Deze makkelijke Halloween spinnentaart wordt het zoete baksel dat je feestje gaat opvrolijken. Geen gewone peperkoek cake, maar gevaarlijk lekker door de meringue frosting en M&M's. Een heerlijk Halloween taart recept.
Deze cake is gemaakt van een kruidcake en past heerlijk bij het gure weer dat normaal bij Halloween hoort. Bij elke hap verwarmt het en het past heerlijk bij een kop chocolademelk of thee. Door de cake af te werken met een frosting en vervolgens spinnen erover te verdelen past hij natuurlijk helemaal in het spannende thema.
Deze taart zelf maken is niet moeilijk!
Nu lijkt het misschien wel heel erg moeilijk, maar het valt reuze mee. De spinnenlijven zijn M&M's en de poten en het web van chocolade. Door de vele kleuren wordt de taart heerlijk uitbundig.

Jump to:
Waarom ga je deze heerlijke taart zelf maken?
- De basis is een peperkoek cake en daardoor heel makkelijk te maken.
- Ook de frosting is in een mum van tijd gemaakt.
- Voor de garnering kun je kant en klare frosting kiezen om het web te kleuren.
- Met volkorenmeel voor meer smaak en extra vezels.
- Een leuke taart voor een kinderfeestje in Halloween stijl of op je Halloween feestje.
- Ingrediënten die goed te verkrijgen zijn.

- Appelstroop, honing en bruine suiker: Een zoete taart is natuurlijk lekker en in plaats van gewone witte basterdsuiker, gebruiken we deze zoetmiddelen. Want zij geven allemaal een extra diepte in de smaak van onze cake. Een heerlijke winterse smaak.
- Speculaas kruiden: of koek kruiden. Die heerlijke kruiden die voor speculaas en peperkoek kenmerkend zijn.
- Volkorenmeel en bloem: het volkorenmeel geeft een nootachtige smaak aan de cake, terwijl de bloem het luchtig maakt.
- Bakpoeder: nodig voor het rijzen van de cake.
- Karnemelk: de karnemelk maakt het beslag vloeibaar, maar omdat karnemelk zuur is, zorgt het ervoor dat het bakpoeder van start gaat en de cake luchtig maakt.
- Eiwitten, boter en suiker: deze eiwitten kloppen we luchtig, samen met de suiker naar een Italiaanse meringue. Een Italiaanse meringue maak je, in tegenstelling tot een normale meringue, warm. Doordat hij warm is, neemt hij de boter beter op.
- Chocolade of kleur stift: gewoon te koop in de supermarkt. Maak hem even warm, door hem in een glas water te zetten, dan is het maken van de lijnen veel makkelijker.
- M&M's: met de M&M's maak je de spinnen. En door de M ondersteboven te leggen ziet je decoratie er nog mooier uit.

Stap 1 - Maak het beslag
Maak het beslag voor de peperkoek cake. Bekleed een bakvorm met bakpapier. Zo kun je de cake straks goed uit de vorm krijgen. Verwarm in een pannetje de appelstroop, honing en suiker en roer door tot de suiker is opgelost.
Zet het vuur uit en laat 10 minuten afkoelen. Meng in een kom het volkorenmeel, bloem, bakpoeder en speculaaskruiden. Daarna schenk je de karnemelk erbij en het appelstroop mengsel en roer alles goed door met een garde. Klontjes mogen blijven zitten!

Stap 2 - Bakken
Schenk het beslag in de cakevorm en bak de cake 1 uur bij 160 °C in een voorverwarmde oven. Haal de cake uit de oven en laat 5 minuten staan. Door het afkoelen krimpt de cake iets en kun je hem beter loshalen van de springvorm. Laat op een rooster afkoelen naar kamertemperatuur.

Stap 3 - Maak een Italiaanse meringue.
Doe de suiker bij het eiwit. Zet een pan water op het vuur en hang de kom boven het water (hij mag het water niet raken). Laat de eiwitten langzaam tot 70 °C opwarmen, terwijl je klopt met een garde.
Haal de kom van het vuur en klopt met een garde tot de eiwitten zijn afgekoeld naar kamertemperatuur. Meng dan klontje voor klontje de boter door het eiwit.

