Oud-Hollandse pepernoten hebben een lichtzoet speculaas anijsachtige smaak. Ze zijn zacht van structuur en je kunt ze vergelijken met taaitaai koekjes. Dit simpele recept geeft een klein koekje met een lekkere speculaas smaak. Eet ze vers of zelfs als ze nog lauwwarm zijn. Dan zijn ze het allerlekkerste. Een heerlijk recept voor Sinterklaas avond!

Oud-Hollandse Pepernoten
Sinterklaas is natuurlijk de tijd om eens heerlijk te gaan bakken. En ga je voor een echt ouderwets en traditioneel recept dan bak je een keer pepernoten. En dat is niet te vergelijken met de kruidnoten die je in de winkel koopt.
Kruidnoten zijn hard en krokant en hebben een halve maanvorm. Maar deze pepernoten zijn zacht, luchtig en de vorm van een blokje. Zelfgemaakt het allerlekkerste!
En met dit makkelijke recept lukt het zeker!
En vind je het leuk om voor Sinterklaas de oven aan te zetten en er iets heerlijks uit te toveren? Probeer dan deze kruidnoten, cake met kruidnoten en kruidnoten brownies eens.
Ingrediënten voor Traditionele Pepernoten

Om deze Oud-Hollanse Pepernoten zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Bloem en zelfrijzend bakmeel - Zelfrijzend bakmeel is bloem gemengd met bakpoeder. Door dit te mengen met “gewone” bloem krijg je een luchtig koekje, maar wordt het niet zo luchtig als een cake (waarbij je enkel zelfrijzend bakmeel gebruikt). Je kunt dit ook vervangen door 375 gram bloem met 1 theelepel bakpoeder
- Honing en stroop - De zoetstoffen van de pepernoten. Honing geeft het een zachte smaak en stroop (wat ingekookt sap van suikerbieten is) zorgt dat de smaak wat dieper en voller wordt.
- Ei - bindt het deeg. Gebruik een ei maat M.
- Speculaaskruiden en anijs - dit geeft het deeg de typische oud-Hollandse pepernoten smaak. Beiden zijn te koop bij de supermarkt.
- Zout - een snufje zout zorgt ervoor dat de zoete smaak intenser wordt.
Hoe maak je dit klassieke recept voor Echte Pepernoten (Geen Kruidnoten)
Een recept dat je makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.

- Gebruik een grote kom en meng het ei, honing, stroop, ei, speculaaskruiden, anijszaad en zout goed door elkaar met een spatel.
- Leg een zeef op de kom en doe daar het zelfrijzend bakmeel en bloem in. Zeef deze boven het beslag, zodat er geen klontjes zijn.
- Kneedt met een mixer met deeghaken tot je een samenhangend deeg krijgt (ongeveer 3 minuten).
- Vorm het deeg tot een pakketje en omwikkel dat met plastic folie. Leg tenminste 1 uur in de koelkast, dan plakt het deeg minder en kun je het beter verwerken.
- Rol het deeg uit tot 1 cm dikte. Met een scherp mes snij je horizontaal repen van 1 cm afstand. Vervolgens snij je verticale repen op 1 cm afstand van elkaar (daardoor krijg je een kubus).
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de blokjes pepernoten over het papier. Zet in een voorverwarmde oven (180 °C) en bak in 15 minuten goudbruin en gaar. Haal uit de oven en laat licht afkoelen.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Oud-Hollandse pepernoten
Apparatuur
Ingrediënten
- 1 ei, maat M
- 175 gram honing
- 75 gram stroop, schenkstroop is goed
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 1 theelepel anijszaad
- ⅛ theelepel zout
- 125 gram bloem
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
Instructies
- Meng in een grote schaal het ei, honing, stroop, speculaaskruiden, anijszaad en het zout met een spatel goed door elkaar.1 ei, 175 gram honing, 75 gram stroop, 1 eetlepel speculaaskruiden, 1 theelepel anijszaad, ⅛ theelepel zout
- Zet een zeef op de kom en doe daar de bloem en het zelfrijzend bakmeel in. Zeef dit boven de vloeistof, zodat je geen klontjes krijgt.125 gram bloem, 250 gram zelfrijzend bakmeel
- Mix met een handmixer met deeghaken tot je een samenhangend deeg hebt, in drie minuten op gemiddelde stand.
- Vorm het deeg tot een platte schijf en verpak die in plastic folie.
- Leg die tenminste 1 uur in de koelkast, zodat hij goed koud wordt.
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Rol het deeg uit tot 1 cm dikte. Snij horizontaal repen van 1 cm dikte. Herhaal dit vervolgens met verticale repen ook weer op 1 cm afstand van elkaar (je krijgt dan een kubus van 1 × 1 × 1 cm).
- Leg de deegblokjes op de bakplaat op voldoende afstand van elkaar (ongeveer 1 cm tussen elk blokje deeg).
- Bak 15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn
Opmerkingen
- Niet - Deze pepernoten zijn het allerlekkerste als ze nog lauwwarm zijn of net zijn afgekoeld.
- Kamertemperatuur - Bewaar ze tot drie dagen In een afgesloten doos bij kamertemperatuur.
- Koelkast afgebakken pepernoten - Bewaar afgebakken pepernoten NIET in de koelkast. Dat is een vochtige omgeving. Dat zorgt voor een verandering in de structuur en dat is niet lekker.
- Koelkast deeg - Het deeg kun je tot twee dagen in de koelkast bewaren voordat je het gaat afbakken.
- Invriezen pepernoten - Bewaar ze in een luchtdichte doos en vries ze in. Ontdooi ze bij kamertemperatuur. Verwarm ze vijf minuten in een voorverwarmde oven bij 160 °C om ze weer lekker te krijgen.
- Invriezen deeg - Het deeg kun je invriezen in een luchtdichte verpakking. Bewaar het tot één maand. Laat ontdooien in de koelkast.
Geef een reactie