Povitica is een traditioneel Europees dessert brood, dat er net zo lekker uitziet als dat het smaakt. Met walnoten, koffie, cacao en kaneel.
Dit was een heerlijk recept wat we via Jenni, bij de Daring Bakers Challenge kregen, en omdat we net onze eigen walnoten hadden verzameld en gedroogd kwam dat mooi uit om het recept uit te proberen.
Jenni had research uitgevoerd en kwam erachter dat dit brood $25 dollars kostte in een winkel bij haar in de buurt. En dat voor 1 brood. Ze vond het een heerlijk brood, maar de prijs te hoog en heeft het recept gezocht en (gelukkig voor ons) gevonden.
Het is een zoet brood
Toen ik de Povitica gemaakt had, bleek het geen cake of een taart te zijn. Het is een soort brood met een zoete vulling. Het ziet er geweldig uit door het lijnenspel na het snijden. En het smaakt heerlijk. Dit brood blijft niet lang op de plank liggen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!Â
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlPovitica
Ingrediënten
Gist:
- ½ theelepel suiker
- ¼ theelepel bloem
- 2 eetlepels water (warm)
- 1½ theelepel gist (gedroogd)
Deeg
- 120 ml melk (vol)
- 3 eetlepels suiker
- 9 gram zout
- 1 ei (maat L)
- 2 eetlepels boter (ongezouten, gesmolten)
- 280 gram bloem
Walnootvulling
- 280 gram walnoten (fijn gemalen)
- 60 ml melk (vol)
- 60 gram boter (ongezouten)
- 1 eigeel (geklopt, maat L)
- ¼ theelepel vanille-extract
- 115 gram suiker
- ¼ theelepel cacao
- ¼ theelepel kaneel
Topping
- 2 eetlepels koffie ( koud en sterk)
- 7 gram suiker
- boter (gesmolten)
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
Gist
- Roer in een kom de suiker, bloem en het gist door het warme water. Laat dit 5 minuten staan (er moeten bellen gevormd zijn). Zijn er geen bellen gevormd dan is de gist niet meer actief en moet je een nieuw pakje gist gebruiken.
Bereiding deeg
- Verhit de melk in een steelpan tot 82 graden Celsius, waarbij je constant roer zodat je geen velletje krijgt. (Bij 82 graden is er damp, maar kookt de melk niet).
- Laat het een beetje afkoelen naar 43 graden Celsius.
- In een grote kom meng je de melk, suiker en het zout.
- Voeg het ei, gistmengsel, gesmolten boter en 70 gram bloem toe.
- Meng dit goed en voeg vervolgens langzaam het restant bloem toe, waarbij je blijft mengen totdat het deeg van de kom loslaat.
- Leg het deeg op je werkblad en kneed nogmaals verder totdat je een glad niet plakkend deeg hebt. Mocht het toch plakken dan voeg je nog wat bloem toe.
- Doe het deeg in een met olie ingevette kom en trek hier een plastic folie over heen.
- Laat het gedurende anderhalf uur rijzen op een warme plaats, zodat het deeg verdubbelt in omvang.
Vulling
- Meng in een kom de walnoten, suiker, kaneel en cacao.
- Verhit de melk en de boter totdat het kookt.
- Giet de botermelk over het noten/suiker mengsel.
- Voeg het ei en de vanille toe en meng alles goed. Laat bij kamertemperatuur staan totdat je het nodig hebt in dit recept. (Mocht het te dik worden, dan kun je een kleine hoeveelheid warme melk toevoegen.)
Rollen en samenvoegen deeg
- Vet een cakeblik van 26 cm in met boter
- Strooi een beetje bloem op je werkblad.
- Leg het deeg op het werkblad en rol het deeg uit met de deegroller, totdat het ongeveer 26 cm bij 31 cm is.
- Bestrijk dit met 1 tot 1½ theelepel gesmolten boter en stretch vervolgensmet je handen het deeg vanuit het midden naar buiten totdat het deeg dun is(af en toe moet je het deeg omhoog tillen zodat het niet blijft plakken). Het eindresultaat zou een dun deeg moeten zijn, waar je bijna doorheen kan kijken.
- Bestrijk het deeg met de vulling zodat het egaal is.
- Rol het deeg vanuit 1 zijde op tot het compleet opgerold is.
- Leg het deeg in het cakeblik in een U vorm. Het stuk wat je overhoud plaats je in het midden (zie de foto)
- Bestrijk het brood met een mengsel van de koffie en de suiker.
- Leg een plastic over de cakevorm en laat 15 minuten rusten. Verhit ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius.
- Verwijder het plastic en bak gedurende 15 minuten.
- Verlaag de temperatuur naar 150 graden Celsius en laat 45 minuten bakken.
- Haal het brood uit de oven en bestrijk met de boer.
- Laat het 20 - 30 minuten afkoelen op een rooster voordat je het snijdt.
Geef een reactie