De lekkerste groentespiesen voor op de BBQ krijgen een heerlijke rokerige smaak op de BBQ of grill. Ze zijn gemarineerd in een rijke olijfolie, rozemarijn en balsamico-knoflookdressing, wat ze zoveel smaak geeft! Een ongelooflijk BBQ-gerecht dat er kleurrijk uitziet en superlekker smaakt!
Een lekker recept voor op de barbecue of grill. En na het bereiden en grillen was er niets meer over. Dus ik moest nog een keer bereiden en de foto's maken voordat ik ze op de borden plaatste. En het werkte! Dus nu mijn ongelooflijk heerlijke gegrilde groente kebabs.
Dit recept is gebaseerd op een recept uit het AH barbecue kookboek.
Super heerlijke groentespiesen voor op de BBQ, vol van smaak. Makkelijk te bereiden en mooi voor het oog!
Een heerlijk vegan spiesjes
Deze groente kebab maak ik vaak als een bijgerecht bij een stukje vlees op de bbq. Op die manier heb je minder afwas dan als je ook nog groenten kookt op het fornuis. En je krijgt die heerlijke grill smaak op de groenten. Door de groenten vooraf te marineren krijgen ze nog meer smaak. Doordat je olie gebruikt in de marinade, zullen de spiesen ook minder snel aanbranden. Ik heb hier losjes wat groenten genomen en ze op de spies geregen.
Bij deze spiesen heb ik veel verschillende groenten gebruikt, maar een spies afgewisseld paprika met courgette of aubergine met tomaten kan natuurlijk ook heerlijk zijn. Daardoor kun je elke dag wel weer een nieuwe creatie maken en blijft het afwisselend.
Een heerlijk groente kebab recept voor de BBQ. Maar je kunt hier heerlijk in variëren. Denk bijvoorbeeld eens aan:
- vervang de rozemarijn door tijm of dille. Twee heerlijke smaakmakers die het gerecht net een andere smaak geven. Voor meer pit voeg je ½ theelepel chili vlokken toe aan de marinade.
- vul aan met rode ui, krieltjes of kleine stukjes maiskolf of vervang 1 of 2 groenten hiermee. Gebruik je krieltjes pak dan de voorgekookte of kook ze zelf 10 minuten in kokend water zodat ze beetgaar zijn.
- voor nog meer smaak vervang je de witte balsamico azijn met balsamico crème
- wil je meer eiwit dan kun je tofu blokjes aan de spies rijgen. Dep de tofu vooraf goed droog en bak ze twee minuten aan beide zijden aan in de pan.
- wat kun je beter niet gebruiken op je groentespies:
- alle soorten kool en broccoli. Ze zijn simpelweg niet snel genoeg gaar.
- wortelen, koolrabi en biet. Ook deze groenten garen niet snel genoeg
- spinazie, sla, lente ui en snijbiet. Blad verpietert snel op de BBQ. Geen aanrader dus.
- ongekookte aardappelen. De aardappel gaart niet snel genoeg. Natuurlijk kun je kiezen om ze 10 minuten voor te koken, maar meestal vallen ze dan snel uit elkaar.
- Je kunt kiezen voor metalen spiesen of voor houten / bamboe spiesen. In het laatste geval is het aan te raden om je spiesen minimaal 1 uur voordat je ze gaat gebruiken te weken in water. In dat geval verbranden ze minder snel.
- Naast dat metalen spiesen de warmte goed geleiden, zijn ze ook nog hartstikke milieuvriendelijk, omdat je ze kunt hergebruiken.
- Zorg ervoor dat de courgette, aubergine en champignons niet te groot zijn. Ze garen iets minder snel als bijvoorbeeld cherry tomaten, zongedroogde tomaten en paprika. Maak ze dus niet te groot.
- Maak de champignons schoon door ze schoon te wrijven met een keukenpapiertje of met een zachte borstel schoon te maken. Gebruik geen water, want champignons zullen het water opzuigen en week worden.
- Heb je een lardeernaald dan kun je de groenten voor prikken. Daardoor schuif je ze makkelijker op de spies.
- Bewaar de marinade en bestrijk ze tussendoor met de olie voor een nog intensere smaak.
- Wil je niet BBQ, maar wel deze spiesen maken, grill ze dan in een grill pan.
- Snij de paprika in kleine stukjes. Bewaar ze met een vochtig doekje in een luchtdicht afgesloten zakje of bakje in de koeling. Maximaal 2 dagen.
- Schaaf de courgette in dunne plakken en bewaar in een kommetje met water in de koeling. Maximaal 1 dag van te voren.
- Maak de marinade en bewaar maximaal 2 dagen afgesloten bij kamertemperatuur in een afgesloten container.
- Omdat je de groenten marineert en ze bedekt met olie, kun je dit al op de avond tevoren doen.
- Rijg ze maximaal 2 uur voor het grillen aan de spiesen en bewaar ze afgedekt in de koeling.
Bereiding peperkoek bakken in de oven
- Gebruik in plaats van 3 verschillende soorten paprika, 1 soort. De smaak is het zelfde, het kleurt alleen wat anders.
- Gebruik 1 theelepel gedroogde rozemarijn in plaats van verse.
- In plaats van witte balsamicoazijn gebruik je witte wijn azijn.
Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je nog restjes hebt of dat er wat overblijft. Hieronder tips om ze te verwerken.
