Tom Kha soep - een klassieker uit de Thaise keuken en dat is met goed recht. Deze soep is vol van smaak, door de bouillon die je zelf trekt een beetje pittig en lekker romig door de kokosmelk. Heerlijk gevuld met shiitake en garnalen een lekkere maaltijdsoep.
Als je weleens Thais eet, dan ken je vast en zeker deze soep: Tom Kha. Een heerlijke aromatische soep, lekker gevuld met kip, garnalen, champignons of shiitake. De soep lijkt heel bewerkelijk, maar wist je dat je hem heel makkelijk zelf maakt. Met dit eenvoudige recept staat hij binnen 20 minuten op tafel. En ik laat je zien hoe!
En hou je van soepen met lekker veel smaak? Deze wortel curry soep, Pompoensoep met saffraan en ramen noodle soep zijn allemaal makkelijk te maken en met een heerlijk smaakpalet.

Tom Yum vs. Tom Kha
De Thaise keuken kent twee verschillende soorten soep: Tom Yum en Tom Kha. Maar zijn ze eigenlijk wel zo verschillend?
De basis van beide soepen is namelijk hetzelfde. Een bouillon die je maakt met dezelfde specerijen en die geurig is en veel smaak heeft.
Het verschil is dat Tom Yum geen rode curry pasta gebruikt en, wanneer het als romige soep wordt opgediend dat met gecondenseerde melk (ongezoet) wordt gemengd.
Bij Tom Kha wordt wel rode curry pasta toegevoegd en de romige smaak bereik je door de bouillon te mengen met kokosmelk.
Ingrediënten voor het maken van deze Thaise romige soep
Dit gebruik je om Tom Kha te maken:

Welke bouillon gebruik je?
Maak een verse kippenbouillon of gebruik een blokje. Het eerste heeft natuurlijk het meeste smaak, maar het tweede is wel echt makkelijk. Ga je voor vegetarisch gebruik dan een groentebouillon als basis.
Garnalen, Kip of Shiitake?
Garnalen en Shiitake zijn de eiwitten die gebruikt zijn in deze soep. Je kunt de garnalen vervangen door de kip. Wil je vegetarisch gaan, dan gebruik je enkel shiitake.
Hoe maak je Tom Kha?
Een recept dat je makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.

Deze romige kokossoep met garnalen, maak je door snel een geurende bouillon te maken en vervolgens alle ingrediënten kort te laten garen. Al met al staat deze soep binnen 30 minuten op tafel!
- Licht pittig of juist wat extra? - Dit recept is gemaakt om te eten met je hele gezin. Het valt dus in de categorie licht pittig. Maar hou je van wat heter eten verhoog dan de rode curry naar 2 eetlepels.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Pittige Romige Thaise Soep met Kokosmelk, Citroengras en Garnalen (Tom Kha)
Apparatuur
Ingrediënten
- 750 ml kippenbouillon, vers of van een blokje
- 2 cm gember, vers, geraspt
- 2 theelepels rode curry pasta, 1 theelepel voor wat mildere soep
- 2 eetlepels vissaus
- 1 citroengras
- 400 ml kokosmelk
- 1 sjalotje, fijngesnipperd
- 150 gram shiitake, in reepjes gesneden
- 1 rode peper, in reepjes gesneden
- 125 gram garnalen
- 1 eetlepel limoensap
- 15 gram peterselie, vers, fijngehakt
- 1 lente uitje, in reepjes gesneden
Instructies
- Schenk de kippenbouillon in een grote pan en voeg de gember, rode curry pasta en vissaus toe.750 ml kippenbouillon, 2 cm gember, 2 theelepels rode curry pasta, 2 eetlepels vissaus
- Kneus het citroengras en doe dat ook in de pan. Breng aan de kook.1 citroengras
- Zet het vuur laag en laat 10 minuten sudderen.
- Voeg de kokosmelk, sjalotje, shiitake en pepertje toe aan de bouillon.400 ml kokosmelk, 1 sjalotje, 150 gram shiitake, 1 rode peper
- Laat de soep 5 minuten sudderen.
- Doe de garnalen in de pan. Laat 2 minuten sudderen als ze al gekookt zijn en 5 minuten bij rauwe (grijze) garnalen.125 gram garnalen
- Zet het vuur uit en verwijder het citroengras.
- Breng op smaak met limoensap en peterselie.1 eetlepel limoensap, 15 gram peterselie
- Schenk in de soepkommen en garneer met reepjes bosui.1 lente uitje
Opmerkingen
- Koelkast - Restjes soep kun je snel afkoelen en tot 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.
- Invriezen - Het beste resultaat krijg je om de soep in te vriezen als de shiitake en garnalen nog niet zijn toegevoegd. Hij is dan zeker twee maanden houdbaar. Ontdooi in de koeling en verwarm hem tot hij bijna kookt. Voeg dan de shiitake toe en sudder 5 minuten mee. Daarna doe je ook de garnalen erbij. Wanneer je alles al hebt toegevoegd kun je deze soep ook invriezen. Alleen de textuur van de shiitake en de garnalen verandert en dat is minder lekker.
Frank Imkamp says
Deze soep is een feest!
Andréa says
Dank je! En daar ben ik het helemaal mee eens!