Zelf Babi Pangang maken. Heerlijke knapperige stukjes vlees uit de oven met een zoete saus. Net zoals je hem kent van de Chinees. Fast food, zelfgemaakt en superlekker. Wie gaat nu nog naar de afhaal als je het voortaan zelf kunt maken?

Zelf Babi Pangang Maken
Net als het Foe Yong Hai recept en Bami Goreng, dat ik maakte in het kader van mijn bucketlist, had ik er nog eentje op dat lijstje. Babi Pangang maken net zoals bij de Chinees met knapperige stukjes vlees met een heerlijke zoete saus. Een soort van Fastfood dus. Maar kun je het ook net zo makkelijk maken?
Qua bereiding wel, want je hoeft niet zo heel veel te doen. Bij de Chinees frituren ze het vlees om het knapperig te krijgen. Deze Babi Pangang wordt krokant gebakken in een half uurtje in de oven. Maar dan zonder de calorieën. In de tussentijd maak je de heerlijke zoete saus. Makkelijk en snel toch. Want rij je op en neer naar de Chinees, dan kost dat ook een half uur toch?
Wat is Babi Pangang?
Babi Pangang is een Indonesisch recept, wat letterlijk gegrild varkensvlees betekent. Zo wordt het in Indonesië dan ook vaak bereidt. Boven een houtvuur wordt het varkensvlees gegrild.
In Nederland wordt bij de bereiding van de Babi Pangang meestal spek en soms hamlappen gebruikt. Die worden eerst aangebakken en vervolgens gefrituurd. Het vlees wordt overgoten met een zoetzure gebonden saus.
Je kunt het afhalen bij de Chinees. Dat klinkt misschien vreemd, maar de Chinees zoals wij hem kennen is vaak een Chinees-Indische restaurant waar vaak gekookt wordt uit de Indonesische keuken. En daarom vind je daar dit heerlijke geroosterde varkensvlees recept terug. Dus maak nu zelf deze babi pangang zoals bij de Chinees.
Wat heb je nodig voor Krokante Babi Pangang met Saus?
Om deze Babi Pangang uit de oven zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:

- Ui en Knoflook: Geven smaak aan het vlees.
- Hamlappen: Het beste varkensvlees om te gebruiken zijn Hamlappen, varkenslappen, speklappen, schouderkarbonade of Buikspek. Ik geef de voorkeur aan hamlappen, omdat het mals is en niet te vet.
- Suiker: Bruine suiker is geweldig omdat het een diepe smaak heeft. Maar je kunt ook witte of lichtbruine suiker gebruiken.
- Ketjap Manis: Een zoete Indonesische sojasaus die stroperig is. Het voegt wat zoetheid en sojasmaak toe.
- Sambal Oelek: Hete en pittige Indonesisch gemalen pepermengsel dat zorgt voor wat extra pit. Hou je van pittig. Voeg dan ½ tot 1 ½ eetlepel sambal naar smaak extra toe.
- Sherry: Een versterkte wijn gemaakt van witte druiven uit Spanje. Als je het niet kunt krijgen, kun je sake, droge witte wijn, of 1 eetlepel azijn gebruiken. Doordat je maar een kleine hoeveelheid gebruikt in dit recept zal het de smaak niet veel aanpassen.
- Gembersiroop: Zoete suikersiroop met een gembersmaak. Als je het niet kunt kopen, vind je hier een heerlijk recept.
- Curry: Hier wordt de curry tafelsaus gebruikt. Het geeft een pittig-zoete smaak aan de zoete babi pangang saus zoals bij de Chinees.
- Tomatenpuree: Geconcentreerde puree van tomaat, die zorgt voor een intense tomatensmaak bij de saus. Zorg ervoor dat je het minimaal 2 minuten meebakt, anders blijft de puree zuur. Na het bakken wordt hij heerlijk zoet.
- Azijn: De azijn zorgt voor het zuurtje in de tomatensaus.
- Maizena : Daarmee kun je de babi pangang saus binden, zodat hij wat dikker wordt.
Hoe maak je Chinese Babi Pangang uit de Oven met Zoetzure Saus?
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.

