Florentijnse Eieren met Spinazie is een makkelijke manier om een hardgekookt ei naar een heerlijk (bij)gerecht voor brunch, ontbijt, of lunch om te turnen. Op een bedje van spinazie leg je de eieren en daarover schenk je een romige Mornay saus met crème fraîche en Gruyère. Even onder de grill voor een heerlijke gratin. Dit is zo lekker!
Een heerlijk brunch recept: Florentijnse eieren. De eieren kook je tot ze net nog een beetje zacht zijn. De spinazie blancheer je snel en de groente stop je samen met de eieren in een ovenschaal. Een heerlijke Mornay saus (met boter, eigeel en crème fraîche) maakt het af. Een klassieker uit de Franse keuken.
Jump to:
Waarom heet het Florentijnse eieren?
Dit van oorsprong Franse recept wordt gemaakt met spinazie. De overlevering zegt dat Catherine de Medicis die in 1533 trouwde met de Franse Prins Henry, spinazie in de Franse keuken heeft geïntroduceerd. Deze Catherine werd geboren in de streek Florence en het verhaal gaat dat Florence / Florentijns als eerbetoon aan Catherine is vernoemd.
In Frankrijk zijn Florentijnse recepten altijd met spinazie gemaakt. Bijvoorbeeld gebakken Florentijnse spinazie met eieren, Florentijnse omelet met kaas en spinazie of Florentijnse kip met spinazie.
Dit recept legt de hard gekookte eieren op een bedje van spinazie. Daar schenk je een romige zelfgemaakte Mornay saus over (echt heel makkelijk te maken) en je bestrooit het met Gruyère. Na 10 minuten onder de grill is dit receptje klaar. Heerlijk als ontbijt, brunch of lunch recept.
Wat is het verschil met Ei Benedict
Een ander bekend recept met ei is de Ei Benedict, van Amerikaanse oorsprong. Beide recepten worden vaak door elkaar gehaald, maar zijn absoluut niet hetzelfde. Hoewel in beide recepten eieren zijn overgoten met een romige saus, is in het recept voor Ei Benedict geen spinazie aanwezig. Ei Benedict daarentegen heeft gehalveerde Engelse muffins en bacon. Ook een erg lekker recept dus.
Naast Ei Benedict zijn er nog veel meer bekende variaties: Ei Mornay, Ei Blackstone en Ei, Ei Blanchard om er een paar te noemen.
Pocheren of koken?
Florentijnse ei recepten verschillen met name door te kiezen voor een gepocheerd ei of een gekookt ei. In dit recept is gekozen voor gekookte eieren. Dat heeft als voordeel dat je het recept goed kunt voorbereiden, je het voor meer personen en het ook makkelijk te bereiden is. En het maakt het gerecht geschikt voor ouderen en kinderen, doordat de dooier is gestold.
Gepocheerde eieren worden gemaakt door het ei boven kokend water te breken, terwijl je het water ronddraait. Het is één van de meest moeilijke technieken voor het bereiden van je ei, maar ook één die zeker de moeite waard is qua smaak. Je vind de beschrijving voor het maken van gepocheerde eieren terug in dit recept.
Mornay versus Hollandaise saus
Florentijnse eieren worden vaak overgoten met een Mornay of Hollandaise saus. Je zou verwachten dat de Hollandaise saus uit Nederland komt, maar niets is minder waar. Net zoals de Mornay saus is ook de Hollandaise saus in de Franse keuken ontstaan. Maar wat is dan wel het verschil?
De Hollandaise saus, maak je met eidooiers, azijn, witte wijn en vooral veel boter. Een beetje de ingrediënten die je in mayonaise gebruikt (alleen gebruik je hierbij boter in plaats van olie). Je klopt de eidooiers mooi luchtig en vervolgens verwarm je alles tot een mooie luchtige saus.
Een de Mornay saus is een béchamelsaus met kaas: een volle Gruyère kaas. De saus is daardoor heel rijk en machtig. En de kaas gratineert heerlijk onder de grill. De saus bevat minder boter ten opzichte van de Hollandaise saus.
Wat heb je nodig voor deze Florentijnse ovenschotel?
