Foe Yong Hai, die superlekkere luchtige omelet die je bij de Chinees kunt afhalen. Lekker gevuld met groenten, garnalen, champignons of ham. En met een zoete tomatensaus geserveerd. Dit is een supermakkelijk recept voor Foe Yong Hai. Een aanrader dus!
Foe Yong Hai
Foe yong hai is een opgebakken omelet met groenten, die je combineert met garnalen (mijn favoriet), champignons en/of ham. Het is in China een recept wat wordt gebruikt voor het verwerken van restjes en dat doen ze dan wel op een hele lekkere manier!
De Foe Yong Hai die wij kennen wordt geserveerd met een zoete tomatensaus, maar in vrijwel elk land is de saus net wat anders. En in China wordt het meestal enkel met sojasaus geserveerd. Mijn smaakpapillen zijn helemaal gewend aan de tomatensaus en ik deel dan ook dat recept met je!
Jump to:
Zelf Maken is Makkelijk
Het maken van het Foe Yong Hai recept was eigenlijk heel eenvoudig. Natuurlijk is het uitgangspunt eieren, maar juist het opbakken van het ei met de vulling gaf voor mij zoveel meer smaak en ik vulde het ei aan met wortel, prei en taugé.
De saus maakte ik van wat kippenbouillon, sojasaus (zoet) en tomatenketchup dat ik verdikte met wat aardappelmeel (maar daar kun je ook maizena voor gebruiken).
Even bakken in de pan, apart het sausje maken en lekker snel lag de Foe Yong Hai op mijn bord. En… het was zalig. Net zo lekker als ik me kan herinneren.
Wat heb je nodig voor deze Chinese Omelet met Groente?
Om deze Foe Yong Hai te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
Foe Yong Hai Saus
- Groentebouillon - Maak zelf groentebouillon of gebruik van een blokje. Dit geeft lekker veel smaak aan de saus.
- Ketchup - Geeft een lekkere zoete tomatensmaak.
- Aardappelzetmeel - Gebruik je voor het indikken van de saus. Je kunt hier ook maizena voor gebruiken.
- Ketjap Manis - Geeft een heerlijke zoete smaak aan de Foe Yong Hai Saus. Heb je alleen Japanse of lichte sojasaus, maar wil je toch een zoet smaakje. Voeg dan 2 eetlepel honing toe aan 80 ml sojasaus.
- Bruine suiker - Naast dat dit saus zoet, geeft bruine suiker een karamelsmaak aan de saus.
Foe Yong Hai met Garnalen
- Olie - Gebruik een neutrale plantaardige olie, zoals zonnebloem olie. Je gebruikt meer olie dan je normaal doet bij het bakken van een omelet, omdat je het voor een deel wilt “frituren”. Daardoor wordt het ei heerlijk luchtig, en krijgt belletjes.
- Prei - Dungesneden in ringen. Zo houdt hij een lekkere bite.
- Wortel - In dunne reepjes (julienne) gesneden. Door ze klein te snijden garen ze licht, maar houden ze hun bite.
- Taugé - Ook wel sojascheuten of Tjapar genoemd. Het smaakt naar Chinese kool. Doordat het snel klaar is, hoef je het maar kort mee te bakken.
- Eieren - De basis van de omelet. Gebruik eieren maat L.
- Garnalen - Gepeld, gekookt en schoongemaakt. Verwijder het darmkanaal. Zijn de garnalen rauw, dan bak je ze even op voordat je ze toevoegt. Je kunt deze ook vervangen door champignons, hamblokjes, of gehakt.
Hoe maak je Foe Yong Hai met Garnalen?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Start met de saus. Doe de bouillon, ketjap, ketchup en suiker in een pannetje en breng alles aan de kook.
- Meng het aardappelzetmeel met water tot een papje. Schenk dat bij de saus en roer goed door. Laat indikken. Hou de saus warm.
