Gevulde Speculaas Taart, deze lekkernij hoort echt bij de feestdagen. Niet alleen omdat het zo lekker is, maar de geur van de speculaaskruiden hoort echt bij deze tijd.
Deze gevulde speculaas maak je met een vulling van zelfgemaakt amandelspijs. En dan krijg je een heerlijk smeuïge taart, op smaak gebracht met speculaaskruiden, die je niet kunt weerstaan! En makkelijk te maken. Probeer het snel!
Gevulde Speculaas Taart
Gevulde speculaas (speculoos in België), dat hoort gewoon bij Sinterklaas. En dan met echt amandelspijs. Dat is niet altijd meer goed aan te komen, dus ik maak het het liefste zelf. Want een goedkope versie van gemalen abrikozenpitten of gekookte witte bonen is toch echt minder lekker. En zelf amandelspijs maken is heel makkelijk. En je weet precies wat er in zit.
Ook het deeg van het speculaas maak je natuurlijk zelf. Heerlijk knapperig aan de buitenkant, zacht van binnen en romig. Waar de speculaaskruiden en lichtbruine basterdsuiker zorgen voor een diepe en rijke smaak. En het deeg maak je met roomboter en dat proef je.
En ben je op zoek naar meer Sinterklaasbaksels? Kijk dan eens op deze pagina vol met Sinterklaasrecepten, zoals mini gevulde speculaaskoekjes, Oud-Hollandse pepernoten en Kruidnoten cake.
Jump to:
Wat heb je nodig voor Speculaastaart gevuld met Amandelspijs?
Om deze titel te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
Ingrediënten Speculaas Deeg
- Roomboter - Ongezouten, kamertemperatuur
- Lichtbruine basterdsuiker - Zoet de gevulde speculaas. Daarbij geeft het een vleugje karamelsmaak aan de cakejes en zorgt het ervoor dat de speculaastaart vochtig blijven (en dus niet droog smaakt).
- Speculaas kruiden – of koekkruiden. Die heerlijke kruiden die voor speculaas en peperkoek kenmerkend zijn. Je vindt een recept voor speculaaskruiden hier.
- Melk - Zorgt voor een romige smaak in het deeg.
- Zelfrijzend bakmeel - Dit is bloem gemengd met bakpoeder. Je kunt dit ook vervangen door 500 gram bloem en 2 theelepels bakpoeder te mengen.
Ingrediënten Amandelspijs
- Amandelen - In de keuken gebruiken we vaak zoete amandelen, die zijn mild, melkachtig en hebben een vleugje bitter. Je kunt ze heel, met of zonder vlies, of gemalen kopen.
- Ei - voor het binden en smeuïg maken van de amandelspijs. En je gebruikt ei om de gevulde speculaas mee te bestrijken zodat hij een mooie bruine kleur krijgt als hij is gebakken.
- Suiker - Om de amandelspijs mee te zoeten.
Hoe maak je Gevulde Speculaas?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Doe het zelfrijzend bakmeel met de suiker, melk, speculaaskruiden en boter in een kom en meng tot je een soepel deeg hebt. Verdeel het deeg in tweeën en verpak elk deel in plastic folie. Laat minimaal 30 minuten in de koelkast koud worden.
- Doe de amandelen samen met de suiker in de blender en pulseer tot het fijngemalen is. Voeg dan het ei toe en meng er doorheen. Verpak het amandelspijs in plastic en laat tenminste 20 minuten in de koelkast opstijven.
- Pak het eerste pakketje deeg en rol een cirkel die 32 cm breed is. Leg het deeg in een met bakpapier beklede springvorm en druk de opstaande rand tegen de zijkant. Pak nu het pakketje met amandelspijs en rol die uit tot 25 cm. Leg die in de springvorm op het deeg en druk nog een beetje aan met je vlakke hand.
- Pak het tweede pakketje met deeg en rol in een cirkel van 26 cm. Leg die op het amandelspijs en druk met je vingers de naden dicht. Verdeel de amandelen over de bovenkant van de springvorm en druk ze daarbij er licht in. Bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei en bak de gevulde speculaastaart 1 uur in een voorverwarmde oven van 180 °C.
Serveer deze gevulde speculaas met warme Nutella chocomel voor de kinderen en heerlijke chocomel met Baileys voor de volwassenen.
Tips en Variaties
- Maak het deeg en amandelspijs een dag van tevoren. Zo krijgen ze meer smaak.
