Florentijnse Eieren met Spinazie is een makkelijke manier om een hardgekookt ei naar een heerlijk (bij)gerecht voor brunch, ontbijt, of lunch om te turnen. Op een bedje van spinazie leg je de eieren en daarover schenk je een romige Mornay saus met crème fraîche en Gruyère. Even onder de grill voor een heerlijke gratin. Dit is zo lekker!

In één Oogopslag
Receptnaam: Florentijnse Eieren
🕒 Klaar in: 30 minuten ⏲️ Voorbereiding: 10 min 🍳 Kooktijd: 20 min
👪 Porties: 6
🥄 Calorieën: 275 kcal per portie
🥘 Belangrijkste ingrediënten: eieren, spinazie, hollandaise saus
👩🏻🍳 Hoe smaakt het: romig, hartig, met een lichte bite van de spinazie.
📖 Dieet & Allergenen: Dit recept is: pindavrij. Bevat wél: gluten, eieren, melk/lactose, noten (indien brood dit bevat).
📋 Waarom je dit recept wilt maken: makkelijk, klassiek en snel, luxe op tafel.
⭐ Moeilijkheidsgraad: Makkelijk - De basis zijn hardgekookte eieren, gebakken spinazie en een simpele saus. Geen lastige technieken nodig.
Jump to:
- In één Oogopslag
- Waarom heet het Florentijnse eieren?
- Wat is het verschil met Ei Benedict?
- Gekookt of Gepocheerd Ei?
- Mornay saus of Hollandaise saus?
- Wat heb je nodig voor deze Florentijnse ovenschotel?
- Hoe maak je deze Spinazie Ovenschotel met Ei?
- Heerlijke variaties op Florentijnse eieren
- Top Tip
- 📖 Recipe
- 3 x Brunch
Een heerlijk brunch recept: Florentijnse eieren. De eieren kook je tot ze net nog een beetje zacht zijn. De spinazie blancheer je snel en de groente stop je samen met de eieren in een ovenschaal. Een heerlijke Mornay saus (met boter, eigeel en crème fraîche) maakt het af. Een klassieker uit de Franse keuken.
Waarom heet het Florentijnse eieren?
Florentijnse eieren zijn van oorsprong een Frans recept, altijd gemaakt met spinazie. De overlevering zegt dat Catherine de' Medici, die in 1533 trouwde met prins Henry van Frankrijk, spinazie in de Franse keuken heeft gebracht. Catherine kwam uit Florence, en als eerbetoon werden gerechten met spinazie Florentijns genoemd.
In Frankrijk vind je veel Florentijnse recepten: Florentijnse spinazie met eieren, een Florentijnse omelet met spinazie en kaas, of Florentijnse kip met spinazie. In dit recept leg je hardgekookte eieren op een bedje van spinazie. Daarover gaat een romige zelfgemaakte Mornay saus (echt makkelijk om te maken!) en geraspte Gruyère. Even 10 minuten onder de grill en je hebt een heerlijk gerecht. Perfect als ontbijt, brunch of lunch.
Wat is het verschil met Ei Benedict?
Een recept dat vaak verward wordt met Florentijnse eieren is Eggs Benedict. Dit gerecht komt uit Amerika en lijkt op het eerste gezicht hetzelfde.
Maar er is een groot verschil: bij Eggs Benedict hoort geen spinazie. In plaats daarvan gebruik je gehalveerde Engelse muffins en bacon. Ook een topper, maar dus echt anders. Naast Eggs Benedict bestaan er nog meer variaties, zoals Eggs Mornay, Eggs Blackstone en Eggs Blanchard.
Gekookt of Gepocheerd Ei?
Bij Florentijnse eieren kun je kiezen voor gekookte of gepocheerde eieren. In dit recept gebruik ik gekookte eieren. Handig, want je kunt ze goed voorbereiden en het gerecht voor meer personen maken. Doordat de dooier helemaal gestold is, is dit recept ook ideaal voor kinderen en ouderen.
Gepocheerde eieren zijn wat moeilijker te maken. Je breekt een ei boven zacht kokend water en draait het water rond zodat het ei mooi gaart. Niet de makkelijkste techniek, maar de smaak is fantastisch. Wil je ze proberen? In dit recept leg ik stap voor stap uit hoe je gepocheerde eieren maakt.
