Een heerlijke marshmallow recept omgetoverd tot een s'mores op een knisperig rijst met chocolade koekje. Het perfecte toetje voor de picknick en BBQ
Ik heb het al een tijdje in mijn hoofd: zelf marshmallows maken. En die omtoveren tot s'mores. Ik heb ze al zo vaak zien voorbijkomen op allerlei blogs. In de originele recepten heb je daar Graham crackers en wat chocolade voor nodig. Maar die zijn in Nederland niet zo goed verkrijgbaar. Maar wij hebben heerlijke koekjes met een dikke plak chocola. Kant en klaar te krijgen. Die heb ik dus gebruikt.
Het resultaat was erg goed. Heel erg goed zelf. We hebben de marshmallows met een stok geroosterd boven een vuurtje en daarna op het chocolade koekjes. De chocolade smolt ligt, het koekje bleef knapperig en de marshmallow was lekker kleverig met een crunchy buitenkant. Lekker!
- Gelatine blaadjes zijn het meest makkelijk in gebruik. Heb je geen gelatine blaadjes dan kun je ook 5 gram gelatinepoeder (oplossen 1 eetlepel heet water) of 1.5 gram agar-agar gebruiken;
- Je voegt de gelatine pas toe wanneer de temperatuur rond de 90 graden Celsius ligt. Als je vloeistof warmer is, zal de gelatine aan bindkracht afnemen (dus minder werkzaam zijn);
- De temperatuur in dit recept komt erg nauw en daarom gebruik je het beste een suikerthermometer. Deze zijn te koop bij de betere kookwinkels.
- Maak de marshmallows 1 dag voor de picknick, zodat ze goed opgesteven zijn.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
s'mores met chocolade koekje
Ingrediënten
Marhsmallows
- 80 gram suiker
- 1 eetlepel corn syrup
- 2 eetlepels water
- 4½ gram gelatine, 3 blaadjes
- ⅛ theelepel zout
- ½ theelepel vanille extract
- 2 eetlepels poedersuiker
- 1 eetlepel maizena
S'mores
- 12 marshmallows
- 24 koekjes met een laag chocola
Instructies
Marshmallows
- Pak een schaaltje van 10 x 10 cm en smeer die in met boter. Bekleed de onderkant van de vorm met bakpapier.
- Laat de gelatine zacht worden. Gebruik je blaadjes dan kun je de blaadjes in een kom koud water leggen tot ze zacht zijn (ongeveer 5 minuten). Gebruik je poedergelatine dan los je de gelatine op in 2 eetlepels water.
- Doe de uitgeknepen gelatine in een kom.
- Doe de suiker, corn syrup en 2 eetlepels water in een steelpannetje. Roer goed door.
- Zet de pan aan op gemiddeld vuur en laat aan de kook komen terwijl je roert.
- Zet een suikerthermometer in de pan en verwarm de suiker tot 118 graden Celsius.
- Haal de pan van het vuur. Gebruik een mixer op lage snelheid en giet de suikersiroop via de wand van de kom bij de gelatine.
- Voeg dan het zout toe aan de kom.
- Zet de mixer op gemiddelde snelheid en mix 5 minuten. Het marshmallow mengsel moet nu verdubbeld zijn in volume en mooi wit.
- Zet de mixer nu op hoge snelheid en mix nog eens 5 minuten (het marshmallow mengsel is nu 3 x zo groot in volume geworden).
- Schenk nu het vanille extract erbij en mix nog 1 minuut.
- Schep de marshmallow in het schaaltje. Het makkelijkst is om de materialen in te vetten met boter, zodat de marshmallow niet aan het materiaal blijft plakken.
- Meng de maizena en poedersuiker en zeef dat over de marshmallows tot je een dunne laag hebt (het maizena/poedersuiker mengsel hoeft niet helemaal op te zijn).
- Laat 6 uur uitharden.
- Zeef wat maizena/poedersuiker op je werkblad en haal de marshmallow uit de vorm en leg op het werkblad. Met een mes dat je hebt bestreken met boter, snij je de marshmallows in kleine vierkantjes.
S'mores
- Pak een blokje marshmallow en prik op een stokje. Hang boven de BBQ of een vuurtje tot de buitenkant licht gekarameliseerd is.
- Neem twee koekjes en leg de nog warme marshmallow hier tussen. Druk lichtjes aan.
- Serveer meteen.
Opmerkingen
- Corn syrup kun je bij een kookwinkel of online bestellen.
- Gelatine blaadjes zijn het meest makkelijk in gebruik. Heb je geen gelatine blaadjes dan kun je ook 4.5 gram gelatinepoeder gebruiken die je zacht laat worden in 2 eetlepels water of 1.5 gram agar-agar gebruiken;
- De temperatuur in dit recept komt erg nauw en daarom gebruik je het beste een suikerthermometer. Deze zijn te koop bij de betere kookwinkels.
Geef een reactie