Deze Duitse aardappelsalade kan zowel warm als koud gegeten worden! Door warme aardappelschijfjes te marineren in een dressing, nemen ze al die heerlijke smaken op. Ze worden vervolgens gemengd met ei, knapperige zoute bacon en bieslook. Een geweldige combinatie van smaken, maakt dit één van de beste aardappelsalades is die ik ken!

Duitse Aardappelsalade
Wat is er zo bijzonder in vergelijking met andere Aardappelsalades? Doordat je de marinade toevoegt aan de warme aardappelen nemen ze alle smaken zoveel beter op. Elke hap krijgt een geweldige smaak.
De saus is echt heel lekker door de kerrie en paprikapoeder als smaakmakers, de romige mayonaise en de frisheid van bieslook.
En het is zo'n makkelijk recept. Deze Duitse aardappelsalade zal deze zomer een bijgerecht zijn dat ik vaak ga maken voor bij de BBQ, dat weet ik zeker!
Dit recept heb ik aangepast van het blog lekkerhappen.
Wat heb je nodig voor Kartoffelsalade met Romige Dressing?
Om deze Duitse Aardappelsalade te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Aardappelen - Ik gebruik voorgekookte aardappel schijfjes voor deze salade, omdat dit de gemakkelijkste manier is om deze salade te bereiden. Je zou de aardappel schijfjes zelf kunnen maken. Gebruik kruimige aardappelen voor het maken van dit recept. Een bintje, Doré of Eigenheimer zijn goede keuzes. Begin met het schillen van de aardappelen. Snijd ze ongeveer ½ cm dik. Nu kook je ze (net zoals de aardappelschijfjes uit het recept). Alleen zullen deze aardappelen iets langer (ongeveer. 10 minuten meer) nodig hebben om gaar te zijn.
- Eieren - Gebruik hardgekookte eieren. Weet je niet zeker hoe je dat moet doen? In mijn blog heb ik het perfecte stappenplan voor je: hoe maak je perfecte hardgekookte eieren! Zorg ervoor dat je ze na het koken afspoelt onder koud water (schrikken). Dan kun je de schil makkelijker pellen.
- Lente-uitjes - zoeter en zachter in vergelijking met gewone uien. De groene delen zijn intenser van smaak dan de witte delen. Ik mix graag beide, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen het wit (of groen) te gebruiken.
- Mayonaise - Maakt de salade rijk en romig
- Kerriepoeder en paprikapoeder - Om de dressing op smaak te brengen.
- Bieslook - voor een uiensmaak. Milder dan normale rode of gele uien.
- Spekjes - Gebruik spekreepjes en bak ze krokant en bruin in een koekenpan. Geef een heerlijke smaak aan je salade
Hoe maak je Duitse Kartoffel Salat?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Doe de Mayonaise, Paprikapoeder, kerriepoeder, zout en peper in een grote kom en meng.
- Pel de eieren en snij in kleine stukjes. Voeg toe aan de salade kom.
- Voeg ook de gesneden lente-uitjes, bieslook en spek toe.
- Kook de aardappelschijfjes gaar, giet ze af en laat ze zonder deksel 2 minuten staan. Voeg ze toe aan je slakom en roer goed, zodat elk stukje aardappel bedekt is met wat marinade. Eet de salade warm of laat hem afkoelen (wat ook een heerlijke manier is om deze salade te eten).
Deze Duitse Aardappelsalade serveer ik graag bij mijn BBQ met Varkenshaassaté van de BBQ, zoete spareribs met zelfgemaakte BBQ saus of een Broodje Hamburger Speciaal! Geniet ervan!
Garneer de salade met wat extra lente-uitjes en uitgebakken spekjes.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terug vindt!
📖 Recipe
Kijk hoe je het Maakt
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlDuitse Aardappelsalade
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Ingrediënten
1200 gram aardappelschijfjes
2½ theelepel paprikapoeder
1 theelepel kerriepoeder
⅛ theelepel peper
¼ theelepel zout
4 eieren hardgekookt, gepeld
3 bosuitjes in kleine reepjes
2 eetlepels bieslook gesnipperd
125 gram spekreepjes uitgebakken
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verhit een koekenpan op het fornuis met 3 cm water tot het kookt. Voeg de aardappelschijfjes toe en kook tot ze gaar zijn (TIP controleer of ze gaar zijn door met een vork in de aardappel te prikken. Als dat makkelijk gaat, is de aardappel gaar).1200 gram aardappelschijfjes
- Giet af en laat 2 minuten staan zonder deksel.
- Maak de dressing door mayonaise, paprika, kerriepoeder door elkaar te mengen en op smaak te brengen met peper en zout.300 ml mayonaise, 2½ theelepel paprikapoeder, 1 theelepel kerriepoeder, ¼ theelepel zout, ⅛ theelepel peper
- Snij de eieren in kleine blokjes en voeg, samen met de spekjes (voeg wat van het zoute vet toe om de dressing op smaak te brengen), lente-uitjes en bieslook toe aan de slakom.4 eieren, 3 bosuitjes, 2 eetlepels bieslook, 125 gram spekreepjes
- Doe de aardappelschijfjes in de kom en schep alles om zodat elk plakje aardappel bedekt is met een beetje dressing. Eet direct of laat afkoelen in de koelkast (zodat de smaak nog lekkerder wordt)
Opmerkingen:
- Koelkast - Deze Duitse aardappelsalade is 3 dagen houdbaar in de koelkast. Breng voor het serveren op kamertemperatuur.
- Diepvries - Vries de aardappelsalade niet in. Doordat de structuur veranderd in de diepvries, is dit niet lekker.
Geef een reactie