham zoals Yorkham of beenham. Dat is zowel gepekeld als gekookt als heeft lekker veel smaak.
- Ei: Door het bladerdeeg te bestrijken met ei krijgt het een donkerbruine kleur en wordt het deeg mooi glanzend. Is je ei op? Gebruik dan gesmolten boter, bakspray of gewone melk. Dat werkt bijna net zo goed.
Hoe maak je Zelf Ham Kaas Croissants?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Snij de ham en kaas in kleine reepjes en meng door elkaar. Verdeel in acht porties.
- Leg een plakje bladerdeeg voor je neer met de punt naar beneden. Leg een portie ham kaas onderin de punt.
- Rol nu langzaam het deeg naar boven. Vouw de croissant in een halve maan en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal voor al het bladerdeeg.
- Bestrijk elke croissant met losgeklopt ei. Schuif de bakplaat in de oven en bak de croissants in 20 minuten in een voorverwarmde oven bij 250 °C bruin en gaar.
Deze croissants zijn heerlijk met boter en kaas, hagelslag of deze heerlijke rode bessenjam met Port.
Tips, Vervangingen en Variaties
- Bladerdeeg: Kun je ook vervangen door croissantdeeg.
- Mediterrane twist: Voeg gehakte olijven en fijngesneden zongedroogde tomaten toe aan de vulling. Vervang de kaas door feta.
- Ook lekker: Smeer het deeg in met pesto voor een extra smaakexplosie.
- Spicy: Mix wat pepers door de vulling en vervang de kaas door Cheddar.
- Voeg niet te veel vulling toe anders kun je het deeg moeilijk dicht rollen en dan kan die er tijdens het bakken eruit lopen.
- Wil je ze vooraf maken? Vries de ongebakken croissants in op een bakplaat. Haal ze, als ze bevroren zijn, van de bakplaat en bewaar in een diepvrieszak of doos. Zo kun je ze tot een maand bewaren. De croissants hoef je niet te ontdooien voor het bakken. Verleng de baktijd met drie minuten.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Ham-Kaas Croissant
Ingrediënten
- 80 gram Ham, vleeswaren, Beenham of York ham
- 80 gram belegen kaas, belegen
- 8 plakjes bladerdeeg
- 1 ei, maat S, losgeklopt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 250 °C of 230 °C
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snij de ham en kaas in kleine reepjes, meng door elkaar en maak 8 porties.80 gram Ham, 80 gram belegen kaas
- Leg een plakje bladerdeeg met de punt naar beneden voor je neer. Leg onderin de punt van elk plakje bladerdeeg een portie ham en kaas.8 plakjes bladerdeeg
- Begin vanuit een punt te rollen tot je een rolletje hebt dat je vervolgens buigt tot een maanvorm.
- Leg de croissants op de bakplaat.
- Smeer de bovenkant van elke croissant in met het losgeklopte ei.1 ei
- Zet het bakblik in de oven.
- Bak de croissants in 20 minuten bruin en gaar.
Opmerkingen:
- Dit recept maakt gebruik van plakjes roomboter bladerdeeg, die een luchtige, knapperige korst geeft. De vellen die worden gebruikt zijn 10 x 10 cm. Je kunt vers of bevroren bladerdeeg gebruiken, maar vergeet niet te ontdooien voor gebruik. Als het deeg groter is, gebruik dan een pizzasnijder of een scherp mes om de grootte aan te passen (of je maakt grotere croissants).
- Kun je ook vervangen door croissantdeeg.
- Ei: Is je ei op? Gebruik dan gesmolten boter, bakspray of gewone melk. Dat werkt bijna net zo goed.
- Voeg niet te veel vulling toe, anders kun je het deeg moeilijk dicht rollen en dan kan die er tijdens het bakken eruit lopen.
- Wil je ze vooraf maken? Vries de ongebakken croissants in op een bakplaat. Haal ze, als ze bevroren zijn, van de bakplaat en bewaar in een diepvrieszak of doos. Zo kun je ze tot een maand bewaren. De croissants hoef je niet te ontdooien voor het bakken. Verleng de baktijd met drie minuten.
- Mediterrane twist: Voeg gehakte olijven en fijngesneden zongedroogde tomaten toe aan de vulling. Vervang de kaas door feta.
- Ook lekker: Smeer het deeg in met pesto voor een extra smaakexplosie.
- Spicy: Mix wat pepers door de vulling en vervang de kaas door Cheddar.
- Koelkast: Bewaar de ham kaas croissants in een afgesloten doos maximaal 1 dag in de koelkast.
- Diepvries: Vries de croissants in op een bakplaat in de diepvries. Wanneer ze bevroren zijn doe je ze in een zak of doos. Bewaar ze maximaal twee weken. Laat de croissant in de koelkast in een afgesloten doos ontdooien. Bak ze nog een paar minuten op in een voorverwarmde oven bij 180 °C zodat ze weer warm en knapperig zijn.
mitchel says
kan het ook als je oven niet tot 250 graden haalt
Andréa says
Jazeker, ik schat 25 minuten bij 200 °C. Maar het fijne van een croissant is dat je het goed aan de buitenzijde kunt zien. Is hij mooi goudbruin dan is hij gaar!