Soms wil je een simpel recept en deze makkelijke uiensoep heeft slechts 6 ingrediënten en is snel, eenvoudig en overheerlijk. Een soep die je vlug maakt als je onverwacht bezoek krijgt.
Deze makkelijke uiensoep met maar 6 ingrediënten is een licht zoete uiensoep die lekker is als een heerlijke lunch of avondmaaltijd. Je zet hem binnen 20 minuten op tafel. En weet je waar je hem nog meer smaak mee geeft? Snij wat stokbrood in dunne plakjes, leg die in de soep en bestrooi het brood met geraspte kaas. Zet dat een paar minuten onder de grill tot de kaas gesmolten is en je hebt een heerlijke maaltijd.
En misschien wil je liever een recept voor traditionele Franse uiensoep. Dat duurt wat langer om te maken, maar is zeker een heerlijk kopje comfort food.
Wat is het verschil tussen uiensoep en Franse uiensoep?
Hoewel er veel overeenkomsten zijn tussen uiensoep en Franse uiensoep is het belangrijkste verschil de ingrediënten. Bij een Franse uiensoep ga je uit van gele uien en runderbouillon.
Bij de niet Franse variant kun je variëren in de soorten ui en bouillon. Zo is in dit recept gebruik gemaakt van groentebouillon waarmee je een vegetarische soep krijgt. Je kunt ook kiezen voor een kippen bouillon.
Wat heb je nodig voor dit Simpele Uiensoep Recept?
Deze makkelijke uiensoep bevat slechts 6 ingrediënten. Optioneel kun je hem serveren met sneeën stokbrood belegt met geraspte kaas.
- Boter - Geeft de soep een romige smaak.
- Uien - Bak ze aan in de pan tot ze heerlijk zoet ruiken. Dit recept maak je met gele uien (de 'normale' uien uit de supermarkt).
- Knoflook - Hiermee geef je de soep meer maak.
- Groentebouillon - De bouillon voor deze soep. Maak hem van een blokje of maak de groentebouillon zelf. Je kunt dit ook vervangen door runderbouillon.
- Tijm - Een kruid met een volle, lichtscherpe smaak. Heerlijk in combinatie met ui. Gebruik gedroogde tijm of vervang het door 3 takjes verse tijm (alleen blaadjes).
- Worcestershire saus - is een vloeibare bruine saus die pittig is en wat umami heeft. Deze saus bevat ansjovis, dus als je geen vis kunt of wilt eten, gebruik hem dan niet (of gebruik de vegan variant).
- Stokbrood en geraspte kaas (optioneel) - De soep is heerlijk zonder topping, maar met een topping van stokbrood met gegratineerde kaas wordt het helemaal een feestje.
Hoe maak je deze makkelijke uiensoep zelf?
Stap 1: Snij de uien in ringen en hak de knoflook fijn. Smelt de boter op laag vuur en voeg de uienringen toe. Bak 3 minuten tot de uien glazig zijn. Voeg dan de knoflook toe en bak 30 seconden. Door de uien te bakken, krijgen ze meer smaak.
Stap 2: Schenk de bouillon en de Worcestershire saus bij de uien. Voeg ook de tijm toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten sudderen. Proef en breng, indien nodig, op smaak met zout en peper.
(vanaf hier Optioneel)
Stap 3: Snij het stokbrood in plakjes en bestrooi met de geraspte kaas. Snij het stokbrood schuin omdat de plakjes er dan nog mooier uit zien.
Stap 4: Leg de plakjes stokbrood op de soep en schuif die 3 minuten onder de grill, zodat de kaas smelt. Serveer meteen en pas op het is gloeiend heet!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Video
RECEPTKAART
Makkelijke Uiensoep met Slechts 6 Ingrediënten
Apparatuur
Ingrediënten
Uiensoep
- 1 eetlepel boter
- 3 uien, fijngesneden
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- 1 liter groentebouillon
- 1 theelepel worcestershire saus
- 1 theelepel gedroogde tijm
Optioneel
- 1 stokbrood
- 50 gram geraspte kaas
Instructies
Makkelijke Uiensoep
- Smelt de boter in de pan op laag vuur op het gas.1 eetlepel boter
- Fruit de ringen 3 minuten zodat ze glazig zijn.3 uien
- Doe de knoflook erbij en roerbak 30 seconden.1 teentje knoflook
- Schenk de bouillon en de worcestershire saus bij de uien.1 liter groentebouillon, 1 theelepel worcestershire saus
- Bestrooi de soep met tijm en breng aan de kook.1 theelepel gedroogde tijm
- Laat de uiensoep 15 minuten sudderen.
- Proef en als het nodig is voeg je zout en peper toe naar smaak.
Optioneel met gegratineerd stokbrood
- Verwarm de grill van de oven voor.
- Snij het stokbrood in sneetjes.1 stokbrood
- Strooi geraspte kaas op de sneetjes stokbrood50 gram geraspte kaas
- Schenk de soep in een ovenvaste soepkom en leg de belegde stokbroodjes erop (kaas naar boven)
- Laat in 3 minuten de kaas onder de grill smelten.
Opmerkingen:
- Koelkast - Koel de soep snel af en bewaar afgedekt tot 2 dagen in de koelkast.
- Diepvries - Koel de soep snel af en bewaar in een diepvriesdoos gedurende maximaal 3 maanden in de vriezer. Let op dat je bij het schenken in de diepvriesdoos een halve cm van de bovenkant vrijlaat. De soep zet uit in de vriezer. Laat de soep ontdooien in de diepvries.
- Opwarmen - Verwarm de soep op laag vuur tot hij heet is op gemiddeld vuur.
Geef een reactie