Halloween Chocolademousse is een luchtige chocolade mousse, getopt met pure chocolade crunch en een roos. Een volle romige chocolade smaak en makkelijk te maken. Zo lekker dat het eigenlijk zonde is om dit toetje alleen met Halloween te eten.
Halloween Chocolademousse
Altijd lekker hoor ik je denken. Want chocolademousse is ook één van mijn favoriete toetjes. En kun je daar dan ook iets leuks voor Halloween mee maken. Zeker wel! Alleen het is zonde om dit recept alleen maar met Halloween te eten toch?
Maar zonder de gouden roos en heet zwarte kaarsje wordt deze luchtige Halloween Chocolademousse een toetje voor elke dag. En dat kan ik je zeker aanraden!
Wat is het verschil tussen mousse en pudding?
Pudding maak je door melk met suiker te koken en daar smaakmakers, zoals bijvoorbeeld chocola, aan toe te voegen. Je dikt de pudding in met maizena en vervolgens laat je de pudding afkoelen.
Mousse maak je door eiwitten en /of slagroom met suiker te kloppen zodat ze luchtig worden. Dit vouw je voorzichtig door je smaakmaker, zoals bijvoorbeeld gesmolten chocola. Doordat je het voorzichtig mengt krijg je een luchtig dessert.
Is het veilig om mousse te eten?
Deze mousse bevat rauwe eieren (het eiwit). Normaal gesproken is dat veilig, maar er bestaat altijd een geringe kans op een salmonella besmetting. Deze mousse serveer je dus niet aan mensen met een zwakke weerstand (ouderen en kinderen onder de 4 jaar) of aan zwangere vrouwen.
Een mousse zonder rauwe eieren vind je bij het recept voor chocolade mousse met slagroom.
Wat heb je nodig voor luchtige Chocomousse in Halloween stijl?
Om deze Halloween Chocolademousse zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Chocola - Koop chocolade met een cacaogehalte van minimaal 50%. Hoe meer cacao, hoe meer chocoladesmaak. Gebruik een goede chocolade, want deze keuze zal de smaak van dit dessert bepalen.
- Boter - Zorgt ervoor dat de chocolademousse nog romiger wordt.
- Slagroom - Door de room stijf te kloppen, zorg je ervoor dat de mousse luchtig wordt.
- Poedersuiker en suiker - Om de chocolademousse te zoeten.
- Zout - Je voegt zout toe aan een zoet gerecht om de smaak rijker en zoeter te maken.
- Eiwit - Door het eiwit stijf te kloppen, krijg je een luchtige chocolademousse. Let wel op, dat eiwit rauw ei is en dus Salmonella kan bevatten. Eten er kleine kinderen, ouderen met een zwakke gezondheid of zwangere vrouwen mee, dan adviseer ik je om een mousse zonder rauw ei te maken, zoals deze heerlijke chocolademousse met slagroom.
- Vanille-extract - Geeft een heerlijk vleugje vanille smaak aan de melk chocolademousse. Dit kun je vervangen door het merg van een halve vanillepeul of 2 theelepels vanillesuiker.
- Chocolade chunks - Vind je bij het broodbeleg in de supermarkt of in een kook of bakwinkel.
- Gouden Marsepeinen roos - De roosjes kun je krijgen bij de betere bakwinkels of online bij bijvoorbeeld de leukste taartenshop. (deze link geef ik je zodat je niet heel erg hoeft te zoeken. Ik ben geen sponsor of op een andere manier verbonden aan deze online winkel).
Hoe maak je Griezelige Chocolademousse?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Doe de chocola en de boter in een hittebestendige kom en smelt de ingrediënten au bain-Marie. Verwarmen au bain-Marie betekent dat je de kom boven een pan kokend water hangt (de bodem raakt het water niet aan). Daardoor smelt de chocola zonder dat het aanbrand.
- Klop de eiwitten met de suiker tot ze stijf zijn. Doe in een tweede kom de slagroom met de poedersuiker en vanille-extract en klop ook deze tot ze stijf zijn.
