Deze Italiaanse tomatensoep met mascarpone is zacht van smaak en extra romig. Het is een soep die ontzettend makkelijk te maken is, met pure ingrediënten. En als je gezeefde tomaten in plaats van verse tomaten gebruikt staat je soep in 20 minuten op tafel. Lekker met een lepeltje mascarpone, een van de lekkerste soep recepten waarmee je je gezin verwent.
Italiaanse Tomatensoep met Mascarpone
Ik ben dol op Italiaanse recepten, het is een pure keuken, met veel snelle recepten. En vandaag een heerlijke zelfgemaakte Italiaanse tomatensoep. Want tomatensoep is een van de soepen waar je me altijd blij mee maakt. Je vindt er ook al een aantal op mijn blog, zoals de Chinese tomatensoep, verse tomatensoep en tomatensoep met prei en kaas uit de slowcooker.
Maar je kunt nooit genoeg tomatensoep hebben, dus ik ga je blij maken met weer een heel lekker en nieuw recept! En je kunt hem maken met verse tomaten in combinatie met Passata of, wanneer je het heel simpel wilt houden, gebruik je alleen Passata.
En kies je voor verse tomaten, dan zou je alle soorten kunnen gebruiken. Maar Roma tomaten en vleestomaten hebben bij mij toch echt de voorkeur. Ze hebben net een beetje meer smaak en dat proef je in de soep.
Wat heb je nodig om Verse Tomatensoep met Mascarpone te maken?
Voor de bereiding van Verse tomatensoep met Mascarpone room te maken heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
- Bouillon - Neem een runderbouillon voor een volle smaak of, wanneer je voor vegetarisch gaat, een heerlijke groentebouillon.
- Tomaten - Lekkere verse tomaten. Gebruik Roma of vleestomaten voor de lekkerste smaak. Zijn tomaten niet in het seizoen, dan kun je ook een blikje gepelde tomaten gebruiken of, om het helemaal makkelijk te maken, de verse tomaten vervangen door 400 ml passata. Je hoeft in dat geval de soep geen 20 minuten te laten sudderen en je hoeft niet te zeven. Dat is pas echt simpel!
- Mascarpone - Een dikke en romige kaas. Door zijn hoge vet percentage heel geschikt om toe te voegen, omdat hij daardoor niet schift.
- Salie - Dit heerlijke kruid combineert heel goed met de tomaat. Voeg niet te veel salie toe, want het overheerst anders snel. 5 blaadjes is echt voldoende. De smaak van salie is warm, kruidig en een klein beetje bitter.
Hoe maak je Vegetarische Italiaanse Soep met Verse Tomaten en Mascarpone?
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
- Doe een scheutje olijfolie in een grote pan en voeg de gesnipperde ui en salie toe. Roer gedurende drie minuten tot de ui glazig is.
- Snij de tomaten in vieren (verwijder de aanzet) en doe bij de ui in de pan. Doe het deksel op de pan en laat drie minuten sudderen. Voeg de bouillon toe aan de pan. Breng alles aan de kook en zet het vuur laag. Laat 20 minuten sudderen met de deksel op de pan.
- Met een staafmixer zorg je dat alle tomaten fijn gepureerd worden. Zet de staafmixer 20 seconden aan of tot de groenten fijn gemalen zijn.
- Pak een schone pan en zet daar een zeef op. Schenk de gepureerde Italiaanse tomatensoep hierin en druk met een lepel de soep door de zeef. De zaden en velletjes blijven achter en gooi je weg. Voeg de suiker aan de soep toe. Schenk ook de gezeefde tomaten bij de soep. Mix en breng alles aan de kook. Proef de soep en breng, indien nodig, op smaak met zout, peper of extra suiker. Schep de soep in een kom en voeg een eetlepel mascarpone toe. Serveer meteen.
Garneer de soep met verse basilicumblaadjes voor een mooie kleurencombinatie.
Serveer de soep met zelfgebakken focaccia met tomaat, Italiaanse kruiden en Parmezaanse kaas of een ciabatta met rozemarijn en knoflook, en zelfgemaakte knoflook kruidenboter.