Om deze Florentijnse eieren met Spinazie te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Eieren - Hardgekookt. Dat is heel makkelijk met dit recept voor perfect gekookte eieren (lukt altijd!)
- Spinazie - Donkergroene bladgroente met malse blaadjes en lekker veel smaak. Je kunt het rauw eten of even kort aankomen, waardoor de blaadjes slinken. Je zou eventueel ook snijbiet of veldsla kunnen gebruiken.
- Boter - De spinazie wordt in de boter gebakken en krijgt daardoor een romige smaak. En er wordt boter gebruikt voor het maken van een roux voor de saus.
- Gruyère kaas - Een zachte pittige kaas, met een nootachtige, romige smaak. Kan eventueel vervangen worden door Emmentaler.
- Melk - Voor het verdunnen van de romige Mornay saus naar de gewenste dikte.
- Eigeel - Maakt de saus heerlijk romig en bind hem een beetje.
- Bloem - De bloem en boter vormen samen een roux voor de saus. Een roux gebruik je om de saus te binden, zonder klontjes. Zorg ervoor dat je het bloem boter mengsel minimaal 2 minuten aanbakt, zodat je de bloemsmaak kwijtraakt (anders proeft je hele saus ernaar.)
- Crème fraîche - Is een dikke licht aangezuurde room. Het geeft een hele volle smaak en schift niet door zijn hoge vetgehalte.
Hoe maak je deze Spinazie Ovenschotel met Ei?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Doe de spinazie in een pan met kokend water waaraan 1 theelepel zout is toegevoegd en laat het water weer aan de kook komen. Haal het met een schuimspaan uit de pan en breng over naar een koekenpan waarin je boter hebt gesmolten. Bak de spinazie verder tot hij volledig is geslonken en leg onderin de ovenschaal.
- Smelt boter in een steelpan en voeg in één keer de bloem toe. Roerbak dat 2 minuten. Voeg dan de koude melk langzaam toe, terwijl je roert. In een kommetje meng je het eigeel met de crème fraîche. Schenk dat bij het saus en laat 1 minuut indikken. Haal van het vuur en meng er de Gruyère kaas doorheen.
- Leg de gepelde hardgekookte eieren bovenop de spinazie in de ovenschotel. Schenk de Mornay saus over de eieren en de spinazie.
- Strooi Gruyère kaas over de ovenschotel en schuif de ovenschaal 10 minuten onder een hete grill. Blijf erbij en controleer regelmatig. De kaas moet goudbruin gegratineerd zijn (maar niet aangebrand).
Serveer deze Florentijnse eieren met brood of geroosterd toast, om de saus mee op te deppen!
Heerlijke variaties
Deze klassieker is op deze wijze gemaakt onweerstaanbaar lekker. Maar natuurlijk kun je altijd wat wijzigen in het recept:
- Gebruik gepocheerde eieren en gestoomde spinazie en beleg hier een broodje mee. Top dat af met wat saus (zoals hieronder beschreven) en zet 5 minuten onder de grill. Maak makkelijk gepocheerde eieren.
- Vervang de spinazie met gerookte zalm voor een nog luxer recept. Dit wordt ook wel ei royale genoemd. Het recept is dan natuurlijk niet vegetarisch meer.
Tips
- In dit recept maak je gebruik van hardgekookte eieren. En dat is helemaal niet moeilijk. Kook en pel je eieren snel en eenvoudig volgens dit stappen plan.
- Blad groenten zoals spinazie was je snel en simpel door ze in een bak met ijskoud water te roeren waar je 1 eetlepel zout hebt toegevoegd. Je roert de bladeren goed door en laat het vervolgens vijf minuten staan. Het zand verdwijnt naar de bodem en het zout zorgt ervoor dat beestjes naar de oppervlakte drijven. Schep de spinazie uit het water. Vervolgens vul je de bak nog twee keer met koud water om het zout en het kleine beetje zand weg te halen.
- Roux tips
- Smelt de boter en voeg de bloem toe. Bak minimaal 2 minuten zodat de bloemsmaak verdwijnt. Gebruik hierbij een houten spatel om de bloem van de bodem te schrapen. Bij het toevoegen van de vloeistof ga je over op een garde.
