Romig en boterig, hartig en zoet en verrassend lekker, Koreaans Roomkaas knoflookbrood is één van de verrassingen bij een feestje, soepbuffet en dinertje. Het maken van dit heerlijke bakkerskwaliteit broodje is heel eenvoudig (veel makkelijker dan je zou denken). En met dit lekkere recept ga je iedereen verrassen!
Koreaans Roomkaas Knoflookbrood
Ik kijk veel kook programma’s, misschien wel te veel. Niet alleen omdat ik altijd op zoek ben naar inspiratie, maar ook omdat ik altijd helemaal blij wordt als iemand met passie voor koken zo’n programma presenteert. En bij één van deze programma’s over streetfood in andere landen, zag ik dit brood voorbij komen.
Vraag me niet meer waar, geen idee (dat krijg je als je veel programma’s kijkt ;-), maar het enthousiasme was zo aanstekelijk). Dat moest ik zelf ook gaan maken.
Dit brood is een wit lichtzoet broodje, dat gevuld wordt met zoete roomkaas en vervolgens in knoflookboter wordt gedrenkt. Het wordt daarbij twee keer!!! afgebakken.
Daardoor is dit brood zoet en hartig tegelijkertijd. En je kan natuurlijk denken dat deze combinatie niet zal werken, maar het tegendeel is waar. Dit is superlekker!
De romige lichtzoet kaas, de dikke knoflookboter en het broodje, de smaken blenden in elkaar en maken het superspannend, en lekker! En na een aantal pogingen heb ik het perfecte recept gevonden! Laat ik het snel met jullie delen.
Wat heb je nodig voor dit Romige Knoflookbrood?
Voor de bereiding van Koreaans Roomkaas knoflookbrood heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
- Gist - In dit recept is 4 gram (1 theelepels) instant gist gebruikt. Gebruik je liever verse gist dan heb je 7 gram nodig. Gebruik je droge gist dan heb je 4 gram nodig. Let op: bij zowel verse gist als droge gist moet je de gist eerst oplossen in lauwwarm water voordat je het gaat toevoegen.
- Bloem - Gebruik tarwebloem. Je kunt dit ook met volkorenbloem of tarwebloem maken, maar dan zal de hoeveelheid water aangepast moeten worden (waarschijnlijk heb je dan 4 tot 5 eetlepels extra water nodig)
- Roomkaas - Gebruik naturel roomkaas bij kamertemperatuur, zodat je het goed kunt mengen.
Hoe maak je dit Koreaanse brood met kaas en knoflookboter
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
- Maken Deeg - Kneedt het deeg tot het elastisch en zacht is. Check het deeg want je wilt niet onder- of overkneden. Dat doe je door een vliesje trekken. Pak een balletje deeg en druk het plat. Rek het deeg een beetje uit, draai het in je handen een kwartslag en draai nogmaals. Rek het deeg vervolgens weer uit en draai weer een beetje. Doe dit net zolang tot er een dun vlies (waar je je vingers doorheen ziet) ontstaat, (dit kun je niet in één keer doen). Als het deeg scheurt voordat je een dun vlies ziet ontstaan dan is het deeg nog niet goed en kneedt je het nog eens 2 minuten. Laat het deeg vervolgens rijzen.
- Roomkaas mengsel maken - Tijdens het rijzen maak je het roomkaasmengsel en bewaar je dat bij kamertemperatuur tot gebruik. Dan kun je het beter in het brood spuiten. Doe de roomkaas in een spuitzak.
- Brood vormen - Na het rijzen, druk je de lucht uit het deeg en vorm je de bolletjes. Laat het nogmaals rijzen.
- Eerste bakronde - Bak de bolletjes voor de eerste keer (in totaal bak je ze twee keer). Bestrijk ze vooraf met losgeklopt ei. Dan worden de bolletjes mooi bruin.
- Breng de vulling aan - Laat de broodjes even afkoelen (anders verbrand je je handen). Snij het brood in 8 partjes (kruislings), maar niet helemaal tot de bodem. In de snedes kun je de roomkaas aanbrengen. Zorg dat je ongeveer de helft van de roomkaas overhoudt.
- Knoflook boter - Om te zorgen dat de knoflookboter goed wordt opgenomen door het broodje, verwarm je het. Doe dit au Bain-Marie, wat wil zeggen in een kom die je boven een pan met heet water hangt, terwijl je roert. Hierdoor brand de boter niet aan en zorg je ervoor dat het ei niet stolt.
