Hier lees je hoe je een echt lekkere rosbief van de BBQ maakt. Waarbij je knoflook, peper en kruiden pekel gebruikt om het vlees extra smaak en sappigheid te geven en het erg mals te maken. De gemarineerde rosbief wordt op de barbecue gegrild om het een bruine korst en roze binnenkant te geven, barstensvol smaak. Je kunt hem volledig op de BBQ bereiden, maar voor een nog eenvoudigere bereiding kun je ook je Airfryer gebruiken.
Rosbief van de BBQ
Rosbief is niet het meest goedkoopste stuk vlees dat je kunt grillen, maar het heeft zo'n heerlijke smaak dat ik het zeker kan aanbevelen. Het geeft je sappig en mals rundvlees met een rijk smaakpalet als het op de juiste manier wordt bereid.
Maar wat is de juiste manier, vraag je je misschien af? Naast een heerlijke marinade, ik gebruikte deze keer kruiden, peper en knoflook; is de bereiding van groot belang.
Begin met het op tijd uit de koelkast halen van de rosbief. Zo is het vlees niet koud van binnen en warm aan de buitenkant. Zoals je je kunt voorstellen, wordt het vlees in dat geval gaar van buiten, maar snij je het open dan is het nog rauw van binnen.
Vervolgens grill/bak je het rundvlees op indirecte hitte tot de interne temperatuur 50 ° C is. En als je een Kamado, green egg of een afsluitbare BBQ hebt, is dit een fluitje van een cent. Maar als je dat niet hebt, kun je ook je airfryer gebruiken (en ik zal je hieronder laten zien hoe). En als laatste stap leggen we de rosbief op de BBQ zodat het aan alle kanten mooi bruin is en een krokante korst krijgt.
En zorg ervoor dat je het niet meteen opeet. Laat het in plaats daarvan 10 minuten rusten zodat de sappen zich gelijkmatig kunnen verdelen. En houd er rekening mee dat het kookproces in die tijd nog doorgaat, dus je kerntemperatuur stijgt nog een beetje (dus niet te gaar koken).
Wat heb je nodig voor het maken van Gekruide Rosbief?
Om deze Rosbief van de BBQ te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Rosbief - Voor dit recept gebruik je een goede rosbief. Ik heb vlees gekocht van MVL streekvlees, een lokaal bedrijf hier uit de buurt dat thuis levert (geen sponsoring overigens, ik hou van een goed stukje vlees en wilde ik graag met jullie delen ;-)). Heb je die niet dan kun je dit ook vervangen door Bavette.
- Tijm, rozemarijn - Kruiden om de marinade op smaak te brengen. Je kunt ook oregano, salie of peterselie gebruiken.
- Knoflook - maakt alles beter.
- Rode peper - om de marinade wat pit te geven.
- Olijfolie - door de marinade te mengen met olijfolie kun je het makkelijker verdelen (uitsmeren) over het vlees.
- Zeezout - voor het pekelen van de Rosbief, waardoor het een knapperige buitenkant krijgt, het sappig en een smaakvol stuk vlees houdt.
Hoe maak je Gegrilde Rosbief met Kruiden marinade?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Doe alle ingrediënten voor de marinade in een vijzel en pureer ze fijn met de stamper. Als je geen vijzel en stamper hebt, kun je een keukenmachine met een mes gebruiken.
- Bestrijk het vlees met de pekel rub. Dek het af met folie en laat het minimaal 2 uur in de koelkast op smaak komen. Haal het een uur voor het grillen uit de koelkast (of 2 uur voor een dik stuk vlees) om een gelijkmatige temperatuur van het vlees te krijgen.
- Spoel de rub van het vlees af en dep het droog met keukenpapier. Bak het vlees op indirecte hitte op 180 °C op de barbecue of grill tot een kerntemperatuur van 50 °C (gemeten met een vleesthermometer). Dit duurt ongeveer 45 tot 90 minuten. Maar als je het jezelf nog gemakkelijker wilt maken, gebruik dan minder gas/kolen en gebruik de Airfryer—Verwarm deze voor op 180 °C. Leg het vlees in het mandje van de airfryer en bak 10 minuten. Controleer de kerntemperatuur met een vleesthermometer. Haal het rundvlees uit de airfryer als het 50 ° C is. Verleng anders de baktijd met 2 tot 5 minuten en controleer opnieuw. De indirecte warmtemethode via de airfryer duurt ongeveer 10 tot 20 minuten (afhankelijk van de dikte van je rosbief).
- Zet de BBQ aan en zorg dat hij heet is. Gril de rosbief 4 minuten aan alle kanten. Wikkel het rundvlees in aluminiumfolie en laat het 10 minuten rusten. Snijd het vervolgens in dunne plakjes en serveer. Zorg ervoor dat je tegen de draad in snijdt om de meest malse stukjes te krijgen.
Serveer dit met een Duitse aardappelsalade, focaccia met gekarameliseerde rode ui en kruidenboter. Of gril flat bread (3 minuten aan beide kanten) en vul het met sla, tomaten en wortelreepjes. Leg de plakjes rosbief erop en vouw dicht. Genieten!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- vijzel
Ingrediënten
- 4 takjes tijm alleen de blaadjes
- 4 takjes rozemarijn alleen de naaldjes
- 1 teen knoflook uitgeperst
- ½ rode peper zonder zaadjes, fijngehakt
- 2 theelepels zeezout
- ½ theelepels peper
- 2 eetlepels olijfolie
- 500 gram Rosbief
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Doe de tijm, rozemarijn, knoflook, rode peper, zeezout, zwarte peper en olijfolie in een vijzel en pureer met een stamper de kruiden tot ze fijn zijn.4 takjes tijm, 4 takjes rozemarijn, 1 teen knoflook, ½ rode peper, 2 theelepels zeezout, ½ theelepels peper, 2 eetlepels olijfolie
- Bestrijk de rosbief met de marinade. Wikkel het rundvlees in folie en laat het minimaal twee uur op smaak komen in de koelkast (maar je kunt het ook een nacht laten marineren).500 gram Rosbief
- Haal het voor het grillen een tot twee uur uit de koelkast.
- Wrijf de kruiden van het vlees met keukenpapier (of spoel het af onder stromend water). Dep het vlees droog.
- Verwarm de BBQ, grill of Airfryer voor op 180 °C en bak/grill het vlees indirect* tot de kern een temperatuur van 50 °C heeft bereikt. Op een gesloten BBQ duurt het 30 tot 90 minuten. Met de airfryer ben je in 10-30 minuten klaar.
- Verhit de BBQ tot hij heet is gril de rosbief 4 minuten aan alle kanten.
- Wikkel in aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten.
- Snij in dunne plakjes. Snij tegen de draad in om de meest malse stukjes te krijgen.
Geef een reactie