Met dit recept kun je zelf die heerlijke Japanse Ramen Noedelsoep makkelijk en snel maken. Met heerlijke ingrediënten maak je zelf een perfecte kom Ramen. Geniet van de rijke smaken.
Deze noedelsoep is heerlijk gevuld en lekker als lunch of lichte avondmaaltijd. En met lekker veel groenten. Varieer met de ingrediënten en vlees (of juist niet). Dit is echt een heerlijke soep die binnen 15 minuten op tafel staat!
Zelf Japanse Ramen Noedelsoep maken
Ik ben een soepmens. Echt van een dampende kom soep kan ik helemaal blij worden. En dat zie je dan ook terug op dit blog waar ik al veel soep recepten heb geschreven, en waar er nog steeds bij komen. Want niet alleen is het lekker, maar het is ook super om extra groentes binnen te krijgen.
En deze Ramen, of noedelsoep zoals hij ook wel genoemd wordt, staat echt met grote regelmaat op het programma. De heerlijke smaak van de bouillon, de kip en ei en knapperige groente. Echt de combinatie hiervan is onweerstaanbaar lekker.
En wat ook fijn is aan deze soep, is dat hij heerlijk varieert. In plaats van kipfilet kun je ook lekker gehaktballetjes of paddenstoelen toevoegen. En ook met de groenten kun je prima variëren. Gebruik eens broccoli of Chinese kool bijvoorbeeld. Erg lekker (weet ik uit ervaring).
Wat heb je nodig voor Japanse Noedelsoep?
Om deze Japanse Ramen Noedelsoep te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Kipfilet: Voor dit recept heb ik kipfilet gebruikt. Maar kiphaasjes kunnen ook.
- Eieren: Gebruik hardgekookte eieren, die je eerst pelt en dan aanbakt (voor meer smaak). Deze methode voor het koken van hardgekookte eieren gebruik ik zelf altijd.
- Sojasaus: Gebruik Japanse sojasaus, Ketjap Asin of lichte sojasaus (verkrijgbaar bij de Toko). Dit zijn zoute sojasauzen.
- Knoflook en Gember: Belangrijke ingrediënten in de Aziatische keuken en ze geven een heerlijke smaak aan de soep.
- Sesamolie: Donkerbruin geroosterde sesamolie met een intense sesamsmaak.
- Mirin: Zoete Japanse kookwijn. Mirin is veel zoeter dan Chinese kookwijn (Shaoxing). Als je de laatste als vervanger van mirin gebruikt, voeg dan twee theelepels extra bruine suiker toe.
- Kippenbouillon: Om de soep lekker veel smaak te geven. Het allerlekkerste is zelfgemaakte kippenbouillon, maar heb je dat niet bij de hand, gebruik dan gewoon een blokje.
- Vijfkruidenpoeder: Een Chinees kruidenmengsel bestaat uit kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel. Het bevat vijf smaakgroepen, zoet, zout, bitter, zuur en umami.
- Udon noedels: Hebben een milde, neutrale smaak. Ze zijn gemaakt van tarwebloem en water. Ze nemen de smaak van de soep goed op. Bij het koken nemen de noedels veel water op. Kook ze daarom apart, anders hou je te weinig soep over.
- Taugé: Ook wel sojascheuten of Tjapar genoemd. Het smaakt naar Chinese kool. Doordat het snel klaar is, kook je het niet mee, maar schenk je de soep erover.
- Paksoi: Is een Aziatische Chinese kool. Het groene blad is zacht en de witte bladstelen zijn knapperig. In deze soep gebruik je beiden. Je kunt ook kiezen voor twee stuks Shanghai paksoi (die zijn wat kleiner). Kun je geen paksoi aankomen? Dan kun je deze vervangen door Chinese kool
Hoe maak je Japanse Ramen Noodle Bowl?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Doe het water, sojasaus, knoflook, sesamolie, mirin en gember in een pan en breng aan de kook. Laat een minuut koken.
- Schenk de bouillon erbij en voeg ook de kip en vijf kruidenpoeder toe. Laat 10 minuten koken, om alle smaken te laten intrekken.