- Meng de chocola met de slagroom. Schep vervolgens heel voorzichtig het eiwit er door. Roer eerst ⅓ deel erdoor, zodat het eiwit en het chocolade slagroom mengsel went. Vervolgens schep je de rest van het eiwit er voorzichtig door, zodat het zo luchtig mogelijk blijft.
- Doe de chocomousse in een glaasje en laat verder opstijven in de koelkast. Garneer voor het opdienen met chocolade chunks en marsepeinen bloemen.
Tips
- Au bain-Marie is een populaire methode om chocola te smelten. Op deze manier brandt hij namelijk niet aan en smelt hij heel geleidelijk. Neem een pan en vul die met een laagje water (ongeveer 2 cm) die je aan de kook brengt. Zet het vuur laag. Gebruik een vuurvaste schaal die op de pan past en die je erin kunt hangen, zonder dat hij het water raakt. Doe hierin de chocola en de boter. Meng af en toe met een spatel door zodat het goed smelt.
- Eiwitten kun je alleen maar stijf kloppen met vetvrij gereedschap. Was de kom en de mix haken voordat je ze gaat gebruiken af met heet water en afwasmiddel. Laat vervolgens op kamertemperatuur komen. De eiwitten klop je tot ze zo stijf zijn dat je de kom op zijn kop kunt houden en het eiwit er niet uitvalt.
- Wanneer je een recept hebt waar je eiwitten gaat mengen, dan doe je dat op de volgende manier. Voeg in eerste instantie ⅓ deel van het eiwit toe aan je kom en roer die voorzichtig met een garde door het mengsel, door 8 vormen met je garde te maken. Hiermee went je mousse aan het eiwit. Als het eiwit goed gemengd is voeg je de rest toe en meng je dat ook voorzichtig door je mousse. Daardoor wordt je Halloween Chocolademousse echt heel luchtig.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
Luchtige chocolade mousse
- 200 gram chocola puur, in stukjes gehakt
- 2 eetlepels boter
- 2 eiwitten maat L
- 2 eetlepels suiker
- 200 ml slagroom
- 1 eetlepel poedersuiker
- 1 theelepel vanille extract
- ⅛ theelepel zout
Garnering
- 8 eetlepels chocolade chunks
- 4 bloemen garnering (marsepein)
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Halloween Chocolademousse
- Doe de chocolade en boter in de kom (au bain-Marie) en laat langzaam smelten. Roer af en toe.200 gram chocola, 2 eetlepels boter
- Haal de kom van de pan af en laat licht afkoelen.
- Doe de eiwitten in de schone kom en begin met mixen tot ze luchtig beginnen te worden.2 eiwitten
- Schep de suiker erbij en mix tot de eiwitten stijf zijn.2 eetlepels suiker
- In een derde kom doe je de slagroom met poedersuiker, vanille-extract en zout.200 ml slagroom, 1 eetlepel poedersuiker, 1 theelepel vanille extract, ⅛ theelepel zout
- Meng het slagroommengsel met een mixer tot dat hij stijf is.
- Meng de chocola met de slagroom.
- Doe ⅓ van het eiwitmengsel erbij en meng door het chocolademengsel. Zo "went" het aan elkaar.
- Roer vervolgens de rest van het eiwitmengsel er voorzichtig doorheen.
- Doe de chocolade mousse in een glaasje.
Garnering
- Bedek de chocolade met chocolade chunks.8 eetlepels chocolade chunks
- Leg er een roosje bovenop.4 bloemen
Opmerkingen:
- Koelkast: Chocolade mousse kun je tot 3 dagen afgedekt bewaren in de koelkast.
- Invriezen: Je kunt de chocolade mousse ook afdekken en invriezen. Zo blijft het tot een maand goed. Zet de mousse, de avond voor je hem wilt gaan eten, in de koeling en laat ontdooien. Eet de mousse binnen 24 uur op. TIP: is het warm weer? Ontdooi de mousse dan niet helemaal, maar laat het lekker bevroren. Je hebt dan heerlijk chocolade mousse ijs.
Geef een reactie