- Verhit olie in de pan en roerbak de wortel en prei 2 minuten. Dek de pan dan af en laat 3 minuten sudderen. Verdeel de taugé over de groenten.
- Schenk de losgeklopte eieren bij de groenten en bak het ei op laag vuur tot het aan de onderkant lichtbruin is. Draai de omelet om en bak nog eens 2 minuten. Zet het vuur uit en schenk de saus erbij. Dek de pan af en laat 2 minuten staan. Serveer!
Dit is heerlijk als lunch, of diner. Maar dit is echt lekker als onderdeel van een Rijsttafel. Combineer met Bami, Babi Pangang en Krokante Chinese Honing Sesamkip.
Garneren met fijngesneden lente-uitje.
Variaties en Tips
- Andere lekkere groenten zijn: courgette, paprika, bleekselderij, broccoli, erwten, fijngesneden kool, aubergine, champignons en lente-ui.
- Voeg knoflook toe wanneer je de groente roerbakt voor nog meer smaak.
- Gebruik je diepvries garnalen, dep ze dan droog voordat je ze toevoegt (anders wordt het te waterig) en kook ze.
- Je kunt ook garnalen en een tweede eiwit (kip of gehakt) gebruiken. Dit geeft de Foe Yong Hai meer diepte.
- Gebruik per vier eieren, maximaal 175 gram fijngesneden groente. Voeg niet meer terug aan het ei, anders valt de Foe Yong Hai uit elkaar. Wil je toch meer groentes gebruiken, dan kun je het als vulling naderhand erbij serveren.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
Recept
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- sauspan
Ingrediënten
Foe Yong Hai Saus
- 250 ml groentebouillon
- 2 eetlepels ketjap manis
- 3 eetlepels tomatenketchup
- 1 theelepel donkerbruine basterdsuiker
- 2 theelepels aardappelzetmeel
- 4 eetlepels water
Foe Yong Hai met Garnalen
- 3 eetlepels olie
- 100 gram wortels au julienne gesneden
- ½ prei in dunne ringen gesneden
- 200 gram garnalen gaar, gepeld en darmkanaal verwijderd
- 50 gram taugé
- 4 eieren
- peper en zout naar smaak
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Foe Yong Hai Saus
- Doe de bouillon, ketjap, ketchup en suiker in een pannetje en breng aan de kook.250 ml groentebouillon, 2 eetlepels ketjap manis, 3 eetlepels tomatenketchup, 1 theelepel donkerbruine basterdsuiker
- In een klein kommetje meng je het aardappelzetmeel met het water.2 theelepels aardappelzetmeel, 4 eetlepels water
- Roer dat door de saus en laat de saus aan de kook komen en binden.
- Sudder 2 minuten en hou daarna de saus warm.
Chinese Omelet
- Verhit de olie in de koekenpan3 eetlepels olie
- Doe de wortel en prei in de pan en roerbak 2 minuten, leg dan het deksel op de pan en laat nog 3 minuten stoven.100 gram wortels, ½ prei
- Doe de garnalen erbij en roerbak ze 2 minuten mee.200 gram garnalen
- Voeg ook de taugé toe.50 gram taugé
- Klop ondertussen de eieren los met wat zout en peper en schenk die bij het groentemengsel.4 eieren, peper en zout
- Zet het vuur laag en bak de omelet tot hij aan de onderkant lichtbruin is.
- Draai om en bak de andere kant nog 2 minuten.
- Zet het vuur uit en schenk de saus erbij. Dek af en laat nog 2 minuten staan. Dan kun je de Foe Yong Hai gaan serveren.
Opmerkingen:
- Koelkast - Bewaar de afgekoelde Foe Yong Hai met saus maximaal 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
- Diepvries - De structuur van ei veranderd naar een rubberen structuur als je het invriest. Niet aan raden dus.
- Opwarmen - Verwarm 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C. Of warm 4 tot 6 minuten op in de magnetron.
Geef een reactie