Variaties en Tips
- Vegetarische tomatensoep: Gebruik je in plaats van runderbouillon een heerlijke groentebouillon, dan is dit een vegetarisch recept. Zonder Mascarpone, of een plantaardig alternatief, krijg je een veganistische soep, die ook melkvrij is (check altijd de bouillon op sporen of maak je groentebouillon zelf via dit recept). Zo kan iedereen hier heerlijk van genieten.
- Wil je een soep die meer vult, voeg dan een handjevol vermicelli toe.
- Pesto: Ook lekker is om een eetlepel pesto toe te voegen voor een heerlijke Italiaanse tomatensoep met pesto.
- Italiaanse tomatensoep met balletjes: Rol van rundergehakt kleine soepballetjes en doe die na het zeven samen met de tomatensoep in de pan. Laat 15 minuten zachtjes koken.
- Zoete Italiaanse tomatensoep: Aan dit recept is een klein beetje suiker toegevoegd om de zoete smaak wat op te halen. Hou je van een zoete tomatensoep, voeg dan naar smaak extra suiker of appelmoes toe (superlekker).
FAQ
Je kunt tomatenblokjes toevoegen voor een bite in de soep. Een drizzle met balsamico crème of olijfolie is ook erg lekker. Of voeg een eetlepel pesto toe voor nog meer smaak in de soep.
Het kan zijn dat de tomaten wat meer zuur dan zoet zijn. Dat kun je oplossen door suiker toe te voegen of een theelepel baksoda. Baksoda neutraliseert de zuurgraad van de tomaten.
Voeg kruiden toe. Basilicum, rozemarijn en tijm geven meer diepte. Bieslook en peterselie geven de soep een wat frissere smaak. En het toevoegen van zout en peper kan de smaak ook verbeteren.
Een heerlijke tosti, bijvoorbeeld deze tosti met pesto of tosti met camembert. Wat ook lekker is, is een heerlijke salade, zoals bijvoorbeeld deze gerookte kip salade met pesto.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Kijk hoe je het Maakt
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlItaliaanse Tomatensoep met Mascarpone
Apparatuur
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui (gesnipperd)
- 5 blaadjes salie (vers, in reepjes gesneden)
- 1500 gram tomaten (in grove stukken gesneden)
- 1000 ml runderbouillon
- 1000 ml gezeefde tomaten
- 1 eetlepel suiker
- 4 eetlepels mascarpone
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
Italiaanse tomatensoep met mascarpone
- Doe wat olijfolie in een grote pan en smoor de uien en de salie gedurende 3 minuten tot de ui glazig is, op gemiddeld vuur. Blijf roeren.2 eetlepels olijfolie, 1 ui, 5 blaadjes salie
- Voeg de tomaten toe en doe het deksel op de pan. Laat dit gedurende 3 minuten op laag vuur sudderen.1500 gram tomaten
- Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat het 20 minuten sudderen met de deksel op de pan.1000 ml runderbouillon
- Pureer de tomaten met een staafmixer. Zet de staafmixer 20 seconden aan of tot de groenten fijn gemalen zijn.
- Giet de soep door een zeef, zodat de tomatenzaadjes achterblijven (de zeef hoeft niet per se heel fijnmazig te zijn)
- Voeg de gezeefde tomaten en de suiker toe. Breng de soep op smaak brengen met zout en peper.1000 ml gezeefde tomaten, 1 eetlepel suiker
- Verwarm de soep tot hij bijna aan de kook is.
- Schep de soep in een soepkom en schep één eetlepel mascarpone in elke kom. Roer de mascarpone door de soep.4 eetlepels mascarpone
- Serveer meteen.
Opmerkingen:
- Koelkast - Koel de soep snel af en bewaar tot twee dagen in een luchtdicht afgesloten doos in de koeling.
- Diepvries - Koel de soep snel af en schenk in een diepvriesdoos. Vries vervolgens in. De soep blijft op deze manier tot twee maanden houdbaar. Laat de soep voor het opwarmen ontdooien in de koelkast.
Geef een reactie