Kaneelsuiker twist broodjes: een luchtig laagjes brood waarop kaneelsuiker is gestrooid. Na het bakken krijg je een heerlijk zoet brood, dat lekker is bij het ontbijt, brunch of high tea.
Dit luchtige brood bouw je op uit vier lagen zoet brooddeeg met een hint van kardemom. En tussen elke laag bestrijk je met romige boter, waarop je royaal kaneelsuiker strooit. In de oven smelt dat heerlijk en wordt dat een heerlijke knapperige karamel.
En nadat het brood gebakken is, maar nog steeds warm, bedruip je hem met romige zoete gecondenseerde melk. En daarmee krijg je een brood dat je nog nooit eerder gehad hebt, zo lekker.
- Je maakt vier cirkels die ongeveer even groot zijn. Het geeft niet als dat niet exact is, daar merk je na het bakken niets meer van.
- Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Anders kun je het bijna niet smeren.
- Om te helpen met het vormen van het brood, kun je het brood vóór het snijden in 8 driehoeken gedurende 20-30 minuten in de koelkast leggen, daardoor wordt de boter laag harder, waardoor het buigen gemakkelijker wordt.
- Vervang de kaneel door koekkruiden voor een speculaas brood.
- Dit brood blijft tot 3 dagen goed, als je het luchtdicht verpakt bij kamertemperatuur.
- Bewaar het brood niet in de koeling, dan wordt de structuur anders en dat is minder lekker.
- Je kunt het brood ook invriezen. Verpak het dan, als het afgekoeld is, luchtdicht. Je kunt het tot 1 maand bewaren.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
Ingrediënten
Deeg
- 60 ml water warm
- 180 ml melk warme
- 1 ei maat L
- 60 gram boter zachte
- 50 gram suiker
- ½ theelepel zout
- 450 gram bloem
- 8 gram instant gist
- ¼ theelepel kardemom
Tussen de lagen
- 60 gram boter kamertemperatuur
- 4 eetlepels kaneel
- 100 gram suiker
Topping
- 60 ml melk
- 1 eetlepel suiker
Saus
- 100 ml gecondenseerde melk gezoete
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Deeg
- Meng in een kom het ei met de melk, water, suiker, boter en gist. Zet opzij.
- In een andere kom zeef je de bloem met het zout en de kardemom.
- Voeg de vloeibare ingrediënten aan de droge ingrediënten en kneed tot je een glad deeg hebt. (Opmerking : Dit recept vereist ongeveer 450 gram bloem afhankelijk van het weer, vochtigheid en het merk. Begin met 425 gram en als je voelt dat het deeg te zacht is, voeg de telkens 2 eetlepels toe totdat het goed is.)
- Vet een kom in met wat olie, leg het deeg erin en dek deze af met een vochtige doek.
- Laat het op een warme plaats verdubbelen.
- Stort het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak en verdeel het deeg in 4 delen.
Tussen de lagen
- Rol elk deel in een cirkel ten minste 20 cm in diameter.
- Pak een cirkel en bestrijk deze met ¼ deel van de boter en bestrooi met ⅓ deel van de suiker en kaneel.
- Leg de tweede cirkel op de eerste en herhaal het insmeren met boter en bestrooien met kaneel en suiker en doe hetzelfde met de derde cirkel.
- Leg de vierde laag erop.
- Borstel deze laag alleen met de rest van de boter.
- Met behulp van een mes snij je de cirkels waardoor het deeg verdeelt wordt in 8 driehoeken.
- In het midden van elk van de driehoeken maak je een snee, die 3 cm van de onderzijde en 3 cm van de bovenzijde afblijft.
- Leg een driehoek met de brede zijde voor je en pak de toppunt.
- Draai die naar je toe en vouw die door het gat in het midden tot je de punt weer ziet.
- Pak de twee punten van de brede zijde (onderkant) en duw die tegen elkaar aan (waardoor je de lagen beter ziet).
- Leg het stukje brooddeeg terug en herhaal voor alle driehoeken.
Topping
- Meng de melk met de eetlepel suiker en smeer de broodjes daarmee in.
- Laat het brood 20 minuten rusten en verwarm ondertussen de oven voor op 240 graden Celsius.
- Bak het brood 20 minuten tot ze goudbruin zijn.
- Haal ze uit de oven en leg ze op een rek om af te koelen.
Saus
- Wanneer het brood nog warm is besprenkel je de bovenkant met de gecondenseerde melk.
Opmerkingen:
- Je maakt vier cirkels die ongeveer even groot zijn. Het geeft niet als dat niet exact is, daar merk je na het bakken niets meer van.
- Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Anders kun je het bijna niet smeren.
- Om te helpen met het vormen van het brood, kun je het brood vóór het snijden in 8 driehoeken gedurende 20-30 minuten in de koelkast leggen, daardoor wordt de boter laag harder, waardoor het buigen gemakkelijker wordt.
- Vervang de kaneel door koekkruiden voor een speculaas brood.
Geef een reactie