De lekkerste groentespiesen voor op de BBQ krijgen een heerlijke rokerige smaak op de BBQ of grill. Ze zijn gemarineerd in een rijke olijfolie, rozemarijn en balsamico-knoflookdressing, wat ze zoveel smaak geeft! Een ongelooflijk BBQ-gerecht dat er kleurrijk uitziet en lekker smaakt!
Vegetarische Groentespies van de BBQ
Groentespiesen voor op de BBQ met een Mediterraan tintje! Deze kleurrijke en smaakvolle spiesen zijn perfect voor elke barbecue in de achtertuin in de zomer. Deze spiesjes zitten boordevol verse en seizoensgroenten en zijn heerlijk en ongelooflijk gezond. Bovendien zijn ze gemakkelijk te maken en kunnen ze worden aangepast aan je smaak.
Of je nu een ervaren BBQ bent, op zoek bent naar een gezond bijgerecht, vegetarische recepten, snelle recepten of een keer wat anders wilt, deze gegrilde groentespiesjes zullen zeker indruk maken. Dus, steek de BBQ aan en maak je klaar om te genieten van het ultieme zomergerecht!
Jump to:
Verbeter je BBQ-ervaring met deze heerlijke Groentespiesen!
Een lekker recept voor op de barbecue of grill. Dat had een nadeel. Na het bereiden en grillen was er niets meer over.
Dus ik moest het nog een keer maken en ik heb de spiesjes snel weggehaald nadat ze gegrild waren. En het werkte! Dus nu kan ik mijn ongelooflijk lekkere gegrilde vegetarische kabobs delen met je.
Het recept is losjes gebaseerd op een recept dat ik vond in het AH barbecue kookboek.
En als je van grillen houdt, dan vind je deze BBQ-recepten pagina misschien leuk. Vol met heerlijke recepten zoals in gin gemarineerde zalmkebabs, gegrilde biefstuk met chimichurri-saus en surf en turf spiesjes van de BBQ.
Een heerlijk vegan spiesje
Ik serveer deze gemarineerde groentespies vaak als bijgerecht bij een stukje vlees op de bbq. Zo heb je minder afwas (in vergelijking met het koken van groenten op het fornuis). En als extraatje krijg je die heerlijke gegrilde smaak.
Door voor het grillen te marineren worden de groenten nog lekkerder. En omdat je olie in de marinade gebruikt, verbranden de groenten niet.
Ik pakte voor dit recept wat groenten uit de koelkast en prikte ze aan de spies. Dit keer heb ik veel verschillende groenten gebruikt, maar een kebab afwisselend paprika met courgette of aubergine met tomaat kan ook erg lekker zijn.
Zo maak je elke dag een nieuw groente bijgerecht en eet je niet twee keer hetzelfde.
Wat heb je nodig voor de Allerlekkerste BBQ Groentespiesjes
Om deze groentespiesen voor op de BBQ te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Olijfolie - Je gebruikt maar een paar ingrediënten, dus de smaak van deze olie is nog belangrijker. Gebruik dus een heerlijke extra vierge olijfolie voor dit recept.
- Balsamico azijn - een azijn met een vleugje zoetheid. Omdat ik geen kleur aan mijn marinade wilde toevoegen, heb ik witte balsamicoazijn gebruikt, maar je kunt zeker ook de rode variant gebruiken. Gebruik balsamico crème voor een nog intensere smaak.
- Rozemarijn - Rozemarijn heeft een citroenachtige dennengeur. Heerlijk om te combineren met groenten. Maar je kunt het vervangen door tijm of dille. Twee heerlijke smaakmakers geven het gerecht een iets andere smaak. Voeg voor meer pit ½ theelepel chilivlokken toe aan de marinade.
- Knoflook - Om de groenten op smaak te brengen.
- Groenten - Ik kies deze groenten omdat ze allemaal een geweldige smaak aan deze kabobs geven. Maar het zijn niet de enige groenten die je kunt gebruiken. Je kunt één of meerdere groenten vervangen door rode ui, krieltjes of kleine stukjes maïskolf of je kunt hier 1 of 2 groenten door vervangen. Als je aardappelen gebruikt, gebruik dan de voorgekookte aardappelen (liefst krieltjes) of kook ze zelf 10 minuten in kokend water tot ze beetgaar zijn.
