Met dit recept voor beenham met Coca Cola uit de oven maak je een sappig, mals stuk vlees met een heerlijke smaak makkelijk zelf. Een verrassende draai aan een klassieke beenham!
De combinatie van de zoete karamelachtige smaak van de cola gemengd met mosterd, appelciderazijn en bruine suiker geeft een heerlijke smaak.
Dit recept is makkelijk genoeg voor een doordeweekse avond en bijzonder genoeg om te serveren tijdens een etentje of de feestdagen. Probeer snel zelf!
Beenham uit de oven met Cola
Beenham vind ik zo feestelijk en lekker. En we eten het niet alleen met de feestdagen, maar ook tijdens het avondeten. Als zo'n ham in de oven staat te bakken, dan ruikt meteen het hele huis lekker.
En zo kon ik de afgelopen tijd kiezen voor een heerlijke beenham met Cumberlandsaus en voor beenham uit de slowcooker met Maple glaze. Maar vanaf nu is daar deze heerlijke variant bijgekomen: beenham met Coca Cola saus gebakken in de oven.
Ham in Cola Gebakken in de Oven
Wat maakt deze beenham zo bijzonder? De saus waarmee je de ham meerdere keren mee insmeert. Die is gemaakt van mosterd (heerlijk pitje), appelazijn (een licht zuurtje), bruine suiker en Coca cola. En die laatste twee geven een heerlijke karamelsmaak aan de saus.
Door de ham meerdere malen te bestrijken met de saus trekt de smaak in het vlees. En de buitenkant krijgt een stroperige zoete laag. En dat in combinatie met de ham is echt heel lekker. Ik zou zeggen probeer snel zelf!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 4 eetlepels grove mosterd
- 2 eetlepels appelcider azijn
- 150 gram donkerbruine basterdsuiker
- ¼ theelepel zout
- ⅛ theelepel gemalen zwarte peper
- 120 milliliter Coca Cola
- 600 gram beenham
- 20 kruidnagels
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 °C of 180 °C. Zet een rekje in een ovenschaal of bakblik.
- Maak de saus. Doe de mosterd, appelazijn, bruine suiker, een snufje zout en peper in een pannetje op matig vuur.4 eetlepels grove mosterd, 2 eetlepels appelcider azijn, 150 gram donkerbruine basterdsuiker, ¼ theelepel zout, ⅛ theelepel gemalen zwarte peper
- Roer goed en voeg beetje bij beetje de cola toe. Laat het geheel zo'n 5 minuten pruttelen, terwijl je af en toe roert. Haal het pannetje van het vuur.120 milliliter Coca Cola
- Maak kleine diagonale insnijdingen in de beenham met een scherp mes, zodat je een ruitpatroon krijgt. Steek kruidnagels in de kruispunten van het ruitpatroon. Leg de beenham op het rek in de ovenschaal.600 gram beenham, 20 kruidnagels
- Bestrijk de beenham met een ruime hoeveelheid van de saus. Giet de rest van de saus in het bakblik.
- Plaats de beenham in het midden van de oven en verlaag de temperatuur naar 180 °C of 160 °C. Bak het geheel ongeveer 20 minuten.
- Haal de beenham uit de oven. Schep de helft van de saus uit de ovenschaal in een apart pannetje. Bestrijk de beenham opnieuw met de saus en zet het terug in de oven voor nog eens 20 minuten.
- Kook de saus in het pannetje tot deze dikker wordt (ongeveer 5 tot 10 minuten op hoog vuur).
- Bestrijk de beenham nu met de ingedikte saus en bak het weer voor ongeveer 20 minuten in de oven. Gebruik een vleesthermometer om te controleren of de beenham gaar is. Steek de thermometer in het midden van het dikste deel van de ham; de temperatuur moet 65 °C zijn.
- Haal de beenham uit de oven. Werk eventueel de saus bij en laat de beenham iets afkoelen voordat je het gaat snijden.
Opmerkingen:
- Ham is het dikke deel van de achterbil van een varken. Het wordt met en zonder bot verkocht.
- Voor beenham geldt dat je 10 minuten nodig hebt voordat 100 gram gaar is. Is je beenham dus zwaarder, verleng dan de baktijd met 10 minuten voor elke 100 gram meer.
- Wil je zeker weten dat je ham gaar is, gebruik een vleesthermometer. Die moet 65 °C zijn.
- In dunne plakjes op brood
- Kleingesneden in de soep of in een maaltijdsalade.
- Als pizza topping.
- Koelkast: Verpak het vlees in plasticfolie. Zo blijft het tot 3 dagen goed in de koeling.
- Diepvries: Verpak de beenham in folie en vervolgens in een diepvriesdoos. Vries in en bewaar tot maximaal 3 maanden.
- Opwarmen: Verwarm de oven voor op 140 °C en verwarm het vlees tot een kerntemperatuur van 50 °C.
Mieke says
heerlijk recept. we hebben er met enorm veel plezier van gegeten.
dank je wel