- Gebruik bakpapier in de bakvorm zodat je de gevulde speculaas taart er makkelijk uit haalt.
- Is het deeg te plakkerig als het uit de koelkast komt? Doe er een klein beetje extra bloem bij en kneedt even door.
- Amandelen - Gebruik je hele amandelen met een vlies? Dan verwijder je het vliesje voordat je de amandelen fijnmaalt. Dit doe je eenvoudig door de amandelen twee minuten in kokend water onder te dompelen en ze vervolgens tussen twee keukendoeken droog te wrijven. De vliesjes komen er nu makkelijk af.
- Amandelen tip 2 - Wil je het nog makkelijker? Gebruik dan amandelmeel.
- Omdat de gevulde speculaas is afgebakken is hij geschikt voor zwangere vrouwen.
- Bestrijk het speculaas met ei, daardoor wordt hij mooi glanzend. Klop het ei vooraf goed door anders krijg je vlekken op je taart.
- Laat het deeg goed koud worden, daardoor plakt het minder en kun je het beter uitrollen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
Speculaas deeg
- 500 gram zelfrijzend bakmeel kamertemperatuur
- 300 gram lichtbruine basterdsuiker
- 2 eetlepels speculaaskruiden of koekkruiden
- 50 ml volle melk
- 250 gram roomboter kamertemperatuur
amandelspijs
- 200 gram amandelen ontveld, gehalveerd
- 200 gram suiker
- 1 ei maat L
- bloem om te bestuiven
Garnering
- 15 amandelen
- 1 eetlepel ei losgeklopt met 1 eetlepel water
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Speculaasdeeg
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
- Doe het zelfrijzend bakmeel met de suiker, melk, speculaaskruiden en boter in een kom en mix op gemiddelde snelheid tot een samenhangend en soepel deeg.500 gram zelfrijzend bakmeel, 300 gram lichtbruine basterdsuiker, 2 eetlepels speculaaskruiden, 250 gram roomboter, 50 ml volle melk
- Verdeel het in tweeën en druk het plat in een ronde vorm.
- Verpak in plastic folie en leg tenminste een half uur in de koeling.
Amandelspijs
- Doe de amandelen samen met de suiker in de keukenmachine en pulseer tot het fijngemalen is. Voeg dan het ei toe en meng nogmaals goed door.200 gram amandelen, 200 gram suiker, 1 ei
- Vorm een rondje, verpak in plastic folie en laat minimaal 20 minuten in de koelkast opstijven.
Gevulde Speculaas Taart
- Leg een bakpapier onderin de springvorm.
- Strooi wat bloem op het werkblad en rol 1 van de twee deegplakken uit tot een cirkel 32 cm doorsnede.bloem
- Leg het deeg in de springvorm en druk de opstaande rand tegen de zijkant aan.
- Pak het amandelspijs en rol die tot een diameter van 26 cm. Leg die in de springvorm op het speculaasdeeg.
- Maak de bovenkant glad met een bolle lepel en druk goed tegen de zijkanten.
- Rol de tweede lap deeg naar 26 cm doorsnede.
- Druk de zijkanten van het deeg goed dicht.
- Leg de amandelen in een leuk patroon op de bovenzijde en druk ze er licht in.15 amandelen
- Bestrijk met het ei mengsel.1 eetlepel ei
- Zet de taart in de oven en bak 1 uur.
- Laat 10 minuten afkoelen en maak de springvorm los. Laat verder afkoelen op een rooster.
Opmerkingen:
- Gebruik je hele amandelen met een vlies? Dan verwijder je het vliesje voordat je de amandelen fijnmaalt. Dit doe je eenvoudig door de amandelen twee minuten in kokend water onder te dompelen en ze vervolgens tussen twee keukendoeken droog te wrijven. De vliesjes komen er nu makkelijk af.
- Wil je het nog makkelijker? Gebruik dan amandelmeel.
- Maak het deeg en amandelspijs een dag van tevoren. Zo krijgen ze meer smaak.
- Kamertemperatuur - Luchtdicht verpakt is de gevulde speculaas taart tot drie dagen houdbaar bij kamertemperatuur.
- Diepvries - Verpakt in 2 lagen plastic folie tot een maand. Laat ontdooien bij kamertemperatuur en verwarm 5 minuten bij 180 °C voor een lekkere smaak.
Geef een reactie