Zoetzuur Varkensvlees, ben je ook zo dol op dat heerlijke zoetzure varkensvlees dat je kunt afhalen (of eten) bij je favoriete Chinese restaurant? Wist je dat je dat heel makkelijk zelf thuis kunt maken.
Met goed te verkrijgen ingrediënten en een makkelijk recept, zet je deze heerlijke maaltijd, zonder pakjes en zakjes, op tafel. En lekker dat dat is! Met vers fruit en groente, knapperig vlees met een zoetzure saus. Dit zoetzure varkensvlees is een heerlijk recept met de perfecte balans tussen zoet en zuur. Genieten, net als bij de Chinees!
Zoetzuur Varkensvlees Recept - Smaakvolle Chinees Geïnspireerde Maaltijd
De Chinese afhaal, wie is er niet groot mee geworden? Ik in ieder geval wel! Knapperige Babi Pangang, heerlijke bami goreng en Foe Yong Hai. En wat hier echt ook favoriet is zoetzuur varkensvlees. Krokant gebakken varkenshaas met een zoetzure saus met verse ananas en paprika. De lekkere smaken van dit gerecht gevangen in dit recept. De suiker en ananas maken de saus zoet en de ketchup en azijn zorgen voor de zure component.
Het mooie van het zelf maken van zoetzuur varkensvlees is dat het makkelijk is. Met een paar goed te verkrijgen ingrediënten zet je dit gerecht snel in elkaar. Startend met de varkenshaas die je in kleine stukjes snijdt, coat en goudbruin en knapperig bakt en ondertussen doe je alles voor de saus in een pannetje en zet je dit in elkaar.
Simpel geserveerd met gebakken rijst of bami goreng en een salade en heerlijke avondmaaltijd. Of je breidt het uit en maakt er een heerlijke rijsttafel mee. Deze makkelijke maaltijd valt altijd in de smaak!
Wat heb je nodig voor Zoetzure Chinese Varkenshaas?
Om dit Zoetzuur Varkensvlees, Koe Lo Yuk, te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
Ingrediënten Knapperig Varkensvlees
- Varkenshaas: Een heerlijk stukje varkensvlees dat lekker mals is. Het komt uit de rug van het varken en heeft een langgerekte vorm.
- Maizena: Zoals je ziet gebruik je een coating niet maizena en ei en vervolgens dip je het vlees nogmaals in maizena. De coating zorgt ervoor dat het vlees mals blijft. De tweede coating geeft het krokante laagje.
- Ei: Voor het maken van het beslag.
- Olie: Voor het frituren van het vlees. Gebruik zonnebloemolie of Arachideolie.
Ingrediënten Zoetzure Saus
- Knoflook: Geeft extra smaak aan de zoetzure saus.
- Paprika: De smaak van paprika hangt af van het rijpingsproces. Groen (onrijp) is bitter en scherp. De rijping gaat vervolgens van geel, naar oranje naar rood. Deze laatste is de zoetste. In dit recept gebruiken we gele en rode paprika.
- Ananas: is een tropische vrucht die heerlijk fris en zoet smaakt. Het vruchtvlees is mooi geel. Het allerlekkerst is een verse ananas, maar is die niet goed aan te komen dan kun je ook ananas op eigen sap gebruiken.
- Suiker: Voor het zoeten van de saus.
- Rijstazijn: Voegt licht zuurtje waardoor je een zoetzure saus krijgt.
- Tomatenketchup: een tomatensaus die valt onder de umamismaak. Het wordt gemaakt van tomaten, azijn, suiker, zout en kruiden en geeft een licht zuurtje.
- Sesamzaad: Dit zaad heeft een nootachtige smaak. Door het kort te roosteren, wordt die sterker.
Hoe maak je Chinees Zoet Zuur Varkensvlees (Sweet and Sour Pork)?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Doe de maizena, zout en ei in een kom en klop tot het goed gemengd is. Voeg de stukjes varkenshaas (2 x 2 cm) toe en zorg ervoor dat alle stukjes gecoat zijn. Zet 20 minuten in de diepvries zodat de coating goed hecht. Doe maizena in een bord en haal de gecoate varkenshaas hier doorheen. Bak ze vervolgens drie minuten bij 180 °C. Laat even uitlekken en bak ze vervolgens nogmaals 1 ½ minuut bij 200 °C, tot de Koe lo Yuk lekker krokant is.
- Doe olie in de pan en bak de knoflook 30 seconde mee terwijl je roert. Voeg de paprika erbij en roerbak die 2 minuten. Schep de ananas erbij en verwarm die een minuutje mee.
- Doe nu ook de ketchup en rijstazijn in de pan.
- Schep de suiker erbij en breng aan de kook. Maak van de maizena en 2 eetlepels water een papje en schenk die bij de saus. Laat 2 minuten sudderen tot de saus dikker wordt. Voeg het vlees toe aan de saus en serveer meteen.
Garneer met wat geroosterde sesamzaadjes. Lekker met bami goreng en een pittige komkommersalade.
Tips, Vervangingen en Variaties
- Varkenshaas: Kun je vervangen door ongepaneerde schnitzel, hamlap of karbonade. Wil je liever vegetarisch dan kun je tofu of tempeh gebruiken.
