Mini gevulde speculaas koekjes, zijn de ultieme koekjes in de herfst en winter. De romige, lichtzoete amandelspijs vulling, met een speculaas koekjes deeg eromheen, knapperig gebakken in de oven. Een makkelijk recept voor amandel speculaas. Deze gevulde koeken zijn zo lekker, daar blijf je van eten.
In de herfst en winter eten we graag gevulde speculaas (met als hoogtepunt natuurlijk Sinterklaasavond). De krokante buitenlaag, met een diepe speculaassmaak en dan krijg je de romige lichtzoete amandelspijs vulling.
En bovenop natuurlijk een amandel gedrukt (want zonder de amandel, is dit gevulde speculaas koekje niet af.)
En ben jij ook zo’n fan van gevulde speculaas? Maak dan ook eens deze gevulde speculaastaart. Ideaal voor Sinterklaasavond of bij een feestje.
Ingrediënten voor amandel speculaas koeken
Een volledige lijst met ingrediënten kun je terugvinden aan het eind van dit blog.
- Zelfrijzend bakmeel - Daarbij is de bloem al gemengd met het bakpoeder. Aan dit recept hebben we extra bakpoeder toegevoegd voor meer luchtigheid. Heb je geen zelfrijzend bakmeel dan gebruik je 200 gram bloem en 1 theelepel bakpoeder.
- Speculaaskruiden - Onmisbaar voor die warme smaak van de gevulde koek. In de supermarkt noemen ze dit ook wel koekkruiden.
- Bruine basterdsuiker - Geeft niet alleen kleur aan deze koekjes, maar ook extra smaak. Dat komt door de melasse die is toegevoegd en die een karamel smaak geeft. Je kunt het vervangen door een andere suiker soort, maar hou er rekening mee dat je dan een andere smaak krijgt.
- Amandelspijs - kant en klaar (zoals in dit recept), of je maakt hem snel zelf met het recept voor amandelspijs.
Bereiding koekjes met gevulde speculaas
Een recept dat je makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
- In de kom van een keukenmachine met mes doe je het zelfrijzend bakmeel, speculaaskruiden, zout, blokjes boter, bruine suiker en extra bakpoeder. Pulseer dat tot je korrels krijgt. Heb je geen keukenmachine, gebruik dan een kom en snij de boter met twee messen door het deeg tot je kleine korrels krijgt. Het is een arbeidsintensief proces, maar lukt zeker ook.
- Voeg dan de eidooier, melk en het amandelschaafsel toe en pulseer.
- Ga door tot je een samenhangend deeg hebt. Dat check je door een beetje deeg uit de kom te pakken en even erin te knijpen. Als het aan elkaar plakt, is het deeg klaar.
- Haal het deeg uit de keukenmachine en kneedt het even en vorm tot een bal. Omwikkel met plastic folie en laat minimaal een uur in de koelkast koud worden (maar je kunt dit deeg tot twee dagen van tevoren maken).
- Pak een (mini) cupcake vorm en vet in met boter. Rol je deeg uit tot een dunne plak van ongeveer 3 mm dikte. Pak een ronde uitsteker van 5 cm diameter (mini cupcakevorm) of 9 cm diameter (grote cupcakevorm). En heb je geen uitsteker? Gebruik dan een glas of een kommetje. Vul de holte van de cupcake vorm met het deeg.
- Pak een stukje amandelspijs en kneedt dat even licht door. Duw in de holte van je deeg. Druk de bovenkant plat.
- Pak je deeg en gebruik een uitsteker van 4 cm (mini cupcakevorm) of 7 cm (grote cupcake vorm) en leg die over het amandelspijs. Druk de randen goed aan. Neem een hele amandel en druk hem in het deeg. Klop het ei los en bestrijk de bovenkant van het deeg.
