Dit maisbrood recept is SUPER lekker. Zelfgemaakt, luchtig en een goudgele kleur. Begin je net met broodbakken, dan sta je versteld hoe makkelijk dit brood recept is. Een smeuïg brood, met een licht zoete mais smaak en een knapperige korst. De smaak en heerlijke geur laten je genieten met een hoofdletter G. Geschikt voor de broodbakmachine of bak het in de oven.
Afgelopen week heb ik lekker brood gebakken. Dat doe ik regelmatig, lekker vers brood waarop je boter smelt. En dit maisbrood kun je bakken met de broodbakmachine of in de oven.
Het brood is heerlijk zacht van smaak en iets zoetig. Het heeft een krokante korst en een zachte binnenzijde. En door zijn heerlijke smaak heeft het niet veel nodig. Het maisbrood is heerlijk met een lik boter, en een laagje honing of jam. Warm uit de oven.
Zelf luchtig maisbrood bakken doe je heel eenvoudig zelf. Met de hand of broodbak machine. Het resultaat een heerlijk brood dat goudgeel van kleur is!
Waarom wil je dit brood bakken?
- Het brood is heerlijk zacht van binnen en heeft een knapperige korst.
- Heerlijk krokant uit de oven!
- Maar 7 ingrediënten die je goed kunt aankomen.
- Makkelijk te maken.
- Het maisbrood is ei-vrij en zuivel vrij.
- Het hele huis ruikt heerlijk!
- Goed te bewaren en in te vriezen.
Voorbereiden en bewaren
- Gebruik je de broodbakmachine, dan kun je die een avond van te voren klaar zetten en instellen. Zo word je in de ochtend wakker met een heerlijk warm brood.
- Het brood kun je tot 2 dagen bij kamertemperatuur bewaren. Verpak het luchtdicht. Eventueel kun je het even in de oven of broodrooster leggen om het weer knapperig te krijgen.
- Vries het brood in. Verpak het luchtdicht. Je kunt brood tot 1 maand invriezen.
Tips
- Door het gist te mengen met honing en lauw water en even te laten staan gaat de gist opstarten. Je krijgt belletjes op het water. Krijg je geen belletjes dan weet je dat je gist niet meer goed is.
- Hou het zout en het gist uit elkaar. In de broodbakmachine door het in tegenovergestelde hoeken te scheppen. Met de hand meng je het eerst door het bloem mengsel heen. Gist gaat namelijk dood bij een hoge concentratie zout.
- Het deeg wordt eerst klam, voordat het elastisch en glad wordt. Pas dan is het voldoende gekneed. Je controleert dat eenvoudig door een stukje deeg tussen twee vingers omhoog te trekken. Wanneer je een vliesje krijgt is het deeg goed.
- Je korst wordt knapperig als het in de oven iets vochtig is. Zet een ovenschaal onderin, die je vult met warm water als je het brood gaat bakken. Of gebruik een plantenspuit om het brood te besproeien.
- Brood is gaar wanneer het hol klinkt als je onderin op het brood klopt. Anders moet je de baktijd nog iets verlengen.
Handige materialen
- Broodbak machine - een heerlijke broodbak machine die ook geschikt is voor cakes, jam en compote te maken. Maar het allerbelangrijkste is dat hij 1200 gram brood kan bakken (waar de meeste broodbakmachines kleiner zijn). Heel geschikt dus voor een gezin. Ook heeft deze broodbakmachine een glutenvrije functie. Ik gebruik de broodbak machine voor het bakken van maisbrood.
- Mixer - met deze mixer klop je slagroom en kneed je deeg. Een multifunctionele hulp in de keuken. Hij heeft voldoende vermogen voor veel toepassingen. En van de kleur wordt je ook helemaal vrolijk. Ik gebruik de mixer wanneer ik het brood met de hand kneed.
- Broodbak vorm - Een broodbak vorm is 30 x 16 x 10 cm en daarmee groter dan een cakeblik. Het kan hoge temperaturen aan, die nodig kunnen zijn voor het bakken van brood. Deze broodbak vorm heeft een anti aanbaklaag, waardoor je het brood goed uit de vorm kan krijgen en naderhand hem ook weer makkelijk schoon krijgt. Ik gebruik deze vorm, wanneer ik het maisbrood in de oven bak.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 6 gram instant gist
- 30 gram zonnebloemolie
- 285 gram water lauwwarm
- 1 theelepel honing
- 235 gram maismeel
- 235 gram bloem
- 9 gram zout
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Broodbakmachine incl. bakken
- Weeg en meet de ingrediënten voor het brood af.
- Doe eerst de vloeistoffen in de broodbakmachine. Daarna de bloem en het maismeel.235 gram bloem, 30 gram zonnebloemolie, 285 gram water, 1 theelepel honing, 235 gram maismeel
- In één hoek doe je het gist en in de tegenoverliggende hoek het zout.6 gram instant gist, 9 gram zout
- Zet de broodbakmachine aan op medium bakken.