Hoe maak je een BBQ Groentespies met Kruidendressing?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Doe olijfolie, fijngehakte rozemarijn, witte balsamicoazijn en uitgeperste knoflook in een kom. Meng alles goed.
- Bereid de groenten voor. Snijd de paprika in reepjes. Schil de courgetteplakjes met een dunschiller tot lange slierten en snijd de aubergine in plakjes van 1 cm. Maak de champignons schoon. Doe de groenten en de laurierblaadjes in een kom. Voeg de dressing toe en meng het geheel. Laat het minimaal een uur marineren.
- Neem een spies en begin met het rijgen van een champignon. Dan een stukje paprika, een courgette en zongedroogde tomaat. Voeg de aubergine toe. Prik een cherrytomaat, een laurierblad en nog een cherrytomaat aan de spies. Ga verder in de tegenovergestelde richting: eerst een plakje aubergine, een zongedroogde tomaat, een plakje courgette en rode paprika. Eindig met een champignon. Herhaal dit voor al je spiesjes.
- Zet de grill (of grillpan) aan en verwarm deze tot hij goed heet is. Leg de spiesjes op de grill en bak ze in ongeveer tien minuten gaar (halverwege draaien)
Tips en variaties
- Eiwitten - Deze groentekebabs bevatten geen eiwitten. Je kunt vlees toevoegen, zoals kip of varkenshaas. Of kies voor tofublokjes voor een vegetarische variant. (Voordat je de tofu kunt gebruiken dep je hem droog en bak de tofu daarna twee minuten aan beide kanten in de pan.)
- Vervanger
- Rozemarijn - Je kunt de rozemarijn vervangen door tijm of dille.
- Balsamicoazijn - Azijn of balsamico crème voor een intensere smaak.
- Groenten - Ik kies deze groenten omdat ze allemaal een geweldige smaak aan deze kabobs geven. Maar het zijn niet de enige groenten die je kunt gebruiken.
- Gebruiken: Je kunt één of meerdere groenten vervangen door rode ui, krieltjes of kleine stukjes maïskolf. Als je krieltjes gebruikt, gebruik dan de voorgekookte aardappels of kook ze zelf 10 minuten tot ze beetgaar zijn.
- Wat niet te gebruiken op de kabobs?
- Alle soorten kool en broccoli. Ze zijn niet snel genoeg gaar.
- Wortelen, koolrabi en bieten. Deze groenten bakken ook niet snel genoeg.
- Spinazie, sla, bosui of snijbiet. Bladeren verwelken snel op de BBQ. Daarom is het niet aan te raden.
- Ongekookte aardappelen. De aardappel is niet snel genoeg gaar. Je kunt ze natuurlijk 10 minuten voorkoken, maar ze vallen meestal snel uit elkaar (behalve de krieltjes).
- Grootte groente - Zorg ervoor dat de courgette, aubergine en champignons niet te groot zijn. Ze koken iets minder snel dan bijvoorbeeld cherrytomaten, zongedroogde tomaten en paprika's. Snijd ze dus in kleine stukjes, ongeveer 2 cm. Snijd ze niet kleiner, anders rijg je de groenten aan de spies en scheuren ze uit elkaar.
- Je kunt de groenten op de voorhand prikken als je een lardeernaald of breinaald hebt. Dit maakt het gemakkelijker om ze op de spies te schuiven.
- Duw de groenten niet strak; je wilt wat ruimte ertussen. Zo garen ze beter.
- Bewaar de marinade en bestrijk de groenten halverwege de grilltijd met de resterende olie voor een nog intensere smaak.
- Geen barbecue? - Wil je niet BBQ-en, maar wil je deze spiesjes wel maken, gril ze dan in een grillpan. Of doe ze in een ovenschaal en bak ze 30 minuten op 220 °C in de oven.