- Twee keer bakken: Zoals je in het recept ziet, wordt het vlees twee keer gebakken. De eerste keer gaar je het en wordt het mooi goudbruin. De tweede keer zet je de temperatuur wat hoger en bak je de varkenshaas wat langer. Hij wordt daarmee mooi krokant. Heb je heel weinig tijd, dan kun je na de eerste stap stoppen. Maar de varkenshaas blijft langer krokant als je ook de tweede stap gebruikt.
- Frituren: Bij het frituren is het belangrijk dat je de pan niet te vol doet. Verdeel het vlees daarom in twee of drie porties.
- Airfryer: Dit recept kun je ook maken in de Airfryer. Maar zorg er dan voor dat je het vlees niet nogmaals in de maizena dipt. Anders hou je een maizena laagje over. Dus na de 20 minuten marineren, meteen bakken! Verwarm de Airfryer na 200 °C. Spray wat olie op het varkensvlees en bak tot de varkenshaas goudbruin is. Halverwege even goed opschudden.
- Broccoli: Kook wat broccoli roosjes tot ze lekker knapperig zijn en meng ze samen met de varkenshaas door de saus, voor extra groente.
- Spicy: Hou je van spicy, voeg dan wat chilisaus of chilivlokken toe aan de saus.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Krokant varkensvlees
- 500 gram varkenshaas blokjes van 2 x 2 cm
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel maizena
- 1 ei maat L
- frituurolie
- 100 gram maizena
Zoetzure saus
- 2 eetlepels olie
- 2 theelepels knoflook uitgeperst
- ½ rode paprika in kleine stukjes gesneden
- ½ gele paprika in kleine stukjes gesneden
- 150 gram ananas in blokjes gesneden, vers
- 50 gram suiker
- 50 ml rijstazijn
- 2 eetlepels tomatenketchup
- 1 eetlepel maizena
- 2 eetlepels water
- 1 eetlepel sesamzaad geroosterd
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Knapperig varkensvlees
- Meng de maizena met zout en ei in een kom en voeg de varkenshaas toe. Zorg dat elke stukje varkenshaas aan alle kanten is bedekt met het beslag.500 gram varkenshaas, 1 theelepel zout, 1 theelepel maizena, 1 ei
- Zet 20 minuten in de diepvries. Ondertussen verwarm je de frituur voor naar 180 °C.frituurolie
- Doe de maizena in een diep bord en druk de varkenshaas in de maizena aan alle kanten. Klop het teveel eraf.100 gram maizena
- Bak het vlees drie minuten in de frituur in 2 porties. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Zet de frituurpan nu op 200 °C.
- Frituur het vlees nog anderhalve minuut bij deze temperatuur. Laat uitlekken op schoon keukenpapier.
Zoetzure Saus
- Doe olie in de pan en roer de knoflook dertig seconde in de pan.2 eetlepels olie, 2 theelepels knoflook
- Voeg de paprika’s toe en roerbak die twee minuten mee.½ rode paprika, ½ gele paprika
- Schep nu ook de ananas erdoor en warm die op.150 gram ananas
- Schenk de ketchup en rijstazijn in de pan en verdeel de suiker hierover. Breng de saus aan de kook.50 gram suiker, 50 ml rijstazijn, 2 eetlepels tomatenketchup
- Maak een papje van de maizena met het water en schenk dat bij de saus. Breng de saus opnieuw aan de kook en laat 2 minuten sudderen, tot de saus indikt.1 eetlepel maizena, 2 eetlepels water
- Meng het vlees snel door de saus, zodat het goed gecoat is.
- Bestrooi met geroosterd sesamzaad en serveer meteen!1 eetlepel sesamzaad
Opmerkingen:
- Varkenshaas: Kun je vervangen door ongepaneerde schnitzel, hamlap of karbonade. Wil je liever vegetarisch dan kun je tofu of tempeh gebruiken.
- Twee keer: Zoals je in het recept ziet, wordt het vlees twee keer gebakken. De eerste keer gaar je het en wordt het mooi goudbruin. De tweede keer zet je de temperatuur wat hoger en bak je de varkenshaas wat langer. Hij wordt daarmee mooi krokant.
- Heb je heel weinig tijd, dan kun je na de eerste frituurstap stoppen. Maar de varkenshaas blijft langer krokant als je ook de tweede stap gebruikt.
- Bij het frituren is het belangrijk dat je de pan niet te vol doet. Verdeel het vlees daarom in twee of drie porties.
- Broccoli: Kook wat broccoli roosjes tot ze lekker knapperig zijn en meng ze samen met de varkenshaas door de saus, voor extra groente.
- Spicy: Hou je van spicy, voeg dan wat chilisaus of chilivlokken toe aan de saus.
Koel het vlees snel af. Je kunt het vlees prima bewaren, maar omdat het vlees in de saus heeft gelegen, is de buitenkant na opwarmen niet meer krokant (maar nog steeds erg lekker).
- Koelkast: Bewaar afgedekt tot 2 dagen.
- Diepvries: Doe alles in een diepvriesdoos en bewaar tot 2 maanden in de diepvries. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen: Je kunt het opwarmen in de magnetron. Of voeg twee eetlepels water toe en verwarm gedurende 20 minuten bij 160 °C in een voorverwarmde oven (afgedekt met aluminiumfolie). Je kunt ook het water toevoegen en al roerend verwarmen in een pan.
Geef een reactie