Pepernoten muffins is het cakeje om te serveren met Sinterklaas. Een mooie goudbruine bovenkant, smeuïg en luchtig van binnen. Binnen 10 minuten staan ze in de oven en alles wat je nodig hebt zijn twee kommen, een garde en muffinvorm.
Gevuld met pepernoten zijn het zoete muffins, die superlekker zijn rond 5 December.

Sinterklaas Pepernoten Muffins
Muffins zijn gewoon één van de makkelijkste cakejes om te bakken en daarom ben ik er ook zo dol op. In de zomer hou ik van frisse limoen muffins en voor het ontbijt kan ik een espresso muffin niet weerstaan.
Muffins zijn zo makkelijk omdat ze snel klaar zijn en je er geen mixer bij nodig hebt. Zelfs klontjes mogen (met mate dat natuurlijk weer wel ;-)).
En tijdens al mijn baksels ben ik erachter gekomen hoe je een heerlijke muffin maakt. Door bloem met maizena te gebruiken wordt je muffin zachter, meer cake-achtig. En door melk en gesmolten boter te gebruiken in combinatie met voldoende bakpoeder wordt het romig, smeuïg en ook nog luchtig.
Ik maak deze pepernoten muffins elk jaar wanneer de goedheiligman naar Nederland komt en ze zijn altijd binnen no-time op. Met het verzoek ze nog een keer te maken. Tja wie kan deze muffins weerstaan?
Jump to:
Pepernoten vs. Kruidnoten
Ik weet dat er een discussie is over de benaming pepernoten. Eigenlijk zijn dit namelijk kruidnoten, maar eerlijk gezegd ben ik ze pas toen ik ben gaan bloggen kruidnoten gaan noemen. Wij noemden ze altijd pepernoten. En echte pepernoten ken ik ook pas een paar jaar.
Het zijn wel twee echt verschillende baksels. Waar een oud-Hollandse pepernoot neigt naar een taai taai structuur en een vierkante vorm heeft, zijn kruidnoten halve bolletjes. Die krokant smaken en niet zacht. Deze muffins zijn gemaakt met kruidnoten, omdat dat hier het beste tot zijn recht komt. Maar omdat bijna iedereen het kent als pepernoten gebruik ik deze benaming in dit blog door elkaar heen.
Wat heb je nodig voor Muffins met Kruidnoten?
Om deze Sinterklaas Pepernoten Muffins te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:

- Bloem en Maizena - Voor deze muffins gebruiken we een mengsel van bloem met maizena. Een tip die is overgewaaid uit Amerika. Door een klein beetje bloem te vervangen door maizena wordt de muffin kruimeliger en zachter.
- Bruine suiker - Zoet de muffins. Daarbij geeft het een vleugje karamelsmaak aan de cakejes en zorgt het ervoor dat de muffins vochtiger blijven (en dus niet droog smaken).
- Bakpoeder - Zorgt voor het rijzen van de muffins zodat ze luchtig worden. Wil je meer weten over bakpoeder, en eventuele vervangers, dan vind je hier een blog over bakpoeder en baksoda.
- Zout - Om de zoete smaak in balans te brengen.
- Pepernoten - Of in dit geval kruidnoten. Krokant gebakken met een heerlijke speculaassmaak.
- Ei - Om het beslag te binden.
- Melk - Zorgt ervoor dat de muffins smeuïg worden.
- Boter - Geeft een heerlijke romige smaak. Smelt de boter op laag vuur en laat hem niet verkleuren.
Hoe maak je Sinterklaas Cupcakes met Kruidnoten?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Zet twee kommen klaar en meng in de grootste kom de bloem met de maizena, bakpoeder, verkruimelde pepernoten, zout en suiker door elkaar.
- In de tweede kom meng je met een garde de melk met gesmolten boter en ei.
- Schenk de inhoud van de tweede kom in de grote kom met vaste ingrediënten en roer met een garde door zodat alle ingrediënten nat zijn. Er mogen nog wat klontjes in zitten.