Mornay saus of Hollandaise saus?
Florentijnse eieren worden meestal overgoten met Mornay saus of Hollandaise saus. Beide komen uit de Franse keuken. Maar wat is nu het verschil?
Hollandaise saus maak je met eidooiers, azijn, witte wijn en boter. Het lijkt een beetje op mayonaise, maar dan met boter in plaats van olie. Je klopt de eidooiers luchtig en verwarmt alles tot een romige saus.
Mornay saus is een bechamelsaus met Gruyère kaas. Vol, romig en rijk van smaak. Onder de grill gratineert de kaas heerlijk. Deze saus bevat minder boter en is daardoor net wat lichter dan Hollandaise.
Wat heb je nodig voor deze Florentijnse ovenschotel?
Om deze Florentijnse eieren met Spinazie te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:

- Eieren: Hardgekookt. Dat is heel makkelijk met dit recept recept voor perfect gekookte eieren (lukt altijd!)
- Spinazie: Donkergroene bladgroente met malse blaadjes en lekker veel smaak. Je kunt het rauw eten of even kort aankomen, waardoor de blaadjes slinken. Je zou eventueel ook snijbiet of veldsla kunnen gebruiken.
- Boter: De spinazie wordt in de boter gebakken en krijgt daardoor een romige smaak. En er wordt boter gebruikt voor het maken van een roux voor de saus.
- Gruyère kaas: Een zachte pittige kaas, met een nootachtige, romige smaak. Kan eventueel vervangen worden door Emmentaler.
- Melk: Voor het verdunnen van de romige Mornay saus naar de gewenste dikte.
- Eigeel: Maakt de saus heerlijk romig en bind hem een beetje.
- Bloem: De bloem en boter vormen samen een roux voor de saus. Een roux gebruik je om de saus te binden, zonder klontjes. Zorg ervoor dat je het bloem-botermengsel minimaal 2 minuten aanbakt, zodat je de bloemsmaak kwijtraakt (anders proeft je hele saus ernaar.)
- Crème fraîche: Is een dikke licht aangezuurde room. Het geeft een hele volle smaak en schift niet door zijn hoge vetgehalte.
Hoe maak je deze Spinazie Ovenschotel met Ei?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Breng een pan water met 1 theelepel zout aan de kook. Doe de spinazie erin en wacht tot het water weer kookt. Haal de spinazie met een schuimspaan uit de pan. Smelt boter in een koekenpan en bak de spinazie tot hij helemaal is geslonken. Leg de spinazie daarna onderin een ovenschaal.
- Smelt boter in een steelpan. Voeg de bloem in één keer toe en roer 2 minuten. Schenk langzaam de koude melk erbij en blijf roeren tot een gladde saus ontstaat. Klop in een kommetje de eidooier met de crème fraîche los. Giet dit bij de saus en laat 1 minuut indikken. Haal de pan van het vuur en roer de Gruyère erdoor.
- Pel de hardgekookte eieren en leg ze bovenop de spinazie in de ovenschaal. Schenk de Mornay saus over de eieren en spinazie.
- Gratineren Bestrooi de ovenschotel met extra Gruyère. Zet de schaal 10 minuten onder een hete grill. Blijf erbij en check regelmatig. De kaas moet goudbruin gegratineerd zijn - niet aangebrand.
Serveer deze Florentijnse eieren met brood of geroosterde toast, om de saus mee op te deppen!
Heerlijke variaties op Florentijnse eieren
Deze klassieker met spinazie en Mornay saus is onweerstaanbaar lekker. Maar je kunt er natuurlijk ook makkelijk mee variëren:
- Met gepocheerde eieren: Gebruik in plaats van hardgekookte eieren een gepocheerd ei met gestoomde spinazie. Leg dit op een broodje, schep er wat saus over en zet het 5 minuten onder de grill. Heerlijk voor een luxe brunch.
- Met gerookte zalm: Vervang de spinazie door plakjes gerookte zalm. Dit wordt ook wel ei royale genoemd. Net zo romig, maar extra feestelijk.