- Dip, dip, dip - Dip de hele broodjes in de gesmolten knoflookboter. Zorg ervoor dat alles goed bedekt is (een beetje ronddraaien is daarbij echt nodig). De gesmolten knoflookboter moet overal zitten. Vul nu de broodjes verder met de rest van de roomkaas vulling.
- Bakken en vullen - Bestrooi met zout (grof zeezout is heerlijk) en bak de broodjes nog eens tot ze heerlijk krokant zijn.
Serveren!
- Hapje - Dit is een heerlijk brood als hapje bij een feestje. Iedereen kan een stukje ervan af breken en opeten.
- Bijgerecht - Dit is lekker als bijgerecht bij de soep. Serveer de broodjes bij deze wortel curry soep of pompoensoep met een Indiase twist.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Broodjes
- 350 ml water
- 1 theelepel gist instant
- 700 gram bloem
- 60 gram suiker
- ½ theelepel zout
- 1 ei maat S, losgeklopt
Roomkaas vulling
- 250 gram roomkaas kamertemperatuur
- 50 gram suiker
Knoflook boter
- 250 gram boter
- 125 ml melk
- 2 eetlepels suiker
- 4 teentjes knoflook uitgeperst
- 1 eetlepel peterselie droog
- 2 eieren maat L
- Zeezout
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Bedek een bakplaat met bakpapier.
- Doe het water, gist, bloem en suiker in een kom en meng tot een samenhangend deeg in 2 minuten.350 ml water, 1 theelepel gist, 700 gram bloem, 60 gram suiker
- Strooi het zout op het deeg en kneedt dat er snel door. Ga verder met het kneden van het deeg tot het elastisch en zacht is*. Doe het deeg in een ingevette kom, draai een keer om en dek af met plastic folie. Zet op een warme plek en laat het deeg in 1 uur tijd verdubbelen in volume.½ theelepel zout
- Druk het deeg in, zodat de lucht eruit is en verdeel in zes stukken.
- Vorm het deeg tot een bolletje. En leg het onder een plastic folie. Laat 15 minuten liggen en bol het deeg dan op **. Leg terug op de bakplaat, dek af met plastic folie en laat 1 uur rijzen op een warme plaats.
- Verwarm de oven voor op 180 °C gedurende de laatste 30 minuten.
- Maak ook de roomkaas vulling. Meng in een kom de roomkaas met de suiker tot de suiker is opgenomen. Doe in een spuitzak. Een mondje is niet per se nodig, je kunt ook een klein puntje van de onderkant af knippen.250 gram roomkaas, 50 gram suiker
- Bestrijk de broodjes met losgeklopt ei en bak ze vervolgens 25 minuten in de oven.1 ei
- Haal ze uit de oven en laat ze 15 minuten staan. Verwarm de oven nu naar 200 °C.
- Pak een scherp mes en verdeel elk broodje kruislings in 8 stukken. Snij ongeveer tot ⅔ in (de onderkant moet nog aan elkaar blijven zitten).
- Zet een pan op het vuur met een laagje water. Hang boven het water een vuurvaste kom en doe daar de boter, melk, suiker, knoflook, peterselie en twee eieren in. Verwarm, terwijl je blijft roeren, de knoflookboter tot hij vloeibaar is. Haal de kom van het water af en zet klaar.250 gram boter, 125 ml melk, 2 eetlepels suiker, 4 teentjes knoflook, 1 eetlepel peterselie, 2 eieren
- Spuit in elk van de broodjes wat roomkaas.
- Dip het broodje in de knoflookboter en draai goed rond, zodat de knoflookboter overal zit. Hou iets boven de kom en laat het teveel aan boter uitlekken. Leg terug op de bakplaat. Herhaal voor alle broodjes.
- Vul de ruimtes in het broodje nog eens met roomkaas. Bestrooi met wat zeezout en schuif de bakplaat in de oven. Bak de broodjes 10 minuten.Zeezout
- Haal uit de oven, laat een paar minuten staan. Nu kunnen ze geserveerd worden.
Opmerkingen:
- Koelkast - Verpak de broodjes luchtdicht en bewaar ze tot 5 dagen in de koelkast
- Diepvries - Verpak de broodjes in een diepvriesdoos. Ze blijven tot een maand goed in de diepvries. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen - Warm de broodjes 10 minuten op in een oven bij 180 °C.
Geef een reactie