- Voeg aan warme bloemmengsel een koude vloeistof toe. Zo krijg je minder klontjes. In dit geval voeg je dus koude melk toe aan het warme bloem boter mengsel.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Florentijnse Eieren met Spinazie (Eggs a la Florentine)
Apparatuur
- onder- en bovenwarmte oven, inclusief grill stand
Ingrediënten
- zout
- 300 gram verse spinazie, gewassen
- 60 gram boter, ongezouten
- 40 gram Gruyère kaas, geraspt
- 6 eieren, maat L, hardgekookt en gepeld
Voor de Mornay saus:
- 1 eetlepel boter, ongezouten
- 2 eetlepels bloem
- 240 mL melk, koud
- zout en peper
- 1 eigeel
- 5 eetlepels crème fraîche
- 30 gram Gruyère kaas, geraspt
Instructies
Spinazie
- Breng een pan water met één theelepel zout aan de kook.zout
- Wanneer het water kookt voeg je de spinazie toe.300 gram verse spinazie
- Op het moment dat het water weer aan de kook is haal je snel de spinazie eruit en breng je deze over in een bak met koud water en ijsklontjes, zodat het kookproces meteen stopt.
- Doe 60 gram boter in een hapjes pan en kook de uitgelekte spinazie totdat hij volledig geslonken is.60 gram boter
Mornay saus
- Smelt de boter, maar laat hem niet bruin worden.1 eetlepel boter
- Voeg daaraan de bloem toe en roer met een houten spatel 2 minuten goed door, zodat de bloem wit blijft en niet bruint.2 eetlepels bloem
- Voeg de koude melk langzaam aan de pan toe en breng het geheel aan de kook, terwijl je continue roert met een garde, zodat je geen klontjes krijgt.240 mL melk
- Meng in een tweede kom het eigeel en de crème fraîche.1 eigeel, 5 eetlepels crème fraîche
- Wanneer de saus in de pan dikker wordt voeg je het ei mengsel eraan toe en sudder je nog 1 minuut.
- Haal de pan van het vuur af en meng de Gruyère kaas erdoor.40 gram Gruyère kaas
- Proef en breng, indien nodig, op smaak met zout en peper.zout en peper
Florentijnse Eieren met Spinazie onder de grill
- Verwarm de grill voor.
- Schep de spinazie in een ovenschaal en strijk hem, zo goed als mogelijk glad.
- Verdeel de eieren over de spinazie en giet de Mornay saus over de ovenschotel.6 eieren
- Bestrooi dit met 30 gram Gruyère kaas en zet het ongeveer 10 minuten onder de grill (controleer tussentijds, de kaas moet bruin zijn, maar zeker niet aangebrand).30 gram Gruyère kaas
Opmerkingen:
- Smelt de boter en voeg de bloem toe. Bak minimaal 2 minuten zodat de bloemsmaak verdwijnt. Gebruik hierbij een houten spatel om de bloem van de bodem te schrapen. Bij het toevoegen van de vloeistof ga je over op een garde.
- Voeg aan warme bloemmengsel een koude vloeistof toe. Zo krijg je minder klontjes. In dit geval voeg je dus koude melk toe aan het warme bloem botermengsel.
- Heb je nog een restje Mornay saus die je niet hebt gebruikt? Maak een tosti en bestrijk deze met de Mornay saus. Dan krijg je een Croque-madame. En natuurlijk kun je restjes ook gebruiken om je lasagne mee af te dekken.
- Je gebruikt niet het hele potje crème Fraîche in dit recept. Wat kun je met de restjes doen? Gebruik ze in de soep om hem romiger te maken. Of als topping op pancakes met frambozen (echt een aanrader) en natuurlijk serveer je ze bij taco’s met een heerlijke zelfgemaakte salsa.
Nadia says
waar zie ik. op hoeveel graden en hoe lang in de oven?
Andréa says
Hoi Nadia, je gebruikt in dit geval de grill in plaats van de oven. Maar heb je die niet of wil je de oven gebruiken dan zou ik 220 °C aanhouden.
Marten says
Deze kerst gemaakt, met succes!
Volgende keer langer gerijpte gruyere van de kaasboer.
Recept is top!
Andréa says
Wat leuk om te horen!