- Zet de soepkommen klaar en verdeel de paksoi, taugé en noedels over de kommen.
- Schenk de bouillon erover en leg twee halve eieren in de soep. Serveer meteen.
Garneer met bosuitjes voor een frisse touch en met reepjes rode peper voor wat meer pit.
Tips, Vervangingen en Variaties
- Gebruik restjes kip of pocheer de kip 10 minuten in kokend water.
- Laat de eieren schrikken onder koud stromend water, dan pellen ze makkelijker.
- Wil je liever vegetarisch eten, gebruik dan groentebouillon en vervang de kip door 150 gram Shiitake.
- Je wilt de groenten zo knapperig mogelijk houden. Leg ze daarom in de soepkom en schenk de bouillon erover. Deze groenten hoeven niet voorgekookt te worden, maar garen snel in de noedelsoep.
- Wil je de soep iets intenser maken, dan kun je miso toevoegen aan de bouillon. Een eetlepel miso pasta is erg lekker.
- Udonnoedels: Ook Ramen noedels of sobanoedels zijn goed te gebruiken in de Ramen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 2 eetlepels water
- 4 eetlepels Japanse sojasaus
- ½ teentje knoflook uitgeperst
- ½ theelepel sesamolie
- 2 theelepels mirin
- ½ theelepel verse gember geraspt
- 1500 ml kippenbouillon
- 2 theelepels vijf kruidenpoeder
- 250 gram kipfilet gaar, in blokjes gesneden
- 300 gram udon noedels
- 150 gram taugé
- 300 gram paksoi in smalle reepjes gesneden
- 4 hardgekookte eieren maat M, gepeld
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- In een pan breng je het water, sojasaus, knoflook, sesamolie, mirin en gember aan de kook.2 eetlepels water, 4 eetlepels Japanse sojasaus, ½ teentje knoflook, ½ theelepel sesamolie, 2 theelepels mirin, ½ theelepel verse gember
- Laat 1 minuut koken
- Voeg de kippenbouillon, vijf kruiden poeder en de kip toe.1500 ml kippenbouillon, 2 theelepels vijf kruidenpoeder, 250 gram kipfilet
- Breng tegen de kook aan en laat 10 minuten sudderen.
- Kook ondertussen de noedels volgens de verpakking al dente.300 gram udon noedels
- Zet de soepkoppen klaar en verdeel de paksoi, taugé en noedels over de kommen.150 gram taugé, 300 gram paksoi
- Schenk de soep in de kommen.
- Halveer de eieren en leg in elke kom 2 helften.4 hardgekookte eieren
- Serveer meteen.
Opmerkingen:
- Gebruik hardgekookte eieren. Deze methode voor het koken van hardgekookte eieren gebruik ik zelf altijd.
- Laat de eieren schrikken onder koud stromend water, dan pellen ze makkelijker.
- Wil je liever vegetarisch eten, gebruik dan groentebouillon en vervang de kip door 150 gram Shiitake.
- Je wilt de groenten zo knapperig mogelijk houden. Leg ze daarom in de soepkom en schenk de bouillon erover. Deze groenten hoeven niet voorgekookt te worden, maar garen snel in de noedelsoep.
- Wil je de soep iets intenser maken, dan kun je miso toevoegen aan de bouillon. Een eetlepel miso pasta is erg lekker.
- Koelkast: Maak de soep tot en met stap 4. Laat afkoelen en bewaar maximaal 2 dagen afgedekt in de koeling. Verwarm de soep snel en breng op smaak met zout. Ga dan verder met stap 5.
- Diepvries: Maak de soep tot en met stap 4 en schenk in een diepvriesdoos. Laat snel afkoelen naar kamertemperatuur en dek af. Vries in en bewaar tot 2 maanden in de diepvries. Laat op de dag zelf (of de avond vooraf) ontdooien in de koelkast. Verwarm op laag vuur en breng op smaak met zout. Ga dan verder met stap 5.
Geef een reactie