- Verdeel het beslag over 12 vormpjes en bak de muffins 25 minuten in een voorverwarmde oven bij 180 °C. Haal de pepernoten muffins uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Haal de cakejes dan uit de vorm en eet ze meteen op of laat afkoelen op een rek.
Dit is lekker met een kopje heerlijke warme Nutella Chocolademelk of Witte Chocolademelk.
Tips en Variaties
- En als je je oven nog niet zo goed kent, controleer dan de cupcakes twee minuten voor het einde van de baktijd op gaarheid. Dat kan op drie eenvoudige manieren:
- Schud de vorm lichtjes. Als de bovenkant van de cupcakes bewegen, zijn ze nog niet klaar.
- Druk met je vinger op het midden van een cupcake. Als de afdruk meteen terug veert, is de cupcake klaar. Als er een kuiltje zichtbaar blijft, moeten ze iets langer bakken.
- Prik een tandenstoker in het midden van een cupcake. Als deze er schoon en droog uit komt, zijn de cupcakes gaar.
- Hou de baktijd aan en check de muffins. Zijn ze gaar, haal ze dan uit de oven, anders worden ze te droog.
- Verdeel wat amandelschaafsel over de muffins. Amandel en speculaas is echt een heerlijke combinatie en geeft de muffin net wat extra’s
- Heb je geen pepernoten, dan kun je ook één eetlepel speculaas of koekkruiden gebruiken.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Sinterklaas Pepernoten Muffins
Apparatuur
- rooster
Ingrediënten
- 150 gram bloem
- 25 gram maizena
- 60 gram donkerbruine basterdsuiker
- 2 theelepels bakpoeder
- ⅙ theelepel zout
- 50 gram pepernoten, in grove stukken gehakt
- 1 ei
- 200 ml melk
- 75 gram boter, gesmolten, afgekoeld naar kamertemperatuur
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
- Meng in een kom de bloem met de maizena, bakpoeder, verkruimelde pepernoten, het zout en de suiker met een vork goed door.150 gram bloem, 25 gram maizena, 60 gram donkerbruine basterdsuiker, 2 theelepels bakpoeder, ⅙ theelepel zout, 50 gram pepernoten
- Meng in een tweede kom de melk met de gesmolten boter en het ei goed door.1 ei, 200 ml melk, 75 gram boter
- Giet het natte mengsel bij de droge ingrediënten en roer met een pollepel goed door tot alles nat is. Er mogen nog klontjes in zitten.
- Verdeel het beslag over de 12 vormpjes en zet de bakplaat in de oven.
- Bak 25 minuten (of tot de muffins ze gaar zijn).
- Haal uit de oven en laat 5 minuten afkoelen.
- Haal de muffins uit de vorm en eet meteen of laat ze op een rooster verder afkoelen.
Opmerkingen
- Verdeel wat amandelschaafsel over de muffins. Amandel en speculaas is echt een heerlijke combinatie en geeft de muffin net wat extra’s
- Heb je geen pepernoten, dan kun je ook 1 eetlepel speculaas of koekkruiden gebruiken.
Als je je oven nog niet zo goed kent, controleer dan de cupcakes twee minuten voor het einde van de baktijd op gaarheid. Dat kan op drie eenvoudige manieren:
- Schud de vorm lichtjes. Als de bovenkant van de cupcakes bewegen, zijn ze nog niet klaar.
- Druk met je vinger op het midden van een cupcake. Als de afdruk meteen terug veert, is de cupcake klaar. Als er een kuiltje zichtbaar blijft, moeten ze iets langer bakken.
- Prik een tandenstoker in het midden van een cupcake. Als deze er schoon en droog uit komt, zijn de cupcakes gaar.
- Kamertemperatuur - Deze muffins blijven tot 3 dagen vers als je ze bewaard in een luchtdicht afgesloten doos.
- Invriezen - Je kunt deze muffins ook invriezen. Bewaar ze in een diepvriesdoos of zak. Je kunt ze dan tot 3 maanden bewaren.
- TIP Bewaar de muffins in porties. Dan hoef je de alleen maar de hoeveelheid die je nodig hebt ontdooien.
Geef een reactie