Een typisch Nederlands streekrecept: Brabantse Broeder. Een zoet brood gevuld met rozijnen en gekruid amandelspijs. Lekker om warm en koud te eten bij de lunch, ontbijt of brunch. Dit is één van de best bewaarde pareltjes uit het Zuiden van het land!
Als Brabander moest het er een keer van komen: het bakken van de Brabantse Broeder. Een zoet brood wat bij de bakkers in de omgeving te koop is. De meest bekende variant is te koop in Udenhout bij bakkerij Besselink, maar ben je niet in de buurt, maak het dan lekker zelf.
En vind je het leuk om heerlijke Nederlandse recepten te bakken? Kijk dan ook eens naar deze superlekkere Brabantse worstenbroodjes, oranjekoek en Echt Hollandse Appeltaart.
Wat is een Brabantse Broeder?
Het is een zoet brood gevuld met rozijnen, amandelspijs en speculaaskruiden. Het heeft een knapperige buitenkant en een zachte luchtige binnenkant. Het amandelspijs is lichtzoet met een vleugje verwarmende kruiden.
Een stukje geschiedenis
En nu vraag je je misschien af, hoe is dit recept ontstaan? In de Middeleeuwen waren er Gilden, en zo was er ook een Bakkersgilde. Om lid te worden (en daarmee de kwaliteit van het gilde te waarborgen), moest je een meesterproef met een goed resultaat afleggen.
Om lid te worden van het bakkersgilde moest je een plat rond brood bakken in een pan. Het moest goed gerezen zijn, en natuurlijk niet verbrand zijn. Dit brood wat gebakken moest worden werd een broeder genoemd.
Het was deze maand weer tijd voor de foodblogswap en ik mocht een recept kiezen van het blog van Martine van duizenden1dag. En dat is een superleuk blog om rond te struinen voor reizen en recepten. Bijna onmogelijk om te kiezen, tot ik als rasechte Brabander dit recept voor Brabantse Broeder tegenkwam. Dat ging het (natuurlijk) worden.
Is dit recept van Martine het originele recept? Nee, zeker niet. Want dat is het best bewaarde geheim van de... bakker. Maar het komt aardig dicht in de buurt. En ik heb het naar mijn eigen smaak aangepast.
Ingrediënten Brabantse Broeder deeg
- Boter - Een echte Brabantse broeder bevat roomboter. Dat zorgt voor een smeuïg brood.
- Suiker - Geeft de zoetheid aan het brood, maar helpt ook de gist om het werk goed te doen.
- Gist - In dit recept is 14 gram (3 ½ theelepels) instant gist gebruikt. Gebruik je liever verse gist dan heb je 28 gram nodig. Gebruik je droge gist dan heb je 14 gram nodig. Let op: bij zowel verse gist als droge gist moet je de gist eerst oplossen in lauwwarme melk voordat je het gaat toevoegen.
- Eieren - Eén van de eieren voeg je toe aan het deeg, de andere klop je los en gebruik je om het deeg mee te bestrijken.
- Rozijnen - De vulling van de Broeder. Laat ze een nacht wellen of breng een pannetje met water aan de kook en wel de rozijnen een kwartier in het hete water.
- Vanille-extract - Een vleugje vanille is superlekker in dit brood.
- Zout - Als tegenhanger voor de suiker in het brood. Let wel op dat je het zout toevoegt als het deeg al een paar minuten gekneed is. Wanneer gist en geconcentreerd zout in aanraking met elkaar komen, kan het gist dood gaan (en dus wordt het rijzen van het deeg minder).
- Boter - Gebruik ongezouten roomboter (er wordt al zout aan het deeg toegevoegd). Gebruik de boter bij kamertemperatuur.
- Melk - Zowel halfvolle melk als volle melk kunnen gebruikt worden. Verwarm de melk tot hij lauwwarm is (37 °C), zodat het gist meteen gaat werken, voordat je het toevoegt aan het deeg.
- Bloem - Bij dit recept kun je gewone tarwebloem gebruiken.
Ingrediënten gekruide amandelspijs vulling
- Amandelmeel - In veel recepten worden amandelen of amandelschaafsel gebruikt en die worden fijngemalen. Maar om het makkelijk te maken gebruiken we in dit recept amandelmeel.
- Eiwit - Bindt de amandelspijs
- Suiker - Om het amandelspijs te zoeten
- Speculaaskruiden - Om een heerlijke warme smaak aan de amandelspijs te geven.
- Laat de rozijnen wellen door ze een nacht in water weken. Heb je daar geen tijd voor, verwarm dan een pannetje tot het water kookt en zet het vuur uit. Laat de rozijnen daar 15 minuten in wellen. Doe de bloem en de boter in een grote kom. Schud de suiker bij het bloemmengsel. Breek het ei boven de kom. Voeg nu ook de gist toe. Schenk het vanille-extract in de kom. En giet de lauwwarme melk erbij. Kneed nu 2 minuten tot je een samenhangend deeg hebt.
- Verdeel het zout over het deeg terwijl je mixt. Kneed nu nog 13 minuten tot je een elastisch en zacht deeg hebt.
- Vet een kom in met olie en leg het deeg in de kom. Draai het een keer om en bedek met plastic folie. Laat het deeg op een warme plaats ongeveer 1 uur rijzen, tot het deeg in volume is verdubbeld.
- Doe het amandelmeel in een kom. Voeg de suiker en de speculaaskruiden toe. Meng nu ook het eiwit door het amandelmeel tot je een samenhangend geheel krijgt.
- Dep de rozijnen droog. Kneedt de gewelde rozijnen door het deeg. Halveer het deeg en rol beide helften uit tot cirkels van 2 cm dik. Verdeel het amandelspijs over één helft. Het mag lekker dik zijn. Blijf 2 cm uit alle zijden.