- Maak een marinade van ui, knoflook, gembersaus, sambal en ketjap en doe die in een grote schaal. Voeg de reepjes hamlap toe en zorg dat elk stukje vlees bedekt is. Laat 2 uur marineren in de koelkast
- Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan. Haal het vlees uit de marinade en bak het goudbruin.
- Schep het vlees in een ovenschaal, zo veel mogelijk in één laag. Bak het vlees 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. Zet dan de grill aan, op gemiddeld, en grill 15 minuten.
- In een steelpan verhit je olie. Bak ui en tomatenpuree 2 minuten. Voeg dan sherry, ketjap, azijn, bruine suiker, curry en water toe en meng goed door. Breng aan de kook. Maak een papje van de maizena met wat water en schenk dat bij de saus. Die zal nu gaan inbinden. Laat nog een minuut of twee doorkoken, terwijl je roert. Haal het vlees uit de oven en schenk de saus over het vlees.
Serveer de Babi Pangang met bami goreng of nasi, Atjar en een pittige komkommer salade. Of maak het onderdeel van je volgende rijsttafel met mini loempia's, frikadel djagoeng, en Pepesan Ikan.
Top Tip
Net als bij de Chinees: Wil je, net zoals bij de Chinees, een wat meer knapperige variant dan kun je dat als volgt maken. Gebruik als vlees (buik)spek of procureur. Snij het vlees in dikke plakken. Eerst marineer je het vlees minimaal 2 uur in de marinade (zoals bovenstaand). Vervolgens kook je het vlees gaar gedurende 40 minuten in groentebouillon waar je de marinade aan toevoegt. Verwarm de frituurpan naar 180 °C en bak het vlees 2 tot 3 minuten tot het knapperig is. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer met de saus.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Zelf Babi Pangang Maken
Ingrediënten
Babi Pangang
- 1 ui, fijngesneden
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- 3 eetlepels gembersaus
- ½ theelepel sambal oelek
- 2 eetlepels ketjap manis
- 500 gram hamlappen, in reepjes van 2 cm gesneden
- 2 eetlepels zonnebloemolie
Babi Pangang saus
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 ui, fijngesnipperd
- 70 gram tomatenpuree
- 75 ml ketjap manis
- 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
- 1 eetlepel azijn
- 2 eetlepels sherry
- 5 eetlepels curry
- 200 ml water
- 2 eetlepels maizena
- 2 eetlepels water
Instructies
Babi Pangang
- Maak een marinade van de ui, de knoflook, gembersaus, sambal en ketjap.1 ui, 1 teentje knoflook, 3 eetlepels gembersaus, ½ theelepel sambal oelek, 2 eetlepels ketjap manis
- Wrijf de hamlappen in met de marinade. Laat 2 uur marineren in de koelkast.500 gram hamlappen
- Verwarm gedurende de laatste 20 minuten de oven voor op 180 °C.
- Verhit olie in de pan, giet de marinade af en bak het vlees bruin.2 eetlepels zonnebloemolie
- Leg het vlees in een ovenschaal en zet dit in de oven. Laat de hamlappen 20 minuten bakken.
- Zet dan de grill aan (gemiddeld) en laat het vlees nog eens 15 minuten grillen. Heb je geen gemiddelde stand, zet hem dan op hoog en het vlees onderin de oven.
Babi pangang saus
- Verhit ondertussen de olie in een pannetje en fruit de ui met tomatenpuree 2 minuten.1 eetlepel zonnebloemolie, 1 ui, 70 gram tomatenpuree
- Voeg dan de sherry, ketjap, azijn, bruine suiker, curry en water toe en meng alles goed.75 ml ketjap manis, 1 eetlepel azijn, 2 eetlepels sherry, 5 eetlepels curry, 200 ml water, 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
- Laat de saus, terwijl je af en toe roert, aan de kook komen.
- Meng de maizena met de eetlepels water tot een papje en meng die door de saus.2 eetlepels maizena, 2 eetlepels water
- Laat de saus nog twee minuten koken, terwijl je roert.
- Haal het vlees uit de oven en schenk de saus over het vlees. TIP: laat dit vijf minuten staan, dat maakt het vlees malser en geeft meer smaak.
- Serveer.
Opmerkingen
- Marineren: Maak de marinade en marineer het vlees daarin. Dat kan tot 1 dag van tevoren.
- Koelkast: Bewaar het vlees en saus apart. Het vlees kun je tot 2 dagen afgedekt bewaren in de koeling. De saus kun je tot 3 dagen van tevoren maken. Bewaar hem afgedekt in de koeling.
- Diepvries: Bewaar het vlees en saus apart. Vries het vlees in een diepvriesdoos of zak in gedurende maximaal 2 maanden. Mocht je saus (zonder vlees) overhouden, dan kun je die tot 2 maanden invriezen in een luchtdichte doos in de diepvries. Laat ontdooien in de koeling.
- Opwarmen: Warm het vlees gedurende 20 minuten in de oven bij 200 °C. De saus verwarm je op gemiddeld vuur, terwijl je af en toe roert.
Geef een reactie