Ben je op zoek naar een bijzonder zoet brood? Povitica is een Kroatisch-Sloveens recept dat je zeker moet proberen. Dit brood is niet alleen prachtig met zijn dunne laagjes, maar ook superlekker! De combinatie van walnoten, cacao, kaneel en een vleugje koffie geeft een rijke smaak met een lichte zoetheid. Perfect voor een feestelijke brunch of als traktatie bij de koffie.

Klassiek Kroatisch - Sloveens Povitica-Recept met Walnootvulling
Mijn kennismaking met povitica begon met een bakuitdaging via de daring bakers challenge. Het verhaal achter dit brood was dat het zo lekker was, maar dat Jenni, woonachtig in Amerika, wel 25 dollar betaalde voor een brood. En hoewel het een heel lekker brood was, was de prijs wat uit verhouding.
Zij ging op research en vond het perfecte recept voor een fractie van de prijs. En wij werden uitgedaagd om met haar mee te bakken. Die uitdaging werd door mij met beide handen aangepakt. Dankzij mijn walnotenboom had ik een heerlijke voorraad gedroogde walnoten en kon ik zelf aan de slag gaan. En het resultaat? Een heerlijk, zoet brood dat ik maar een paar uur op tafel heb zien staan (want toen was het op).
Wat is er nu zo Bijzonder aan dit Brood?
Het deeg wordt dun uitgerold, gevuld en opgerold, waardoor je mooie lagen krijgt. Dit brood vraagt wat geduld, maar het resultaat is een zachte, luchtige binnenkant en een smaakvolle vulling die smelt in je mond. Met de stap-voor-stap uitleg hieronder lukt het jou ook!
Wat heb je nodig?

Welke soort gist gebruik je?
In dit recept is 1 ½ theelepel instant gist (6 gram). Wil je liever droge gist gebruiken dan gebruik je ook 6 gram. Verse gist is ook mogelijk en in dat geval gebruik je 12 gram.
Waarom vanille-extract?
Voor een subtiele vanillesmaak. Je maakt het eenvoudig zelf met dit vanille-extract recept. Geen extract? Gebruik 7 gram vanillesuiker.
Bereidingswijze

- Meng in een kommetje: suiker, bloem, gist en warm water. Laat 5 minuten staan tot het gaat bubbelen. Verwarm melk tot 37 °C. Meng dit met suiker en zout in een grote kom. Voeg het gistmengsel, ei, gesmolten boter en een deel van de bloem toe. Voeg de rest van de bloem geleidelijk toe en kneed tot een soepel deeg. Het deeg moet niet plakken. Laat het deeg 1½ uur rijzen in een ingevette kom, afgedekt met een doek.
- Meng in een kom: walnoten, suiker, kaneel en cacao. Verhit melk en boter tot het kookt en giet dit over het walnotenmengsel. Roer goed door, voeg eigeel en vanille-extract toe. Laat afkoelen.
- Rol het deeg dun uit tot een rechthoek (ongeveer 26 × 31 cm). Bestrijk het deeg met boter en rek het voorzichtig uit met je handen. Verdeel de walnotenvulling gelijkmatig over het deeg. Rol het deeg strak op en leg het in een U-vorm in een ingevet cakeblik.
- Meng koffie met een beetje suiker en bestrijk het brood. Dek af en laat 15 minuten rusten. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bak het brood 15 minuten op 180 °C. Verlaag dan de temperatuur naar 150 °C en bak nog 45 minuten. Haal het brood uit de oven, bestrijk met gesmolten boter en laat 20-30 minuten afkoelen.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Povitica Maken: Traditioneel Kroatisch - Sloveens Walnotenbrood
Ingrediënten
Gist
- ½ theelepel suiker
- ¼ theelepel bloem
- 2 eetlepels water, lauw, 37 °C
- 1½ theelepel gist, instant
Deeg
- 120 ml volle melk, lauw, 37 °C
- 3 eetlepels suiker
- 9 gram zout
- 1 ei, maat L
- 2 eetlepels boter, ongezouten, gesmolten
- 280 gram bloem
Walnootvulling
- 280 gram walnoten, fijn gemalen
- 115 gram suiker
- ¼ theelepel gemalen kaneel
- ¼ theelepel cacao
- 60 ml volle melk
- 60 gram roomboter, ongezouten, gesmolten
- 1 eigeel, geklopt, maat L
- ¼ theelepel vanille-extract
- 2 eetlepels roomboter, gesmolten
Topping
- 2 eetlepels roomboter, gesmolten
- 2 eetlepels koffie, koud en sterk
- 7 gram suiker
Instructies
Gist
- Meng in een kommetje de suiker, bloem, gist en warm water.½ theelepel suiker, ¼ theelepel bloem, 2 eetlepels water, 1½ theelepel gist
- Laat 5 minuten staan. Je ziet bellen ontstaan als de gist actief is. Geen bellen? Gebruik een nieuw pakje gist.
Het deeg maken
- Meng in een grote kom de melk met suiker en zout.120 ml volle melk, 3 eetlepels suiker, 9 gram zout
- Voeg het ei, het gistmengsel, de gesmolten boter en 70 gram van de bloem toe. Meng goed.1 ei, 2 eetlepels boter, 280 gram bloem
- Voeg langzaam de rest van de bloem toe en meng tot het deeg loslaat van de kom.
- Leg het deeg op een bebloemd werkblad en kneed tot het glad en niet plakkerig is. Voeg extra bloem toe als het plakt.
- Doe het deeg in een ingevette kom, dek af met plasticfolie en laat 1½ uur rijzen op een warme plek. Het deeg moet in omvang verdubbelen.
Walnootvulling maken
- Meng in een kom de walnoten, suiker, kaneel en cacao.280 gram walnoten, 115 gram suiker, ¼ theelepel gemalen kaneel, ¼ theelepel cacao
- Verhit in een steelpan de melk en boter tot het kookt.60 ml volle melk, 60 gram roomboter
- Giet de warme botermelk over het notenmengsel en roer.
- Voeg het eigeel en vanille-extract toe en meng goed.1 eigeel, ¼ theelepel vanille-extract
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Is het mengsel te dik? Voeg een beetje warme melk toe.
Het deeg vullen en vormen
- Vet een cakeblik (26 cm) in met boter.
- Strooi wat bloem op je werkblad.
- Rol het gerezen deeg uit tot een rechthoek van 26 × 31 cm.
- Bestrijk het deeg met gesmolten boter en rek het voorzichtig uit met je handen tot het heel dun is.2 eetlepels roomboter
- Verdeel de walnootvulling gelijkmatig over het deeg.
- Rol het deeg op vanaf een lange zijde en leg het in een U-vorm in het cakeblik. Het uiteinde leg je in het midden.
- Bestrijk het brood met een mengsel van koffie en suiker.2 eetlepels koffie, 7 gram suiker
- Dek af met plasticfolie en laat 15 minuten rusten. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C.
Het brood bakken
- Verwijder het plastic en bak het brood 15 minuten op 180 °C.
- Verlaag de temperatuur naar 150 °C en bak nog 45 minuten.
- Haal het brood uit de oven en bestrijk met gesmolten boter.2 eetlepels roomboter
- Laat het 20-30 minuten afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt.
Opmerkingen
- Kamertemperatuur: Bewaar maximaal 2 dagen in een afgesloten doos.
- Diepvries: Laat het brood afkoelen en vries in voor maximaal een maand. Ontdooi bij kamertemperatuur.
- Tip: Lijkt je brood wat droog? Bedruip het met water en bak 10 minuten op 160 °C. Het wordt weer heerlijk knapperig!
Geef een reactie