- Leg de andere deegcirkel over het amandelspijs en druk de naden dicht. Laat 45 minuten onder plastic folie rijzen. Verwijder de folie en bestrijk met losgeklopt ei. Bak de Brabantse Broeder 17 minuten bij 220 °C tot hij goudbruin en gaar is.
- Lekker fris - voeg appel toe. Schil een middelgrote appel en snij in kleine stukjes. Bak hem 3 minuten in alle zijden in een koekenpan met boter aan tot hij zacht is. Meng dat door het amandelspijs.
- Noten - Halveer de hoeveelheid rozijnen en voeg daarvoor in de plaats 225 gram fijngehakte noten (ongezouten) toe.
- Een goede handmixer is noodzakelijk bij bakken en zeker bij dit recept. Deze mixer heeft voldoende vermogen om zowel het eiwit te kloppen als de boter luchtig te kloppen.
- Gebruik plastic folie om de kom af te dekken. Daardoor droogt het deeg niet uit en blijft de warmte in de kom, waardoor het deeg goed kan rijzen.
- Deze bakplaat is verstelbaar en daardoor te gebruiken in vrijwel elke oven. Hij is goed schoon te maken.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Brabantse Broeder bakken
Apparatuur
Ingrediënten
Brabantse broeder deeg
- 660 gram bloem
- 70 gram boter, kamertemperatuur
- 70 gram suiker
- 14 gram gist, instant
- 265 gram melk, lauw
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 ei, maat M
- 12 gram zout
- 450 gram rozijnen, geweld in water, drooggedept (zie tips)
Amandelspijs vulling
- 300 gram amandelmeel
- 300 gram suiker
- 2 theelepels speculaaskruiden
- 1 eiwit, maat M
Bestrijken
- 1 ei, maat S, losgeklopt
Instructies
Brabantse broeder deeg
- In een grote kom meng je de bloem met de boter, suiker, gist, vanille-extract melk, en het ei.660 gram bloem, 70 gram boter, 70 gram suiker, 14 gram gist, 265 gram melk, 1 theelepel vanille-extract, 1 ei
- Mix alles 2 minuten tot het samenhangend is.
- Verdeel het zout over het deeg terwijl je mixt.12 gram zout
- Meng nog eens 12 minuten op gemiddelde stand tot het deeg elastisch en zacht is.
- Vet een kom in met olie. Leg het deeg erin, draai het een keer om en dek de kom af met plastic folie.
- Laat het deeg op een warme plaats 60 minuten rijzen.
Amandelspijs maken
- Meng het amandelmeel met de suiker, het eiwit en de speculaaskruiden. Kneedt tot het een bal wordt.300 gram amandelmeel, 300 gram suiker, 2 theelepels speculaaskruiden, 1 eiwit
Vormen Brabantse broeder
- Bekleedt een bakplaat met bakpapier.
- Haal het deeg uit de kom en meng de rozijnen erdoor.450 gram rozijnen
- Halveer het deeg en rol elk stuk deeg uit tot een cirkel van 2 cm dik.
- Leg één van de twee cirkels in het midden van de bakplaat.
- Verdeel het amandelspijs over de deegcirkel op de bakplaat., lekker dik. Zorg dat je de randen (2 centimeter) vrij laat.
- Vouw het tweede deeg over het amandelspijs en druk de naden dicht.
- Dek af met plastic folie en laat 45 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 220 °C.
- Haal het plastic folie van het deeg en bestrijk het met het losgeklopte ei.1 ei
- Schuif de Brabantse Broeder in de oven en bak 18 minuten tot hij goudbruin en gaar is.
Opmerkingen:
2. - Rozijnen Wel de rozijnen een nacht in water. Heb je weinig tijd? Breng water in een steelpan aan de kook en zet het vuur uit. Laat de rozijnen 15 minuten in het hete water wellen. Laat ze uitlekken en dep droog. 3. - Vervangingen
- Rozijnen - Rozijnen kun je ook vervangen door krenten.
- Amandelmeel - Gebruik in plaats van amandelmeel amandelschaafsel of gepelde amandelen en maal het zelf fijn in de foodprocessor.
- Kamertemperatuur - Bewaar het brood tot 3 dagen in een luchtdichte doos of verpakt in plastic folie.
- Invriezen - Dit brood kun je prima invriezen. Verpak het luchtdicht en het blijft tot een maand goed in de diepvries. TIP. Snij het in punten voordat je het invriest, dan kun je het brood in de juiste hoeveelheid ontdooien.
- Vers maken - Wanneer het brood wat langer gelegen heeft, of als het ingevroren is geweest, kun je het weer verser maken door het 5 minuten bij 160 °C te verwarmen.
Martine says
Superlekker zo'n broeder! Leuk dat je dit recept gemaakt hebt. Ik ga snel mijn foto's eens vernieuwen 😁.
Andréa says
Ja was zo lekker. Ik heb een deel ingevroren (het is een groot brood) en ik pak zo af en toe nog eens een stukje! Het blijft genieten!
Alexander van doremalen says
Hallo Andrea mijn naam alexander van doremalen ik kom uit uit kaatsheuvel ben verhuist naar België 2007 ik en een vriend van maakten vroegen op zondagochtend fietstoch loose en Drunense duinen over Udenhout terug naar huis mooi fiets route en bij de rustende jacher koffie en ja undenhoutse broeder lekker warm gemaakt maar ben oude recepten aan opzoeken vandaar nu zie ik U recepten en ga dit zeker maken dank U ik laat het zeker weten MVG Alexander