Broodbakmachine tot en met eerste rijs (vervolgens afbakken in de oven)
- Weeg en meet de ingrediënten voor het brood af.
- Doe eerst de vloeistoffen in de broodbakmachine. Daarna de bloem en het maismeel.235 gram bloem, 30 gram zonnebloemolie, 285 gram water, 1 theelepel honing, 235 gram maismeel
- In één hoek doe je het gist en in de tegenoverliggende hoek het zout.6 gram instant gist, 9 gram zout
- Zet de broodbakmachine aan op kneden en 1e rijs. Ga nu verder bij de tweede rijs*.
Brood bakken in de oven.
- Strooi de gist en de honing bij het water en laat het een kwartiertje staan.6 gram instant gist, 285 gram water, 1 theelepel honing
- Meng de bloem, het maismeel en het zout in een kom.235 gram maismeel, 235 gram bloem, 9 gram zout
- Voeg de olie en het gistmengsel toe en meng goed door met een pollepel.30 gram zonnebloemolie
- Stort het deeg uit op een werkblad en begin te kneden, ongeveer een kwartier. Je kunt ook de mixer gebruiken op gemiddelde snelheid. Ook dan kneed je 15 minuten.
- Voeg water toe als het deeg te droog is. Voeg bloem toe als het deeg heel erg vochtig is. Het deeg mag de eerste 10 minuten klam aanvoelen, voeg dan geen bloem toe, want door het stretchen van de gluten in het deeg wordt het deeg nog wat droger.
- Vet een kom in met olie en leg het deeg hierin en draai het een keer rond, zodat het met olie wordt bedekt. Leg hier een theedoek overheen. Dek dat af met plasticfolie.
- Laat het een uur / anderhalf uur op een warme plaats staan tot het volume is verdubbeld.
Tweede rijs *
- Druk de lucht uit het deeg en vorm een vierkante lap met de breedte van het bakblik. Laat het deeg 20 minuten rusten.
- Rol vervolgens het deeg op en leg het in het bakblik. Leg wederom een theedoek eroverheen en laat een uur rijzen op een warme plaats.
In de oven
- Verwarm de oven ondertussen voor op 230 °C of 210 °C. Zet een bakblik onderin de oven of zorg dat je een plantenspuit (schoon) bij de hand hebt.
- Vul het bakblik net voor je het brood erin schuift met kokend water of besproei het brood met water. Daar krijg je een knapperige korst van.
- Bak het brood gedurende 40 minuten in de oven.
- Klop op de onderzijde van het brood. Als dit hol klinkt, is het brood gaar, anders de tijd met vijf minuten verlengen.
- Laat het brood 5 minuten rusten en stort het op een rooster.
Opmerkingen:
- Kamertemperatuur: Bewaar het brood in een afgesloten doos tot maximaal 2 dagen.
- Diepvries: Laat het maisbrood afkoelen en vries het tot een maand in. Laat ontdooien bij kamertemperatuur.
Chris Schoonejans says
Kan je de honing vervangen door een andere zoetmiddel; sommige mensen zijn allergisch voor honing?
Andréa says
Beste Chris, vervelend te horen een allergie is altijd lastig. Natuurlijk kun je de honing vervangen. Je kunt in plaats daarvan dezelfde hoeveelheid maple syrup of 1 theelepel suiker. De zoetstof is bedoeld als "eten" voor de gist en niet zozeer een smaakmaker. Je zult het dus niet gaan merken qua structuur of smaak. Laat je het echter weg, dan zal je brood minder luchtig worden. Fijne dag! Andréa
Karin says
Ik heb pas een broodmachine aangekocht.
Dus is het de eerste keer.
Als je maisbrood maakt doet de broodmachine dan alles of moet ik ook laten rijzen.
Voor mij is het de eerste keer dat ik brood maak.
En welke honing gebruik ik het beste
Dank je
Andréa says
Hoi Karin, Dat ligt een beetje aan de stand waarop je hem draait. Je kunt kiezen voor eerste rijs. Dan haal je het brood er na de eerste rijs uit, vormt het (of stopt het in een bakblik) en bakt het daarna in de oven af. Daarmee krijg je een brood zoals je het herkent uit de bakkerij of supermarkt. Je kunt ook het brood helemaal laten afbakken in de broodbakmachine. Het wordt dan wat minder groot en hoger. Voor wat betreft de honing kun je daar elke vloeibare honing voor gebruiken.
Lina says
hoi,
is dit recept voor een brood bakblik van 1200 gram? ik heb namelijk een brood bakblik van 900 gram.
Andréa says
Hoi Lina, Dit recept is voor een broodbakblik van 900 gram.