Op zoek naar een verrassend recept voor het ontbijt of de komende brunch? Deze broodkrans met wortel, speculaas en vijgenjam is echt een heerlijk zoet broodrecept. Met zijn knapperige korst en zachte, zoete vulling is deze krans een echte traktatie!
Waar we met Kerstmis vaak voor een heerlijk diner gaan, is het met Pasen vaak een lekkere brunch. Met mooie broodjes, een heerlijk eiergerecht en iets met chocola (voor chocola is altijd wel een goede reden te bedenken).
En dit zoete brood is dit jaar op onze brunch tafel te vinden. De combinatie van de zoete, frisse smaak van de wortel, warme kruidigheid van de speculaaskruiden en de kleverige vijgenjam geven een heerlijke smaak aan het brood.
En ook al lijkt een vlechtbrood een hoop werk, dit brood bewijst dat dat best meevalt. Het is heel makkelijk te maken en ook superleuk om samen met kinderen te kneden en vlechten. Een echte gezinsactiviteit. Dus heb je zin in een lekker brood, dan is deze zoete broodkrans met wortel, speculaas en vijgenjam echt een tip!
Wat heb je nodig?
- In dit geval gebruik je witbrood mix uit de winkel, waar je een deeg van maakt. Dan hoef je het alleen nog maar op smaak te brengen. Lekker makkelijk!
Top Tip
Maak deze broodkrans een paar dagen / weken voordat je het nodig hebt en vries het, na het afkoelen, meteen in. Haal het de avond van tevoren uit de diepvries en warm dan nog 10 minuten op in een oven bij 160 °C. Serveer meteen!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Brooddeeg
- 500 gram wit broodmix
- 25 gram boter kamertemperatuur
- 300 ml water lauwwarm
Deeg 1 wortel en gember
- 1 winterwortel geraspt
- 1 theelepel gemalen gember
Deeg 2 speculaas, walnoot en krenten
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 30 gram walnoten fijngehakt
- 50 gram Krenten 10 minuten geweld in heet water en drooggedept
Deeg 3 vijgen en cashewnoten
- 2 eetlepels vijgenjam
- 30 gram cashewnoten fijngehakt, 10 minuten geweld in heet water
Afwerking brood
- 1 ei maat s, losgeklopt
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Brooddeeg
- Meng in een kom de broodmix met het water en de boter tot een deeg in ongeveer 10 minuten.500 gram wit broodmix, 25 gram boter, 300 ml water
- Laat het deeg 30 minuten rusten en verdeel dan in drie gelijke delen.
- Verwarm de oven voor op 220 °C of 200 °C
Deeg 1 wortel en gember
- Meng door het eerste deeg de geraspte wortel en het gemberpoeder en kneed goed door.1 winterwortel, 1 theelepel gemalen gember
- Vet een kom in en leg het deeg hierin.
- Dek af met plasticfolie en laat 30 minuten op een warme plaats rijzen.
Deeg 2 speculaas, walnoot en krenten
- Kneed de speculaaskruiden, krenten en walnoot door het tweede deeg.1 theelepel speculaaskruiden, 30 gram walnoten, 50 gram Krenten
- Vet een kom en leg het deeg hierin.
- Dek af met plasticfolie en laat 30 minuten rijzen.
Deeg 3 vijgenjam met cashewnoten
- Schep de vijgenjam en cashewnoten bij deeg 3 en kneed alles goed door.2 eetlepels vijgenjam, 30 gram cashewnoten
- Leg het deeg in een ingevette kom en dek af met plasticfolie.
- Laat 30 minuten rijzen.
Krans maken en afwerking
- Vet een bakplaat in met olie.
- Pak een van de degen en vorm een streng van ongeveer 2 cm dikte. Herhaal dat voor alle drie de degen.
- Vlecht de degen in elkaar en vorm een krans. Druk het einde goed vast. Leg het deeg op de bakplaat.
- Laat het deeg nog eens 15 minuten rusten.
- Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei.1 ei
- Bak het brood in 25 minuten in de oven tot het gaar is.
Opmerkingen:
- Kamertemperatuur: Bewaar de broden in een afgesloten doos tot maximaal 2 dagen.
- Diepvries: Laat het brood afkoelen en vries het tot een maand in. Laat ontdooien bij kamertemperatuur.
- Tip: Ligt je brood al wat langer of is het ingevroren geweest? Bedruip met wat water en bak 10 minuten bij 160 °C in een voorverwarmde oven. Het brood is weer heerlijk knapperig en vers.
Geef een reactie