Een brood, drie smaken. En toch heel eenvoudig te maken. Een lekker recept voor elke brunch, bijvoorbeeld met Pasen.
Waar we met Kerstmis vaak voor een heerlijk diner gaan, is het met Pasen vaak een lekkere brunch. Met mooie broodjes, een heerlijk eiergerecht en iets met chocola (voor chocola is altijd wel een goede reden te bedenken). Omdat ik vanwege mijn allergie niet zomaar alle speciaal broden kan eten, maak ik ze vaak zelf. En wanneer je dan uiteindelijk je brood(je) voor je hebt, is het ook nog eens extra speciaal.
Drie soorten vlecht
broodkrans
Zo maakte ik dit vlecht brood in de vorm van een krans met drie verschillende soorten deeg. Ik maakte eerst een basis wit brood deeg en verdeelde dat in drieën. De eerste bak met deeg  mengde ik met geraspte wortel en gemberpoeder. Een mooie oranje tint in het uiteindelijke deeg tot gevolg. Het tweede stuk deeg mengde ik met krenten, speculaaskruiden en walnoten. Daardoor krijg je een lichtbruin deeg. Het laatste deeg werd gekneed met vijgenjam en gemalen cashewnoten.
Door alle degen, na voldoende rijstijd in lange slierten uit te rollen, vervolgens te vlechten en in een krans te vormen, ontstond het uiteindelijke deeg.
Bewaren
Maar zie ik je nu denken, het is toch pas over een week Pasen, dan is dat brood allang niet meer goed. Je hebt helemaal gelijk. Daarom vries ik het brood na het bakken en afkoelen meteen in. De avond voor eerste Paasdag haal ik het dan uit de diepvries en op eerste Paasdag is het klaar om opgegeten te worden. Vaak verwarm ik het dan nog even 10 minuutjes in de oven, zodat de boter lekker smelt op dit brood (maar ja dat is een persoonlijke voorkeur, je kunt het ook zo eten).
En nu klikt het misschien als een heel bewerkelijk recept, het is zeker niet veel lastiger als normaal een brood bakken, dus laat je vooral niet weerhouden.
It's a good taste!
Recept Drie soorten vlecht
broodkrans
📖 Recipe
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlDrie soorten vlecht broodkrans
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Ingrediënten
Brooddeeg
300 ml water lauwwarm
Deeg 1 wortel - gember
1 theelepel gemberpoeder
Deeg 2 speculaas - walnoot en krenten
30 gram walnoten fijngehakt
50 gram krenten 10 minuten geweld in heet watervervolgens drooggedept
Deeg 3 vijgen - cashewnoten
30 gram cashewnoten fijngehakt, 10 minuten geweld in heet water
Afwerking brood
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Brooddeeg
- Meng in een kom de broodmix met het water en de boter tot een deeg in ongeveer 10 minuten.
- Laat het deeg 30 minuten rusten en verdeel dan in drie gelijke delen.
- Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius.
Deeg 1 wortel - gember
- Meng door het eerste deeg de geraspte wortel en het gemberpoeder en kneed goed door.
- Vet een kom in en leg het deeg hierin.
- Dek af met plastic folie en laat 30 minuten op een warme plaats rijzen.
Deeg 2 speculaas - walnoot en krenten
- Kneed de speculaaskruiden en walnoot door het tweede deeg.
- Vet een kom en leg het deeg hierin.
- Dek af met plastic folie en laat 30 minuten rijzen.
Deeg 3 vijgen - cashewnoten
- Schep de vijgenjam en cashewnoten bij deeg 3 en kneed alles goed door.
- Leg het deeg in een ingevette kom en dek af met plasticfolie.
- Laat 30 minuten rijzen.
Krans maken en afwerking
- Vet een bakplaat in met olie.
- Pak één van de degen en vorm een streng van ongeveer 2 cm dikte. Herhaal dat voor alle drie de degen.
- Vlecht de degen in elkaar en vorm een krans. Druk het einde goed vast. Leg het deeg op de bakplaat.
- Laat het deeg nog eens 15 minuten rusten.
- Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei.
- Bak het brood in 25 minuten in de oven tot het gaar is.
Geef een reactie