Groninger mosterdsoep is zo’n typisch Nederlands gerecht waar je bijna overheen kijkt, totdat je hem proeft. Dan snap je het meteen: dit is comfortfood met karakter. En het mooiste? Het is een heel makkelijk recept.
De basis is simpel: prei, ui, knoflook, bloem, bouillon. Dan komt het geheim: Groninger grove mosterd, een lokale delicatesse die deze soep z’n kenmerkende pit en karakter geeft. Even laten pruttelen, pureren, en afmaken met room, spek en een handje gebakken uitjes. Hollandser wordt het niet. En toch: deze soep zou zo op de menukaart kunnen van een chique restaurant.

Hollandse Mosterdsoep met Prei, Krokante Spekjes en Bieslook
Vroeger, stond er doordeweeks vaak een klassiek AVG’tje op tafel. En vooraf een soepje – soms zelfgemaakte – en dat was een speciaal moment. En als het dan ook nog eens mosterdsoep was, dan wist je: vandaag eten we iets bijzonders. De geur van gesmolten boter, gesnipperde ui en dat scherpe randje van de mosterd … het ruikt zo lekker.
De Groninger versie gebruikt grove, pittige mosterd die zorgt voor die typische kick. In mijn versie voeg ik romige room en zachte prei toe, plus krokant gebakken spekreepjes en crispy uitjes.
Deze soep past trouwens ook perfect in een winterse borrelplank met bijvoorbeeld deze knoflookbroodjes of als onderdeel van een menu met mijn slowcooker Hachee. Of serveer ‘m met een dikke plak stokbrood brood met kruidenboter voor een complete maaltijd.

Heb je dit heerlijke recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram! Ik vind het superleuk om te zien hoe jouw creatie eruitziet en deel regelmatig de mooiste foto's van jullie! Vond je dit recept lekker? Laat dan een beoordeling achter op de receptenkaart hierboven! Jouw feedback helpt andere thuiskoks en mij enorm.
Meer inspiratie nodig?
- Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal.
- En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Ingrediënten
Voor de soep
- 30 gram roomboter, ongezouten
- 1 ui, fijngesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 150 gram prei, schoongemaakt en in dunne ringetjes
- 40 gram bloem
- 1 liter kippenbouillon, liefst zelfgemaakt
- 3 eetlepels grove Groninger mosterd
- 100 ml kookroom
- peper en zout
Voor de topping
- 200 gram spekreepjes
- 2 eetlepels gebakken uitjes
- 1 eetlepel bieslook, fijngesneden
- 2 eetlepels prei, in ringen gesneden, voor garnering
Instructies
- Smelt de boter in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en prei toe. Bak 3– 4 minuten tot het zacht is, maar niet kleurt.30 gram roomboter, 1 ui, 2 tenen knoflook, 150 gram prei
- Strooi de bloem erbij en roer goed. Laat dit mengsel (roux) op laag vuur 3 minuten garen terwijl je roert.40 gram bloem
- Voeg beetje bij beetje de bouillon toe terwijl je blijft roeren, zodat je een gladde soep krijgt.1 liter kippenbouillon
- Laat 10 minuten zachtjes koken tot de prei gaar is.
- Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde structuur.
- Voeg de mosterd en room toe. Breng op smaak met zout en zwarte peper.3 eetlepels grove Groninger mosterd, 100 ml kookroom, peper en zout
- Bak ondertussen de spekreepjes in een droge pan tot ze krokant zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.200 gram spekreepjes
- Serveren: Schep de soep in kommen. Garneer met spekjes, prei, krokante uitjes en wat verse bieslook.2 eetlepels gebakken uitjes, 1 eetlepel bieslook, 2 eetlepels prei
Opmerkingen
- Koelkast: Laat de soep volledig afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast tot 3 dagen.
- Diepvries: Invriezen kan ook, zonder room (voeg die pas toe bij het opwarmen).
Voedingswaarde
Recept en fotografie door: Andréa Janssen - https://www.byandreajanssen.nl
Geef een reactie