Banketstaaf met Appel en Krenten, een heerlijke variatie op de traditionele banketstaaf die je met Sinterklaas en Kerstmis serveert. Deze banketstaaf is net zo romig, vol van smaak, en heerlijk fris door de appel. Een cadeautje om te eten, en heel makkelijk om te maken. Deze banketstaaf was in een mum van tijd op! Een echte aanrader dus.

Banketstaaf met Appel
In December met de feestdagen voor de deur eet ik graag banketstaaf. Die zoete verleiding van romige amandelspijs in een krokant jasje is onweerstaanbaar. Het liefst eet ik hem warm geserveerd. Want wat is Sinterklaas en Kerstmis zonder banketstaaf?
Maar net zoals er verschillende pepernoten zijn, kun je ook met banketstaven heerlijk variëren. Deze variatie met geraspte appel en krenten is fris en zoet tegelijkertijd. Met een krokante buitenkant.
En niet alleen ikzelf ben helemaal om. Iedereen die hem geproefd heeft, is het er mee eens. Dit ga je vaker maken (en denk je nu dat ga ik nooit doen, dat is veel te moeilijk; Kijk snel bij het recept hoe makkelijk dit recept is).
Jump to:
Banketletter of Staaf?
Wist je dat deze lekkernij afkomstig is uit de Nederlandse Antillen. Daar werd het gegeten in de vorm van letters (in plaats van een staaf). De letter hing af van de initialen van de familieleden.
En een banketletter of banketstaaf verschilt niet zo heel veel, behalve de vorm die je makkelijk maakt. Dus of je nu zin hebt in een banketletter of staaf, met dit recept kun je alle kanten op!
Wat heb je nodig voor Appel Banketstaaf?
Om deze Banketstaaf met Appel te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog.
- Rol bladerdeeg - Het meest makkelijke is een rol bladerdeeg uit de koeling van de supermarkt. Natuurlijk kun je dit recept ook maken met losse plakjes bladerdeeg. Leg de plakjes dan naast elkaar en druk de zijkanten dicht. Rol met een deegroller het deeg, zodat het overal even dik is (ongeveer 5 mm dik).
- Amandelspijs - kant-en-klaar (zoals in dit recept), of je maakt hem snel zelf met het recept voor amandelspijs.
- Appels - De appels worden geschild en geraspt. Geschikte appels zijn Elstar, Jonagold, of golden delicious.
- Eierdooier - Om de buitenzijde van het bladerdeeg mee in te smeren. Daardoor krijgt het een mooie glans. Ook gebruik je het in de vulling waardoor hij een romige smaak krijgt.
- Citroenen - Vers geperst citroensap. Daar kan niets tegenop.
- Paneermeel - om het vrijgekomen vocht van het bakken van de appels op te nemen, zodat je deeg krokant blijft.
Hoe maak je Banketstaaf met Rozijnen en Appel?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Doe de spijs, de eidooier en het citroensap in een kom en meng goed los. Schep de appelrasp en gewelde rozijnen erdoor.
- Vet de bakplaat in en leg het bladerdeeg op de bakplaat. Bestrooi de bovenkant van het bladerdeeg met paneermeel. Vorm een rol van het amandelspijsmengsel die 5 cm korter is als de lengte van het bladerdeeg. Leg die in het midden van de lap bladerdeeg.
- Bestrijk de buitenrand van het bladerdeeg met water (dan plakt het beter dicht). Vouw het bladerdeeg strak om het amandelspijs. Draai de banketstaaf zodat de naad naar beneden ligt.
- Klop het eigeel los met 2 eetlepels water en bestrijk de bovenkant van de banketstaaf hiermee. Bak de banketstaaf gaar in 25 minuten in een voorverwarmde oven van 220 °C. Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Dit is heerlijk met een kopje Nutella Chocolade Melk voor de kinderen en Warme chocolademelk met Baileys of Bisschopswijn voor de volwassenen.