Stap 4 - Decoreren
Leg de taart ondersteboven voor je neer (zo krijg je een gladde bovenkant). Smeer met een palletjes de bovenzijde en zijkant in met de boter meringue. Trek met de frosting lijnen in de vorm van een web. Druk de M&M's in de meringue en maak nog wat poten. Versier ook de zijkanten met M&M spinnen.
Hoe teken je een spinnenweb op een taart?
Het lijkt heel ingewikkeld, maar het is erg makkelijk. Pak je gekleurde frosting en maak het goed warm (dan kun je de lijnen makkelijker schrijven).
Zet een punt in het midden en maak een kruis. Vervolgens maak je een diagonaal helemaal en een tweede diagonaal tot het midden. Maak nu tussen de lijnen bogen met de frosting. Start daarbij vanuit het midden en werk naar buiten toe (dan veeg je de lijnen die je al gemaakt hebt niet uit.
Variaties op dit recept
- Bij deze makkelijke Halloween taart is gekozen voor kruid cake, omdat dat zo lekker is in de herfst, maar een gewone vanille cake als basis is ook erg lekker.
- Wil je liever een chocolade cake dat kan natuurlijk ook. Pak dan mokkaboontjes en pure chocolade voor het web en de pootjes.
- Meng het beslag tot het goed gemengd is maar niet langer. Er mogen zelfs nog klontjes in zitten. Wanneer je te lang mixed komt er teveel lucht in en zakt de taart in.
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Zo krijg je de cake goed los en blijft de bovenzijde mooi glad. Bakpapier knip je eenvoudig rond. Dat kun je in deze YouTube video terug zien.
- Controleer of de cake gaar is door een saté prikker in het midden van de cake te prikken na het bakken. Komt de prikker er schoon en droog uit dan is de cake gaar.
- Laat de cake 5 minuten staan voordat je de springvorm verwijdert. Doordat de taart ligt afkoelt, krimpt hij iets en is de vorm makkelijker te verwijderen.
- Verwarm de eetbare frosting iets voordat je het web tekent in een glas met warm water. Het tekenen zal veel makkelijker gaan.
Voorbereiding
Je kunt de taart prima in de ochtend maken. Bewaar hem in de koeling tot gebruik.
Bewaren
- Bewaar deze taart maximaal 2 dagen in de koeling.
- De cake kun je tot 3 maanden invriezen als er nog geen meringue op zit. Met meringue kun je de taart niet invriezen.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terug vindt!
📖 Recipe
Kijk hoe je het Maakt
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennl
Makkelijke Halloween taart met spinnenweb
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Apparatuur
- hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
- Springvorm 20 cm doorsnede
- Suiker thermometer
Ingrediënten
Kruidcake
400 gram appelstroop
250 gram honing
2 theelepels bakpoeder
Italiaanse meringue boter frosting
3 eiwitten maat L
1 theelepel vanille-extract
50 gram suiker
Garnering
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Scheid de eieren en bewaar het eiwit.
- Maak een vuurvaste kom vetvrij door met afwasmiddel en heet water schoon te maken. Doe dit ook voor de garde en eventueel de haken van de mixer.
- Haal de boter uit de koeling en zet klaar bij kamertemperatuur.
- Zet een pan met water klaar en een vuurvaste kom die op de pan past (maar daarbij het water niet raakt). Dit heb je nodig voor de Italiaanse meringue.
- Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier.
- Weeg alle ingrediënten af en zet klaar voor gebruik.
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
Kruidkoek
- Verwarm in een pannetje de appelstroop, honing en suiker en roer door tot alles is opgelost. Zet het vuur uit en laat licht afkoelen.
- Meng in een tweede kom de twee soorten bloem, bakpoeder en speculaaskruiden.
- Voeg de karnemelk toe, terwijl je roert en vervolgens het stroopmengsel. Roer tot een egaal beslag.
- Giet het beslag in het springvorm en bak 60 minuten in de oven (of tot een saté prikker die je in het midden van de cake prikt er droog uitkomt).
- Laat de cake vijf minuten staan en verwijder dan de vorm.
- Zet de cake op een rooster en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Italiaanse meringue boter frosting
- Breng de pan met water, die je klaar hebt staan aan de kook. Zet het vuur dan laag.
- Meng in de vuurvaste kom de eiwitten en het vanille-extract met de suiker.
- Zet de schaal op de pan met heet water en verwarm, terwijl je blijft roeren, de eiwitten tot 70 graden Celsius.
- Haal de kom van het vuur af en mix de eiwitten tot ze tot kamertemperatuur zijn afgekoeld.
- Voeg dan, terwijl je blijft mixen, de boter klontje voor klontje door de meringue en blijf mixen tot je een glad mengsel hebt.
Hoe maak je de spinnen cake voor Halloween
- Leg de taart ondersteboven voor je (zo heb je een vlakke bovenzijde).
- Verdeel de helft van de frosting over de bovenzijde en strijk glad met een pallet mes.
- Bestrijk vervolgens de randen met de frosting.
- Pak de stift en teken een web aan de bovenzijde.
- Leg twee M&Ms in het lege vlak en teken de poten en een draadje naar het web.
- Teken met de stift nog twee ogen op het snoepje. Verdeel zo een aantal spinnen over de bovenkant en de zijkant van de taart.
Opmerkingen:
- Meng het beslag tot het goed gemengd is maar niet langer. Er mogen zelfs nog klontjes in zitten. Wanneer je te lang mixed komt er teveel lucht in en zakt de taart in.
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Zo krijg je de cake goed los en blijft de bovenzijde mooi glad. Bakpapier knip je eenvoudig rond. Dat kun je in deze YouTube video terug zien.
- Controleer of de cake gaar is door een saté prikker in het midden van de cake te prikken na het bakken. Komt de prikker er schoon en droog uit dan is de cake gaar.
- Laat de cake 5 minuten staan voordat je de springvorm verwijdert. Doordat de taart ligt afkoelt, krimpt hij iets en is de vorm makkelijker te verwijderen.
- Verwarm de eetbare frosting iets voordat je het web tekent in een glas met warm water. Het tekenen zal veel makkelijker gaan.
Geef een antwoord