Bami goreng met ei en ham een top favoriet bij de Chinees. Dit recept voor bami goreng is de lekkerste die wij tot nu toe hebben gegeten!
Ook zo dol op Chinees? En vind je de bami daar zo lekker. Nu hoef je niet meer te wachten tot de volgende afhaalmaaltijd, maar je maakt hem zelf in je eigen keuken. Een simpel recept dat in 20 minuten (ja echt zo kort) op tafel staat.
Wat is bami?
Bami komt uit het chinees en betekent letterlijk vlees (ba) en noodles (mie). Een gerecht dat geschikt is voor vleesgerechten. Bami goreng betekent gebakken bami en is het meest gegeten bami product in ons land.
De smaak is anders dan de Chinese bami. Die zijn meer al dente en veel uitgesprokener van smaak. Wat is het dan wel? Het is een gerecht waar de bami na het koken wordt gebakken en waar allerlei kruiden, vlees en groenten aan toe wordt gevoegd. En natuurlijk wat smaakmakers.
Hoeveel bami per persoon
Ik krijg vaak de vraag hoeveel bami je per persoon moet koken. Reken voor een volwassen persoon 100 gram ongekookte bami. Voor kinderen kun je uitgaan van 80 gram.
Hoe maak je bami klaar
Bij bami goreng met ei en ham maak je gebruik van gekookte bami en die kun je tot een dag van tevoren al maken. Breng daarvoor een pan met een ruime hoeveelheid water aan de kook. Voeg vervolgens de hoeveelheid benodigde bami toe en breng het water weer aan de kook. Kijk vervolgens op de verpakking om precies te zien hoe lang de kooktijd bedraagt.
Giet hierna de bami af, spoel hem af met koud water, laat weer uitlekken en doe terug in de pan. Schenk 2 eetlepels zonnebloem olie bij de mie en roer alles goed door. Laat de bami afkoelen, maar roer hem nog 2 keer door (zo zal hij niet plakken).
Wanneer de bami op kamertemperatuur is, doe je hem in een schaal die je afdekt met plastic folie. Zet de schaal in de koeling tot gebruik.
Variaties en vervangingen
Dit recept is superlekker, maar wil je het recept aanpassen naar je smaak of een ingrediënt vervangen door iets uit je voorraadkast, dan heb ik hier een paar leuke suggesties.
- Vegetarisch: Eet je dit recept liever vegetarisch laat de spek en de ham achterwege. Die kun je overigens ook prima vervangen door blokjes gebakken tofu
- Slanker: Laat het spek achterwege. Het is lekker, maar niet per se noodzakelijk. Voeg extra groente toe (zie hieronder voor extra tips). En vervang de mie door 50 gram volkoren mie per persoon (meer vezels).
- Vervang de bami door rijst en je maakt snel nasi goreng.
- Voeg extra prei, taugé en wortel toe. Wil je meer pit gebruik dan een rode peper die je fijn hakt en samen met de ui en knoflook roerbakt.
- Je kunt de mie in dit recept prima vervangen door volkoren mie voor nog meer vezels. Gebruik dezelfde hoeveelheden als dat het enige ingrediënt is dat je vervangt.
Tips
- Bak de eieren eerst in de wok en verzamel ze dan op een bord. Zo hoef je geen extra pan te gebruiken (scheelt weer afwas ;-))
- Zet alles vooraf klaar. Dit is een recept waar je snel alles wilt toevoegen, anders brand het aan. Zelf zet ik het in de volgorde van gebruik naast me neer.
- Door de mie eerst te koken, af te gieten en even te spoelen met water, spoel je het extra zetmeel weg en plakt het minder, wat handig is als je de bami daarna bakt.
- Gebruik diepvries doperwtjes. Die zijn snel klaar en kun je prima afwegen voor je recept.
Lekker erbij
- Een heerlijke komkommer salade. Deze salade past prima bij dit recept.
- Babi pangang, een vlees recept wat hier super bij past
- Thee-eieren. Heb je genoeg vlees gegeten? Kies dit vegetarische recept met kruidige eieren.
Voorbereiden en Bewaren
Je kunt dit recept prima voorbereiden, zodat je op de dag zelf maar weinig tijd nodig hebt om hem af te maken. Ook kun je deze ovenschotel prima bewaren. Kijk zelf:
- Voorbereiden en bewaren: je kunt de bami de dag voor dat je dit recept wilt eten snel klaar maken, zodat je het recept snel (binnen 20 minuten) op tafel hebt staan.
- Restjes bewaren in de koelkast: Laat de bami afkoelen naar kamertemperatuur en bewaar tot maximaal 2 dagen afgedekt in de koelkast.
- Restjes bewaren in de diepvries: Laat de bami afkoelen naar kamertemperatuur en verpak de bami in een luchtdicht afgesloten diepvries bak of zak. De bami kun je tot 2 maanden bewaren in de diepvries. Haal de bami de avond voordat je hem gaat bereiden uit de diepvries en bak hem snel op in de pan zodat hij goed warm is.
Als je dit bami goreng met ei en ham recept lekker vind dan zul je deze recepten vast ook heerlijk vinden:
- Chinese tomatensoep (zoals bij de Chinees)
- Foe yong hai
- Babi pangang
- Eieren in pittige saus
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Roerbak eieren
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 3 eieren maat L
- zout en peper naar smaak
Bami goreng
- 100 gram spekreepjes
- 1 sjalotje fijngesnipperd
- 3 tenen knoflook uitgeperst
- 5 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel Ketjap asin of Japanse sojasaus
- 1 eetlepel oestersaus
- 2 theelepels sesamolie
- 1 blokje groentebouillon
- 4 plakjes ham van de vleeswaren afdeling
- 100 gram doperwten
- 500 gram mie gekookt en afgespoeld (zie tips bovenin)
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Roer eieren
- Klop de eieren los met zout en peper.3 eieren, zout en peper
- Verhit 1 eetlepel olie in de pan en roerbak de eieren 2 minuten tot ze gaar en warm zijn.1 eetlepel zonnebloemolie
- Bewaar op een bordje en zet even aan de kant.
Bami goreng
- Maak je wok schoon en zet terug op gemiddeld vuur.
- Doe de spekjes in de wok en roerbak 1 minuut. Er komt dan wat vet vrij.100 gram spekreepjes
- Voeg de ui toe en bak 3 minuten tot de ui glazig is.1 sjalotje
- Schep de knoflook erbij en roerbak 30 seconden.3 tenen knoflook
- Schenk beide ketjaps, oestersaus en sesam olie in de pan en verkruimel het bouillonblokje in de saus.5 eetlepels ketjap manis, 1 eetlepel Ketjap asin, 1 eetlepel oestersaus, 2 theelepels sesamolie, 1 blokje groentebouillon
- Schep de doperwtjes en de ham door de saus.4 plakjes ham, 100 gram doperwten
- Roerbak alles 30 seconden en voeg dan de mie en het roerbak ei toe.500 gram mie
- Schep alles door en blijf roerbakken tot de mie warm is.
- Serveer meteen.
Opmerkingen:
Voedingswaarde
Wokpan woodbe inductie creme Een wok is belangrijk bij dit recept en met deze wok zit je letterlijk gebakken.
Vocelli stamppot pan Deze pan is groot genoeg om je bami in te koken, zodat hij niet gaat plakken.
Frank says
Heel erg lekker en makkelijk!
Andréa says
Dank je wel!
Decoster says
Het recept is net zo lekker als het is geschreven, dank je wel!
Andréa says
Dank je wel!