- Bak de gevulde speculaas koekjes 20 minuten in een voorverwarmde oven bij 180 °C (onder- en bovenwarmte). Haal de vorm uit de oven en laat 5 minuten staan. Haal de gevulde koeken dan voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
Deeg speculaasdeeg
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 150 gram bruine basterdsuiker
- ½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel zout
- 100 gram Boter koud in kleine blokjes
- Eidooier maat M
- 30 gram amandelschaafsel
- 2 eetlepels melk
Vulling
- 150 gram amandelspijs
Garnering
- 1 ei maat S losgeklopt
- 12 amandelen heel zonder velletje
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Kneden Deeg
- Doe het zelfrijzend bakmeel, de speculaaskruiden, bruine suiker, bakpoeder en zout in de kom van een keukenmachine met mes en pulseer 3 x zodat alles mengt. (Heb je geen keukenmachine kijk dan bij de tips voor een alternatieve methode).200 gram zelfrijzend bakmeel, 1 eetlepel speculaaskruiden, 150 gram bruine basterdsuiker, ½ theelepel bakpoeder, ½ theelepel zout
- Voeg de blokjes boter toe en pulseer tot je korrels in de grootte van erwten krijgt.100 gram Boter
- Voeg dan de eidooier, het amandelschaafsel en de melk toe en pulseer tot je een samenhangend deeg krijgt. Dit check je door een beetje deeg in je hand te doen en in elkaar te drukken. Valt het niet uit elkaar, dan is je deeg klaar.Eidooier, 30 gram amandelschaafsel, 2 eetlepels melk
- Haal het deeg uit de kom en kneedt het snel tot een platte schijf. Wikkel die in plastic folie.
- Leg tenminste 1 uur in de koelkast (maar mag ook langer, zie tips - Bewaren).
Bakken en vormen speculaaskoekjes
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Vet een (mini) cupcakevorm in met boter.
- Bestuif je werkblad met bloem en leg het deeg hierop.
- Rol het deeg uit tot een dikte van 3 mm.
- Pak een ronde uitsteker van 5 cm diameter (mini cupcakevorm) of 9 cm diameter (grote cupcakevorm) en steek een cirkel uit het deeg.
- Vul een bakvorm met het deeg, vorm zodat je een bakje krijgt.
- Pak het amandelspijs en kneed het even door. Vul het bakje deeg en druk de bovenkant plat.150 gram amandelspijs
- Ga terug naar je deeg en gebruik een uitsteker van 4 cm (mini cupcakevorm) of 7 cm (grote cupcake vorm) en steek een cirkel uit.
- Leg die over het amandelspijs. Druk de randen goed aan.
- Neem een hele amandel en druk hem in het deeg. Klop het ei los en bestrijk de bovenkant van het deeg.1 ei, 12 amandelen
- Bak de gevulde speculaas koekjes in de oven. 15 minuten voor mini koekjes, 20 minuten voor de grotere variant.
- Laat 5 minuten staan en haal ze dan
Opmerkingen:
- Koelkast deeg - Het deeg kun je tot twee dagen in de koelkast bewaren. Het kan zijn dat het dan wel wat harder is en moeilijk uit te rollen. Haal het dan een kwartiertje voordat je gaat rollen uit de koeling.
- Diepvries deeg - Heb je een restje deeg over? Wikkel het deeg dan in aluminiumfolie en vervolgens in een diepvrieszakje of bakje. Laat het ontdooien in de koelkast. Op deze manier blijft het deeg 2 maanden goed.
- Kamertemperatuur - Bewaar de koekjes vier dagen bij kamertemperatuur in een luchtdichte verpakking. Je kunt ze eventueel 10 minuten bij 160 °C opwarmen zodat de korst weer lekker bros wordt.
- Invriezen - Laat de koekjes afkoelen en verpak ze in een diepvries doos. Zo kun je ze tot een maand bewaren. Ontdooi bij kamertemperatuur. Verwarm ze 10 minuten bij 160 °C voordat je ze eet voor een knapperige korst.
Geef een reactie