Top Tip
- Spinazie wassen: Bladgroenten zoals spinazie was je snel in een bak met ijskoud water en 1 eetlepel zout. Roer de bladeren goed door en laat 5 minuten staan. Het zand zakt naar de bodem en eventuele beestjes drijven naar boven. Schep de spinazie eruit en herhaal dit nog twee keer met schoon koud water. Zo is je spinazie perfect schoon.
- Roux maken voor de saus
- Smelt de boter en voeg de bloem toe. Bak dit minstens 2 minuten, zodat de bloemsmaak verdwijnt. Gebruik een houten spatel om goed over de bodem te schrapen.
- Voeg daarna koude melk toe aan het warme boter-bloemmengsel. Zo voorkom je klontjes en krijg je een mooie gladde saus.

Ik vind het zó leuk om te zien wat jij maakt! Deel je foto met #byandreajanssen - ik ben superbenieuwd! Vond je dit recept lekker? Laat dan een beoordeling achter op de receptenkaart hierboven! Jouw feedback helpt andere thuiskoks en mij enorm.
Nog meer zin om te koken? 📺 Check mijn YouTube | 📌 Pin 'm op Pinterest
📖 Recipe
RECEPTKAART
Ingrediënten
- zout
- 300 gram verse spinazie, gewassen
- 60 gram roomboter, ongezouten
- 40 gram Gruyère kaas, geraspt
- 6 eieren, maat L, hardgekookt en gepeld
Voor de Mornay saus:
- 1 eetlepel roomboter, ongezouten
- 2 eetlepels bloem
- 240 ml melk, koud
- zout en peper
- 1 eigeel
- 5 eetlepels crème fraîche
- 30 gram Gruyère kaas, geraspt
Instructies
Spinazie
- Breng een pan water met 1 theelepel zout aan de kook.zout
- Voeg de spinazie toe. Zodra het water weer kookt, schep je de spinazie eruit en koel je hem terug in ijswater. Laat uitlekken.300 gram verse spinazie
- Smelt 60 g boter in een hapjespan en bak de spinazie tot hij volledig geslonken is.60 gram roomboter
Mornay saus
- Smelt de boter in een steelpan (niet laten kleuren).1 eetlepel roomboter
- Voeg de bloem toe en roer 2 minuten met een houten spatel.2 eetlepels bloem
- Schenk langzaam de koude melk erbij en blijf kloppen met een garde tot een gladde saus ontstaat.240 ml melk
- Meng in een kommetje het eigeel met de crème fraîche. Voeg dit toe aan de saus en laat 1 minuut indikken.1 eigeel, 5 eetlepels crème fraîche
- Haal de pan van het vuur en roer de Gruyère erdoor.40 gram Gruyère kaas
- Breng op smaak met zout en peper.zout en peper
Florentijnse eieren gratineren
- Verwarm de grill voor.
- Schep de spinazie in een ovenschaal en strijk glad.
- Verdeel de hardgekookte eieren erover en giet de Mornay saus eroverheen.6 eieren
- Strooi de resterende Gruyère erover.30 gram Gruyère kaas
- Zet de schaal 10 minuten onder de grill. Controleer regelmatig: de kaas moet goudbruin zijn, maar niet verbranden.
Opmerkingen
- Spinazie kun je vervangen door snijbiet of veldsla.
- Gruyère kan ook vervangen worden door Emmentaler.
- Overgebleven Mornay saus? Smeer het op een tosti en maak een Croque-madame, of gebruik het om lasagne mee af te dekken.
- Overgebleven crème fraîche? Maak je soep extra romig, serveer bij taco's met zelfgemaakte salsa of gebruik als topping op pancakes met frambozen.











Nadia says
waar zie ik. op hoeveel graden en hoe lang in de oven?
Andréa says
Hoi Nadia, je gebruikt in dit geval de grill in plaats van de oven. Maar heb je die niet of wil je de oven gebruiken dan zou ik 220 °C aanhouden.
Marten says
Deze kerst gemaakt, met succes!
Volgende keer langer gerijpte gruyere van de kaasboer.
Recept is top!
Andréa says
Wat leuk om te horen!