Vandaag een smaakvolle ontdekkingstocht naar Indonesië met het makkelijke Gado Gado met Satésaus recept. Dit gerecht heeft een heerlijke hartige smaak, dankzij de mix van groenten en romige satésaus. De groenten hebben een bite en zijn fris, de tofu en eieren zorgen voor de eiwitten en een zijdezachte textuur.
Dit recept is niet alleen heel makkelijk om te maken, maar zit boordevol groenten. En door de satésaus is dit een van de lekkerste manieren om je dagelijkse portie binnen te krijgen. Zelfs de kinderen kunnen hier geen genoeg van krijgen. Dus wil je snel iets gezonds en lekkers op tafel zetten, dan is dit een goed idee.
Gado Gado met Snelle Satésaus
Gado gado betekent letterlijk 'mix-mix' heeft een lekkere variatie van rauwkost, geblancheerde groenten (zoals sperziebonen, wortels, taugé en kool) en combineer je met tofu en eieren. Je serveert het warm of bij kamertemperatuur.
Soms worden daar ook aardappelen of andere groenten aan toegevoegd. Dit alles serveer je met een lekkere satésaus, waarin je kunt dippen. Of die je rijkelijk over de ingrediënten giet.
En of je dit Balinese gerecht precies volgens recept bereid door extra groenten toe te voegen (of juist weg te laten), het resultaat is altijd lekker en precies zoals je het wilt.
Gadogado (met Satésaus)
Dat komt mede door de pindasaus. Die geeft een rijke, romige saus en maakt bijna alles lekker. Serveer de gado gado als hoofdgerecht, als onderdeel van een rijsttafel of, echt een aanrader, serveer het met wat kroepoek. Daar lepel je wat groenten en saus op. Knapperig, romig en fris in elke hap.
Waar je ook voor kiest, dit wordt een recept dat je zeker veel vaker gaat maken. En niet voor niets, want de borden gaan hier altijd leeg!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Video
RECEPTKAART
Makkelijke Gado Gado met Satésaus
Ingrediënten
Gado Gado
- 150 gram sperziebonen, schoongemaakt
- 75 gram taugé
- ½ winterpeen, in reepjes
- ½ Chinese kool, of spitskool, in reepjes
- 2 eieren
- ½ komkommer
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 200 gram tofu, in blokjes van 1 x 1 cm gesneden
Voor de Satésaus:
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 1 theelepel trassie, garnalenpasta
- ½ theelepel Gemalen Laos, Galangawortel
- 200 ml kokosmelk, of Santen
- 100 gram pinda's, of cashewnoten
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 theelepels palmsuiker, of Gula Djawa
- 1 theelepel sambal oelek
Instructies
Gado Gado
- Blancheer de sperziebonen gedurende 5-7 minuten, de winterpeen gedurende ongeveer 2 minuten, en de taugé maximaal 1 minuut. Blancheer ook de kool gedurende 1 minuut.150 gram sperziebonen, 75 gram taugé, ½ winterpeen, ½ Chinese kool
- Kook de eieren hard in 10 minuten. Pel en halveer in de lengte.2 eieren
- Snijd de komkommer verticaal in tweeën. Verwijder de zaadlijst met de achterkant van een lepel. Snij de komkommer nu verder in maantjes.½ komkommer
- Bak de tofublokjes krokant in een laagje zonnebloemolie. Laat ze uitlekken op keukenpapier.3 eetlepels zonnebloemolie, 200 gram tofu
- Verdeel de groenten over een bord. Laat een plaatsje vrij voor het kommetje satésaus.
Satésaus maken
- Bak de ui 3 minuten tot ze glazig is. Voeg de knoflook toe en bak die 30 seconde mee.1 ui, 2 teentjes knoflook
- Kook dit samen met de trassi en laos een minuut in een scheutje olie op halfhoog vuur. Voeg daarna de kokosmelk toe en laat het rustig warm worden.1 theelepel trassie, ½ theelepel Gemalen Laos, 200 ml kokosmelk
- Maal de noten fijn in een keukenmachine.100 gram pinda's
- Voeg de sambal, palmsuiker, ketjap en fijngemalen pinda's toe aan de saus en roer goed door. Proef en voeg indien nodig zout, sambal of ketjap toe naar smaak.2 eetlepels ketjap manis, 2 theelepels palmsuiker, 1 theelepel sambal oelek
- Laat dit inkoken tot de gewenste dikte. Wordt het te dik, voeg dan wat extra kokosmelk toe. Schep de satésaus in het kommetje en serveer met de groenten, tofu en eieren.
Opmerkingen:
- Groenten: Denk ook aan bloemkoolroosjes, broccoli of paprika.
- Eiwitten: Kip of garnalen
- Voorbereiden: De groenten kunnen in de ochtend geblancheerd worden en luchtdicht verpakt in de koeling worden bewaard. Ook de satésaus kun je vooraf maken en in de koeling bewaren.
- Koelkast: Restjes kun je luchtdicht verpakt tot twee dagen in de koeling bewaren.
- Opwarmen: Eet de Gado Gado bij kamertemperatuur of verwarm in de magnetron of op het fornuis. De satésaus verwarm je in een sauspannetje waar je 2 eetlepels kokosmelk aan toevoegt. Blijf daarbij roeren. Wordt de saus te dik, voeg dan extra kokosmelk toe.
Geef een reactie