Bisschopswijn is een Sinterklaas drankje wat warm wordt geserveerd. En dat is natuurlijk lekker in de kille avonden van December. Een aanrader dus dit heerlijke recept.
Alweer het laatste Sinterklaasgerecht van dit jaar. Nu ja, er komen nog heerlijke gourmet post aan, met leuke gourmet recepten. En gourmetten is heel populair op 5 December. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Vandaar dat dat een apart topic wordt. Zeker ook een aanrader!
We gaan vandaag het recept van Bisschopswijn maken. Bisschopswijn wordt traditioneel rond Sinterklaas gedronken. Het is een warme wijn gemaakt van Sinaasappel, kruidnagel, suiker en kaneel. Nu denk je misschien dat dat wat weg heeft van gluhwein en dat klopt wel voor wat betreft de wijn, alleen gluhwijn maak je met citrusvruchten (en dus bijvoorbeeld ook met citroen). Bisschopswijn maak je enkel met sinaasappel.
Omdat bisschopswijn zo verbonden is met Sinterklaas leek het me een leuk idee om hier mee te eindigen.
Omdat...
- je niet de alcohol uit de wijn wilt laten verdampen, verwarm je het tot maximaal 70 graden.
- je geen kruidnagel wilt eten, maar wel wilt proeven, steek je de kruidnagels in de sinaasappelschil. Op die manier zie je ze snel terug.
- je verschillende soorten wijnen hebt, kun je niet exact het suikergehalte aangeven. Voeg altijd net iets minder toe en proef dan. Voeg naar smaak nog wat extra zoetstof toe.
Recept Bisschopswijn

Heb je deze Bisschopswijn gemaakt? Tag dan #byandreajanssen op Instagram of twitter. Ik vind het namelijk superleuk om te weten dat mijn recepten gemaakt worden en ik ga zeker kijken. Je kunt natuurlijk ook altijd het recept delen op mijn Facebook pagina. En niet vergeten om het recept op Pinterest te bewaren om het eenvoudig terug te vinden Tot snel!
📖 Recipe
Video
RECEPTKAART
Bisschopswijn
Apparatuur
- Thermometer
Ingrediënten
- 750 ml rode wijn
- 500 ml water
- 75 gram poedersuiker
- 2 sinaasappels , elk in vieren
- 5 kruidnagels
- 2 pijpjes kaneel
Instructies
- Doe de rode wijn, het water en de poedersuiker in een pannetje.
- Steek de kruidnagels in de sinaasappel en voeg die, samen met het kaneelstokje, aan de wijn toe.
- Verwarm langzaam tot 70 graden Celsius (dat meet je met bijvoorbeeld een suikerthermometer).
- Laat ten minste 1 uur op deze temperatuur sudderen (zeker niet warmer).
Geef een reactie