- Maak de spiesen de dag zelf klaar. Je kunt ze bewaren in de koeling, maar dan bestaat de kans dat ze verkleuren.
- Deze spiesen kun je niet invriezen, maar wat kan dan wel?
- Roerbak paprika, courgette en aubergine in een heerlijke groenteschotel de volgende dag. Je grillt ze dan 25 minuten bij 180 graden Celsius in een ovenschaal of op de bakplaat. Besprenkel ze met restjes marinade (als je dat nog over hebt) of met olijfolie, zout en peper.
- Cherry tomaten kun je bijvoorbeeld verwerken in penne met gerookte makreel en tomaten tapenade, een heerlijke tilapiafilet met tomaten salsa of maak een hapje van cherry tomaten gevuld met eiersalade.
- IJzeren spiesen - Gebruik ijzeren spiesen in plaats van houten bamboe saté prikkers. Omdat je deze kunt hergebruiken zijn ze veel beter voor het milieu. En bijkomend voordeel: je hoeft ze ook niet voor te weken in water. Je gebruikt ze in dit recept voor het rijgen van de spiesen.
- Grote kom - Een grote kom is onmisbaar in elke keuken en deze kom heeft een maataanduiding en kan in de vaatwasser. In dit recept heb je een grote kom nodig voor het marineren van de groenten.
- BBQ - deze BBQ op houtskool is oerdegelijk. Hij is gemaakt van staal, oerdegelijk en niet te groot zodat je hem makkelijk overal kwijt kan. Wat ook fijn is, is dat hij een deksel en een ingebouwde thermometer heeft. En je gebruikt hem natuurlijk om de spiesen op te grillen.
- BBQ bakmat - met deze bakmat die zowel op een houtskool, gas of elektrische BBQ kan worden gebruikt wordt schoonmaken heel gemakkelijk. Je legt de bakmat na gebruik in een laagje water en weekt het vuil eraf. Dit heeft mijn leven al zo veel makkelijker gemaakt.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terug vindt!
📖 Recipe

Groentespiesen voor op de BBQ
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Apparatuur
Ingrediënten
Groentespiesen
3 paprika's rood, geel en groen
1 aubergine
8 zongedroogde tomaten
8 cherrytomaten
4 laurierblaadjes vers als je hebt
Marinade
4 eetlepels olijfolie extra vierge
1 eetlepel Gedroogde rozemarijn fijngehakt
2 eetlepels balsamico azijn wit
2 kruidnagels knoflook geraspt
Instructies
Voorbereiding
- Verzamel al je groenten (op de champignons na) en was ze grondig.
- Verwijder de steel en de zaden van de paprika's en snij ze in acht gelijke stukken, van ongeveer 2 cm lengte.
- Schaaf de courgette met een kaasschaaf in acht stukken. Bewaar in een kommetje met water tot gebruik.
- Snij de aubergine in 8 plakken, in ongeveer één cm dikke schijven.
- Wrijf de champignons schoon met een keukenpapier of borstel ze schoon met een zachte borstel.
- Voor de marinade meng je de olie, azijn, rozemarijn en knoflook in een schaal door elkaar.
Marineren
- Leg de groenten en kruiden in de marinade, roer goed door zodat alle groenten bedekt zijn met een laagje olie en laat ten minste één uur in de marinade op smaak komen
Grillen
- Aan een spies rijg je opeenvolgend de groentes: champignon, paprika, aubergine, paprika, courgette, zongedroogd tomaatje, cherry tomaatje, laurierblaadje enzovoorts. Het ziet er het fraaist uit om dit in spiegelbeeld te doen en in het midden het laurierblaadje en het cherrytomaatje te rijgen.
- Leg de groentespiesen op de bbq en grill ze aan beide kanten tot ze gaar zijn (ongeveer 10 minuten).
Opmerkingen:
2. Eiwit - Deze groentespiesen bevatten geen eiwitten. Je kunt natuurlijk kiezen voor kip of varkenshaasblokjes, maar wil je vegan blijven, dan kun je tofu blokjes aan de spies rijgen. Dep de tofu vooraf goed droog en bak ze twee minuten aan beide zijden aan in de pan. 3. Vervangingen Rozemarijn - Je kunt dit ook vervangen door tijm of dille. Balsamico azijn - Je kunt ook een andere soort azijn of balsamico crème gebruiken.. Groenten - Ik kies deze groenten omdat ze allemaal een geweldige smaak aan deze spiesen zullen geven. Maar het zijn zeker niet de enige groenten die je kunt gebruiken.
Je kunt een of meerdere groenten vervangen door rode ui, krieltjes of kleine stukjes maiskolf of hiermee 1 of 2 groenten vervangen. Als je aardappelen gebruikt, gebruik dan de voorgekookte of kook ze zelf 10 minuten in kokend water tot ze al dente zijn. 4. Wat kun je beter niet gebruiken in groentespiesen?
-
- alle kolen en broccoli. Omdat ze te lang nodig hebben om gaar te worden.
- wortel, kohlrabi en bieten. Deze groenten zijn ook niet snel genoeg gaar.
- spinazie, sla, lente-ui en snijbiet. De branden verwelken en verbranden snel op de BBQ. Geen aanrader dus.
- ongekookte aardappelen. De aardappelen zijn niet snel genoeg gaar. Maar wanneer je ze 10 minuten kookt, kun je dat garen versnellen. Het nadeel is dat de aardappels dan weer vlug uit elkaar vallen.
Geef een antwoord