Een heerlijke kerststol gevuld met cranberries, rozijnen en krenten. En een mooie strook amandelspijs. Het brood is heerlijk gekruid en lichtzoet. Besmeert met roomboter een delicatesse!
Als je een allergie hebt is het lastig om een heerlijke kerststol te eten. Er zitten nootjes in, of gluten, of sporen pinda of lactose. Echt niet handig dus en zo komt het dat ik al jaren geen kerststol meer heb gegeten. Tot ik dit recept tegenkwam van Levine: een zelfgemaakte kerststol met amandelspijs. Kijk dat opent de weg voor mijn persoontje.
Dus vol goede moed ben ik aan de slag gegaan met het recept van de kerststol. In het originele recept zat sukade, amandelen en oranjesnippers door het deeg en ik heb besloten om die achterwege te laten. De sukade en oranjesnippers simpelweg omdat ik die zelf vaak nogal overheersend en daardoor niet echt lekker vind. Ik heb daarvoor in de plaats cranberries toegevoegd en dat bleek een heerlijke keus.
En het amandelspijs heb ik zelf gemaakt. Dat is net wat beter voor de allergie en de kans op een reactie. Het bleek een goede keuze en zo heb ik in jaren weer een heerlijk plakje kerststol op.
Recept Kerststol met amandelspijs
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- Keukenmachine met mes
- koelkast
- Mixer met deeghaken of keukenmachine met deeghaken
- Theedoek, licht vochtig
- Plastic folie
- bakpapier
- bakplaat
- hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
Ingrediënten
amandelspijs
- 125 gram amandelen
- 125 gram suiker
- 1 ei
Vulling
- 75 gram krenten
- 125 gram rozijnen
- 50 gram cranberries gedroogd
Deeg
- 3 theelepels gist droog
- 160 ml melk lauw
- 1 ei maat L, losgeklopt
- 65 gram suiker
- 7 gram zout
- 75 gram roomboter ongezouten, kamertemperatuur
- 370 gram bloem
- ¾ theelepel speculaaskruiden
- 2 eetlepels boter bestrijken na het bakken
- poedersuiker om te bestrooien
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Amandelspijs
- Maal de amandelen met de suiker fijn en roer het ei erdoor.
- Verpak het spijs in plastic folie in en laat rusten in de koelkast.
Vulling
- Doe de vulling in een kom en giet er heet water over. Laat 10 minuten staan en laat de vruchten goed uitlekken.
- Dep ze droog.
Deeg
- Meng in een kom de bloem, boter, suiker, ei, melk, gist en speculaaskruiden en meng 5 minuten.
- Doe dan het zout erbij en kneed nogmaals 10 minuten tot je een soepel deeg hebt.
- Druk het deeg goed plat en verdeel de helft van de vulling over het deeg.
- Kneed goed door en maak het deeg weer plat en verdeel de rest van de vulling over het deeg.
- Kneed nogmaals tot de vulling goed is opgenomen in het deeg.
- Vet een kom in met wat olie en leg het deeg erin.
- Leg een vochtige theedoek erop en dek die af met plastic folie.
- Laat op een warme plek ongeveer 1 uur en 30 minuten rijzen.
- Leg bakpapier op een bakplaat.
- Rol het deeg uit tot een ovaal.
- Pak de amandelspijs en maak een rol die binnen de randen van het deeg valt.
- Leg die in het midden van het deeg en vouw het deeg dubbel.
- Druk de rand goed dicht.
- Leg op het bakmatje en leg een vochtige theedoek erop en dek die af met plastic folie.
- Laat 1 uur en 30 minuten rijzen.
- Na 1 uur en een kwartier verwarm je de oven voor op 175 graden Celsius.
- Bak de stol 10 minuten en verlaag de temperatuur naar 150 graden Celsius.
- Bak nog 40 minuten.
- Bestrijk de stol als hij net uit de oven komt met de boter.
- Laat afkoelen en naar wens bestrooi je hem met poedersuiker
Geef een reactie