- Stokjes - Als je houten spiesen gebruikt, laat ze dan voor gebruik 30 minuten in water weken. Anders verbranden ze. Als je metalen spiesjes gebruikt, smeer ze dan voor het rijgen in met wat olie.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Groentespiesen voor op de BBQ
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Ingrediënten
Groentespiesen
- 1 aubergine
- 8 zongedroogde tomaten
- 8 cherrytomaten
- 4 laurierblaadjes vers als je hebt
Marinade
- 4 eetlepels olijfolie extra vierge
- 1 eetlepel Gedroogde rozemarijn fijngehakt
- 2 teentjes knoflook geraspt
Instructies
Voorbereiding
- Verzamel al je groenten (op de champignons na) en was ze grondig.
- Verwijder de steel en de zaden van de paprika's en snij ze in acht gelijke stukken, van ongeveer 2 cm lengte.3 paprika
- Schaaf de courgette met een kaasschaaf in acht stukken. Bewaar in een kommetje met water tot gebruik.1 courgette
- Snij de aubergine in 8 plakken, in ongeveer één cm dikke schijven.1 aubergine
- Wrijf de champignons schoon met een keukenpapier of borstel ze schoon met een zachte borstel.8 champignons
Marineren
- Voor de marinade meng je de olie, azijn, rozemarijn en knoflook in een schaal door elkaar.4 eetlepels olijfolie extra vierge, 1 eetlepel Gedroogde rozemarijn, 2 eetlepels witte balsamico azijn, 2 teentjes knoflook
- Leg de groenten en kruiden in de marinade, roer goed door zodat alle groenten bedekt zijn met een laagje olie en laat minstens één uur in de marinade op smaak komen.8 zongedroogde tomaten, 8 cherrytomaten, 4 laurierblaadjes
Grillen
- Aan een spies rijg je opeenvolgend de groentes: champignon, paprika, aubergine, paprika, courgette, zongedroogd tomaatje, cherry tomaatje, laurierblaadje enzovoorts. Het ziet er mooi uit om dit in spiegelbeeld te doen en in het midden het laurierblaadje en het cherrytomaatje te rijgen.
- Leg de groentespiesen op de bbq en grill ze aan beide kanten tot ze gaar zijn (ongeveer 10 minuten).
Opmerkingen:
- Rozemarijn: Je kunt dit ook vervangen door tijm of dille.
- Balsamico azijn: Je kunt ook een andere soort azijn of balsamico crème gebruiken.
- Groenten: Ik kies deze groenten omdat ze allemaal een geweldige smaak aan deze spiesen zullen geven. Maar het zijn zeker niet de enige groenten die je kunt gebruiken. Je kunt een of meerdere groenten vervangen door rode ui, krieltjes of kleine stukjes maiskolf of hiermee 1 of 2 groenten vervangen. Als je aardappelen gebruikt, gebruik dan de voorgekookte of kook ze zelf 10 minuten in kokend water tot ze al dente zijn.
-
- Alle kolen en broccoli. Omdat ze te lang nodig hebben om gaar te worden.
- Wortel, koolrabi en bieten. Deze groenten zijn ook niet snel genoeg gaar.
- Spinazie, sla, lente-ui en snijbiet. De branden verwelken en verbranden snel op de BBQ. Geen aanrader dus.
- Ongekookte aardappelen. De aardappelen zijn niet snel genoeg gaar. Maar wanneer je ze 10 minuten kookt, kun je dat garen versnellen. Het nadeel is dat de aardappels dan weer vlug uit elkaar vallen.
- Voorbereiding: Omdat je de groenten marineert en ze bedekt met olie, kun je dit de avond ervoor doen. Prik ze maximaal twee uur voor het grillen aan de spiesjes en bewaar ze tot gebruik afgedekt in de koelkast.
- Koelkast: Eet de kebabs op de dag van je BBQ. Je kunt ze de dag erna in de koelkast bewaren, maar dan bestaat de kans dat ze verkleuren.
- Diepvries: Je kunt deze spiesen niet invriezen.
Geef een reactie