Tips en Variaties
- Versier de banketstaaf met gekonfijt fruit (zoals deze sinaasappelsnippers of Bigareaux). Voeg dit pas toe na het bakken (anders verbrand het). Warm wat abrikozenjam in een pannetje en bestrijk de bovenkant hiermee. Bestrooi met fijngesneden gekonfijt fruit.
- Ook lekker voeg ⅛ theelepel kaneel of 1 eetlepel fijngesneden gekonfijte sinaasappelschil aan de vulling toe.
- Wanneer je de banketstaaf met ei hebt bestreken kun je, als je dat lekker vindt, amandelschaafsel toevoegen voor een heerlijke knapperige smaak.
- Bestrijk alleen de bovenzijde met losgeklopt eigeel en zorg dat het niet aan de onderkant terechtkomt. Anders kan dit verbranden.
Nee dat is niet nodig. Bladerdeeg inprikken doe je om te voorkomen dat het deeg te snel stijgt. Dat is hier niet het geval.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Banketstaaf met Appel
Apparatuur
Ingrediënten
- 1 eetlepel boter, gesmolten
- 1 rol bladerdeeg, ong. 40 x 24 cm
- 2 eetlepel paneermeel
- 300 gram amandelspijs
- 1 eigeel, maat L
- ½ eetlepel citroensap, vers geperst
- 1 appel, Elstar, Jonagold of Golden Delicious, geschild, de kern verwijderd en het vruchtvlees fijngetrapt.
- 3 eetlepels rozijnen, 10 minuten geweld in heet water en afgedroogd.
- 2 eetlepels water
- 1 eigeel, maat S losgeklopt met 1 eetlepel water.
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 °C of 200 °C. Vet de bakplaat in met gesmolten boter.1 eetlepel boter
- Leg het bladerdeeg op de bakplaat en bestrooi met paneermeel. Blijf daarbij 2 cm uit alle zijden.1 rol bladerdeeg, 2 eetlepel paneermeel
- Meng in een schaal de amandelspijs met de eidooier en het citroensap tot het smeuïg is. Voeg hieraan de geraspte appel en rozijnen toe en meng goed door.300 gram amandelspijs, 1 eigeel, ½ eetlepel citroensap, 1 appel, 3 eetlepels rozijnen
- Vorm van het amandelspijsmengsel een rol die 5 cm korter is als de lange zijde van het bladerdeeg.
- Leg de amandelstaaf in het midden van het bladerdeeg, zodat je aan de boven en onderkant nog 2.5 cm overhoudt.
- Bestrijk de buitenrand van het bladerdeeg met water, zodat het beter dichtplakt.2 eetlepels water
- Vouw het deeg om de amandelspijs en druk de naden goed dicht. Draai de banketstaaf zodat de naad naar de onderkant ligt. Vouw ook de boven- en onderkant van de banketstaaf netjes dicht.
- Bestrijk de bovenkant van het banket met het losgeklopte ei.1 eigeel
- Bak in de oven in 25 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen naar kamertemperatuur (of serveer als het nog een beetje warm is).
Opmerkingen
- Versier de banketstaaf met gekonfijt fruit (zoals deze sinaasappelsnippers of Bigareaux). Voeg dit pas toe na het bakken (anders verbrand het). Warm wat abrikozenjam in een pannetje en bestrijk de bovenkant hiermee. Bestrooi met fijngesneden gekonfijt fruit.
- Ook lekker voeg ⅛ theelepel kaneel of 1 eetlepel fijngesneden gekonfijte sinaasappelschil aan de vulling toe.
- Wanneer je de banketstaaf met ei hebt bestreken kun je, als je dat lekker vindt, amandelschaafsel toevoegen voor een heerlijke knapperige smaak.
- Koelkast - Luchtdicht verpakt is het vijf dagen houdbaar.
- Invriezen - Pak hem in twee lagen folie in en bewaar in de diepvries. Zo blijft hij zeker een maand goed. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen
- Oven - Wanneer je hem voor het serveren 10 minuten opwarmt bij 160 °C in de oven is hij weer heerlijk vers.
- Airfryer - Twee minuten in de airfryer bij 180 °C.
Geef een reactie