Krenten cranberry brood gevuld met krenten, rozijnen en cranberries. Luchtig, vol van smaak en lekker veel vruchten. Een lekkere traktatie met een flinke lik roomboter.
Coen, onze jongste, is dol op krentenbrood. Het liefst eet hij bij zijn ontbijt, lunch en avondeten alleen maar krentenbrood. Als ik krentenbrood koop, dan is het weg. En er zit veel verschil in.
Soms heb ik brood met maar een paar krenten en rozijnen. Zo'n ik wil wel maar ben het net niet krentenbrood. Bij onze warme bakker daarentegen hebben we heerlijk rijk gevuld krentenbrood. Dat eet zo lekker weg.
Het leek mij een leuke uitdaging om zelf een goed gevuld krentenbrood te bakken. Met lekker veel krenten, rozijnen en... cranberries.
Zonder sukade
In veel recepten zie je namelijk sukade. Op de een of ander manier heb ik daar niets mee. Net zoals bigarreau kersen, al dwaal ik nu van het onderwerp af. Maar één van mijn meest favoriete snacks tussendoor zijn cranberries. Lijkt me ook heerlijk in krentenbrood lijkt jou ook niet?
Het pakte goed uit! De lichtzure smaak van de cranberries stak heerlijk af tegen de zoete rozijnen en krenten. Ook Coen heeft menig plak van dit brood op met een lekker laagje roomboter. Hij keurde het krentenbrood goed, mijn kenner.
- Laat de vruchten uitlekken. Daardoor voeg je niet te veel extra vocht toe aan het deeg. Anders kloppen de verhoudingen niet meer.
- Wil je liever een lactose-vrij brood? Vervang de melk door water. En smeer de korst van het brood in met plantaardige boter.
- Wanneer je ziet dat de bovenkant van het brood te snel kleurt, dek je het af met aluminiumfolie. Zo gaart het, maar verbrand het niet.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
Ingrediënten
- 400 gram krenten
- 400 gram rozijnen
- 60 gram cranberries
- 600 gram bloem
- 15 gram gist instant
- 100 gram basterdsuiker
- 25 gram kaneel gemalen
- 10 gram zout
- 3 eetlepels melk om te bestrijken
- 1 eetlepel boter kamertemperatuur
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Was de krenten, rozijnen en cranberries en laat ze uitlekken.
- Meng de bloem met het gist, de basterdsuiker en kaneel.
- Schenk het water erbij en kneed 2-3 minuten.
- Voeg dan het zout en de cranberries, krenten en rozijnen toe.
- Kneed verder tot het deeg elastisch is (ongeveer 10-15 minuten). Is het deeg te droog, schenk dan wat melk erbij. Is het te nat, dan voeg je wat extra bloem toe.
- Leg het deeg in een ingevette kom en laat rijzen (onder een natte theedoek) tot het deeg verdubbelt is (ongeveer 1 uur).
- Druk het deeg voorzichtig in en leg het in een broodbakblik.
- Dek af met een vochtige theedoek.
- Laat het voor een tweede keer rijzen.
- Verwarm na ongeveer 30 minuten de oven voor op 220 graden Celsius.
- Na 1 uur rijzen, bak je het brood af, gedurende 45 minuten in de voorverwarmde oven.
- Smeer de bovenzijde van het brood in met boter als je het uit de oven haalt.
- Laat het brood 5 minuten rusten en haal het dan uit het blik.
Geef een reactie