Een heerlijk broodje gepocheerd ei maken is een heerlijke lunch! Jazeker. En het smaakt ook zo lekker. Dit is een recept voor een knapperige broodje met pesto mayonaise, rucola en tenslotte het versgemaakte gepocheerd ei. Met slimme tips en trucks dat het altijd lukt.
Broodje Gepocheerd Ei
Een heerlijk broodje met gepocheerd ei? Jazeker. Op dit knapperige broodje dat wordt ingesmeerd met pesto mayonaise, belegd met nootachtige rucola en daarop een gepocheerd ei. Wat een heerlijke smaken bij elke hap.
Wat is een gepocheerd ei nu eigenlijk? Het is een ei, zonder schaal, die je gaart in heet water, tot de buitenzijde vast wordt, maar de binnenzijde nog heerlijk zacht is. Het wordt gebruikt bij Ei Benedict, Florentijnse eieren en Ei met Mornay saus. En ook de eieren bij Shakshuka zijn gepocheerd. Maar het is zeker ook lekker gewoon op een broodje besmeert met roomboter.
Jump to:
Hoe pocheer je Makkelijk Eieren
Is dat nu moeilijk een gepocheerd ei maken? Er zijn 5 stappen belangrijk bij het pocheren. En als je die gebruikt gaat het zeker lukken!
- Laat het water sudderen, maar niet koken. Rond de 80 °C is perfect
- Breek het ei boven een fijnmazige zeef. Daardoor verdwijnt het waterige deel van het eiwit door de zeef. Dit waterige deel zorgt voor het verspreiden van het eiwit in de pan.
- Laat het ei in de zeef in het water zakken. Gebruik vervolgens een lepel of een schuimspaan om het wit rond het eigeel te scheppen. Na ongeveer 45 seconde laat je het ei los in het water en haal je de zeef eruit.
- Kook het ei tot de buitenkant doorzichtig, maar uitgehard is, maar als je het ei heen en weer beweegt het eigeel nog beweegt.
- Bewaar het gepocheerde ei in een kom met warm water (zo wordt hij niet koud), tot je helemaal klaar bent met koken. Ga je eten, haal het ei eruit met een schuimspaan, laat even uitlekken op keukenpapier en serveer.
Let op: Gepocheerd ei waarbij het ei-geel niet volledig gestold is, is niet geschikt voor zwangere vrouwen, kinderen jonger dan 4 jaar en de ouderen en zieken. Pocheer deze dus langer.
Wat heb je nodig voor een Broodje Rucola met Gepocheerd Ei?
Om dit broodje met gepocheerd ei te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Maisbollen - Een knapperig bolletje dat je kunt afbakken in de oven. Een hamburgerbroodje of een hard tijgerbolletje zijn ook heerlijk.
- Rucola - Heerlijk peperig en het zorgt voor een bite. Rucola is een sla soort en het nadeel daarvan is dat het snel verlept. Daarom voeg je de groente pas op het laatste moment toe. Daardoor blijft hij heerlijk knapperig.
- Pesto Mayonaise - Deze mediterraanse mayonaise past bij bijna elk recept. Een vleugje zoete basilicum geeft deze mayonaise zijn heerlijke smaak. Het recept voor pesto mayonaise vind je hier.
- Eieren - Zorg dat de eieren zo vers mogelijk zijn. Bij verse eieren zit het eiwit stevig om de dooier en dat is makkelijk om te pocheren.
Hoe maak je een Gepocheerd Ei Broodje?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Snij je broodje open en besmeer de onderzijde met pesto mayonaise.
- Verdeel de rucola over het broodje.
- Verhit water in een pan tot 80 °C. Breek je ei boven een zeef en laat de waterige eiwitten weglopen. Laat de zeef in het hete water zakken. Schep met een lepel het wit rond het eigeel. Haal vervolgens de zeef uit het water.
- Kook het ei tot de buitenkant doorzichtig en hard is en haal met een schuimspaan uit het water. Laat even uitlekken op keukenpapier en leg op de rucola. Serveer meteen.
Tips en Vervangingen
- Zorg ervoor dat je het eiwit goed met een lepel over het ei schept als het in de zeef zit. Anders heb je kans dat het ei aan de zeef vastplakt.
- In plaats van de methode met de zeef kun je ook pocheren met azijn (deze methode lukt bij mij minder goed, het eiwit dwarrelt rond, maar heel veel mensen zweren hierbij).
- Breek het ei in een bakje.
- Voeg 1 eetlepel azijn aan het water toe en creëer met een lepel (door rondjes te draaien) een draaikolk.
- Schenk het ei in de draaikolk, waardoor het eiwit om het eigeel vouwt.
- Laat 2 tot 3 minuten garen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 2 Italiaanse broodjes of maisbroodjes
- 2 eetlepels pesto mayonaise
- 20 gram rucola
- 2 eieren heel vers
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verhit water in een pan tot 80 °C (daarbij zie je geen belletjes in het water).
- Snij ondertussen de broodjes open en bestrijk ze met pesto mayonaise.2 Italiaanse broodjes, 2 eetlepels pesto mayonaise
- Leg daarop een handje rucola.20 gram rucola
- Breek een ei voorzichtig in een fijne zeef boven een kommetje.2 eieren
- Laat de zeef langzaam in het water zakken, waarbij je met een (pol)lepel het eiwit over de dooier schept. Doe dit ongeveer 45 seconde. Dit zorgt ervoor dat het ei niet aan de zeef vastplakt.
- Verwijder de zeef uit het water en pocheer het ei nog eens 2 minuten.
- Haal het ei met een schuimspaan voorzichtig uit het water en laat het goed uitlekken op keukenpapier.
- Herhaal dat voor het andere ei.
- Leg de gepocheerde eieren op de rucola en serveer meteen.
Opmerkingen:
- Maat S: 2 tot 2 ½ minuut,
- Maat M: 3 minuten
- Maat L pocheer je 3 ½ tot 4 minuten.
Bewaar in een kom met warm water en zorg dat het gepocheerde ei onder staat. 6. Bewaren
Laat het gepocheerde ei snel afkoelen in een kom met ijswater.
- Koelkast: Leg de gepocheerde eieren in een kom met koud water en zorg dat ze onderstaan. Zo blijven ze tot 2 dagen goed.
- Opwarmen: Vul een kom met heet water en leg de gepocheerde eieren hierin. Laat ze daarin liggen tot ze warm zijn.
Geef een reactie